Παλαιότερα Νέα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό για την εκμίσθωση κατοικίας που θα βρίσκεται σε ακτίνα (ίση ή μικρότερη) 15 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας, ή σε ακτίνα (ίση ή μικρότερη) 15 χιλιομέτρων από την πόλη του Αμυνταίου. Η κατοικία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση της επιστημονικής ομάδας της οργάνωσης για την υλοποίηση δράσεων πεδίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LIFE ΑΜΥ ΒΕΑR– LIFE15 NAT/GR/001108 «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου». Το έργο LIFE «AΜYBEAR» συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιστορική η πρώτη σύναψη διεθνούς συμφωνίας σε συνοριακή προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας

Ελλάδα, Αλβανία, πΓΔΜ και Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνουν τις δυνάμεις τους για το Πάρκο Πρεσπών. Η χθεσινή Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, ήταν μια ιστορική μέρα για την πολιτική της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία τη Διεθνή Συμφωνία για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της πΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε). Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας προχωράει σε μια τέτοια πολιτική, δηλαδή στην επίσημη θεσμοθέτηση ενός συστήματος μόνιμης συνεργασίας σε μια συνοριακή περιοχή που προστατεύεται για τη μοναδική βιοποικιλότητά της.

Εξωτερικοί συνεργάτες για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών

Στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος με χορηγία του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά εξωτερικούς συνεργάτες για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία και στην ύπαιθρο (συνοδός εκπαιδευόμενων σε θεματικό μονοπάτι στο βουνό), στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Σχετικά με δημοσιεύματα για την θήρευση ελαφιών από λύκους στην Πάρνηθα.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, που δραστηριοποιείται από το 2004 στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος) στην Ελλάδα, επιθυμεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη θήρευση ελαφιών από λύκους στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η επανάκαμψη του λύκου στη Πάρνηθα, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ το 2014 με εργασίες πεδίουi). Ο βιολόγος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος, σημειώνει σχετικά με όσα γράφονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς επίλυση παρερμηνειών σχετικά με το θέμα:

Κοινό μέτωπο ΜΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου για τη δημιουργία του υπερταμείου και την ένταξη σε αυτό της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και προσθήκες, καλούμε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το νερό ως δημόσιο αγαθό και περιβαλλοντικό – φυσικό πόρο και άμεσα να δεσμευτεί με ξεκάθαρο τρόπο, για τα παρακάτω:

Ανοιχτή επιστολή οργανώσεων για την παραχώρηση αιγιαλού

Θέμα: Σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας για την θερινή περίοδο 2016.

Ο υγρότοπος της Περαίας ακατάλληλος για αξιοπρεπή φιλοξενία προσφύγων

Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την περιοχή που προτάθηκε από το Δήμο Θέρμης για την φιλοξενία προσφύγων, τόσο για ανθρωπιστικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ασφαλές περιβάλλον για τους πρόσφυγες, καλύτερη ζωή για όλους

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο νοιαζόμαστε για τα κοινά. Στη δουλειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος ο άνθρωπος κατέχει πάντα κεντρική θέση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανώσεις μας δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι παρατηρητές στην κρίση που τώρα εξελίσσεται με τους δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική θέση στη χώρα μας.

Ψηφίστε την Καλλιστώ για τα βραβεία Natura 2000!

Η επιλογή της υποψηφιότητάς μας μεταξύ των προτεινόμενων προς βράβευση αποτελεί ήδη μια πρώτη επιβράβευση της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και των προσπαθειών της στην περιοχή (περιλαμβανόμενου του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA, αλλά όχι μόνο), για τη συμβολή τους στη συνύπαρξη της αρκούδας με τον άνθρωπο. Η τελική απόφαση της επιτροπής, όμως, εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη δική σας ψήφο προτίμησης.

Αναζήτηση Οικονομικών Προσφορών

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» αναζητά οικονομικές προσφορές για ανάθεση υπηρεσιών και προμήθειας με αντικείμενο την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και λευκώματος, στο πλαίσιο του έργου 10 Χρόνια ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Ενδυνάμωση Δομών & Εφαρμογή Αρχών Λογοδοσίας (We are All Citizens).

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίησης έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο την προετοιμασία φακέλου για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στη 2η πρόσκληση του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2014-2020, το οποίο θα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 85% και από Εθνικούς Πόρους κατά 15%.

Διεθνής συνάντηση εργασίας στις Πρέσπες για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη: τον Βαλκανικό λύγκα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Πρέσπα η διήμερη (2 & 3 Φεβρουαρίου 2016) διαβαλκανική συνάντηση εργασίας με θέμα το παρόν και το μέλλον του λύγκα στα Νότια Βαλκάνια. Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, PPNEA (Αλβανία) και MES (πΓΔΜ), και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, και των παρακάτω Φορέων Διαχείρισης: Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Στενών και Εκβολών Ποταμών Καλαμά-Αχέροντα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία τους με βασικό σκοπό την περαιτέρω έρευνα και με τελικό στρατηγικό στόχο τη συνολική ανάκαμψη του πληθυσμού του Βαλκανικού λύγκα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Διοργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης στελεχών ΜΚΟ στην αξιοποίηση νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Στο πλαίσιο του έργου «10 Χρόνια ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Ενδυνάμωση Δομών & Εφαρμογή Αρχών Λογοδοσίας» η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ διοργανώνει σεμινάριο για την αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στη χρήση των social media και συγκεκριμένα σε τεχνικές που θα τους επιτρέψουν να μεγεθύνουν ένα κοινωνικό μήνυμα μέσα από το ίντερνετ.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση από την Καλλιστώ με τη στήριξη της COSMOTE

Περιβαλλοντική εκπαίδευση για μαθητές προσφέρει, με τη στήριξη της COSMOTE, η «Καλλιστώ», η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Τα προγράμματα της «Καλλιστώ» στοχεύουν αφενός στην κατανόηση της αναγκαιότητας για τη διατήρηση της άγριας ζωής και φύσης και αφετέρου στην καλλιέργεια του εθελοντισμού σε δράσεις για την προστασία των ελληνικών δασών.

Επιτυχής διεξαγωγή της διήμερης συνάντησης για την "Αντιμετώπιση της σύγκρουσης της εκτατικής κτηνοτροφίας με τον λύκο"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντηση ενημέρωσης-διάχυσης των αποτελεσμάτων των δράσεων για την «Αντιμετώπιση της σύγκρουσης της εκτατικής κτηνοτροφίας με το λύκο στην Οίτη», που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ». Η διήμερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2015 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Στυλίδας-Υπάτης, στην Υπάτη.

Επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, που δραστηριοποιείται για πάνω από 10 χρόνια στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα, ενημερώνει επίσημα την κοινή γνώμη για την πρόσφατη επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια απουσίας του είδους. Η επιβεβαίωση της παρουσίας πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ με εργασίες πεδίου και χρήση ειδικών αυτόματων φωτογραφικών διατάξεων υπέρυθρου, οι οποίες παρέμειναν ενεργές για 6 μήνες και κατόπιν σχετικού αιτήματος για τεχνική βοήθεια από το Δασαρχείο Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι κάμερες τοποθετήθηκαν από τον δρ. βιολόγο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ Γιώργο Ηλιόπουλο και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αφορούν την παρουσία μιας αγέλης λύκων 7-8 ατόμων. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στο Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φ.Δ. Πάρνηθας προς ενημέρωσή τους τον Σεπτέμβρη του 2015, αλλά και τον Οκτώβρη του 2015 μετά από επικαιροποίηση.

Ποιος αμολάει τα άγρια ζώα;

Ένας μύθος επικίνδυνος για τη φύση και τον άνθρωπο 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντούν στους «υπαίθριους μύθους» περί ενός «σκοτεινού σχεδίου» απελευθέρωσης άγριων ζώων στην ελληνική φύση. Μύθοι που παρότι δεν ευσταθούν, πυροδοτούν επικίνδυνες πρακτικές και δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα για απειλούμενα είδη και όχι μόνο.

Νέα διάσωση παγιδευμένης σε θηλιά αρκούδας

Αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε παράνομη συρμάτινη θηλιά, κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης (ΔΔ Παλαιόκαστρου), κατάφερε να απελευθερώσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Η Καλλιστώ αναζητά συνεργάτες/ιδες για δύο θέσεις εργασίας (Part Time) στο Τμήμα Αναζήτησης Πόρων

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά δύο συνεργάτες/ιδες στο Τμήμα Αναζήτησης πόρων, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (6 μήνες – Part Time). H πρόσληψη των δύο συνεργατών γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «10 Χρόνια ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Ενδυνάμωση Δομών & Εφαρμογή Αρχών Λογοδοσίας».Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αύγουστος-Οκτώβριος 2015: εθελοντισμός στην φύση με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ στηρίζει το πρόγραμμα Οικο-Εθελοντών του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης υλοποιεί πρόγραμμα Οικο-Εθελοντών στο πλαίσιο του άξονα “Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας” του επιχειρησιακού προγράμματος “Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη”. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 18 ετών, με αγάπη για την φύση και επιθυμία για … αρκετό περπάτημα στο βουνό!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη γενετική ανάλυση στο πλαίσιο του Έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA - LIFE09 NAT/GR/333 «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών. Το Πρόγραμμα ARCTOS/KASTORIA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

#NatureAlert #StopTTIP

Σας γράφουμε για να ζητήσουμε την συνδρομή σας και την υπογραφή σας σε δύο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα με τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις: Ζήτημα 1ο: #ΝatureAlert Ζήτημα 2ο: # StopTTIP

Τροχαίο με αρκούδα σε επαρχιακή οδό της Καστοριάς

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα συνέβη το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 11μμ σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή της Καστοριάς και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Φωτεινή. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του οδηγού. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει πολλά ατυχήματα με θύματα είδη της άγριας πανίδας λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει εκατέρωθεν του δρόμου και της γειτνίασής του τόσο με τον ημιορεινό όγκο που αποτελεί βιότοπο όσο και με αρδευτικό κανάλι από το οποίο τα ζώα πίνουν νερό. Συγκεκριμένα τα 3 τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί στην συγκεκριμένη περιοχή 2 αρκούδες, 2 ζαρκάδια, 2 λύκοι και αρκετές αλεπούδες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA έχουν τοποθετηθεί στον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή υπερενισχυμένος φράχτης και πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς για την ενδεχόμενη διέλευση αρκούδων, ελαχιστοποιώντας τα ατυχήματα. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί υπερενισχυμένος φράχτης σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής και για αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σέβονται τα όρια ταχύτητας.

130.000 ευρώ πρόστιμο σε υπαίτιο δηλητηρίασης άγριας ζωής στην Ισπανία

Η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια χαιρετίζει την απόφαση κόλαφο ισπανικού δικαστηρίου σε υπαίτιο για τη δηλητηρίαση άγριων ζώων στην Κανταβρία στη Βόρεια Ισπανία. Πρόκειται για το σημαντικότερο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης άγριων ζώων στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής. O δράστης κρίθηκε ένοχος για τη δηλητηρίαση τουλάχιστον 16 προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών (11 Ψαλιδιάρηδες, 4 Όρνια, 1 Γερακίνα), 1 κορακιού, 6 αλεπούδων, 5 σκύλων και 1 γάτας.

Επιστημονική συνεργασία με… αρκούδες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στις ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE σε συνέργεια με το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA (που διανύει το τελευταίο 6μηνο υλοποίησής του). Τρεις συνολικά αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα 18-25 Μαΐου 2015 από την επιστημονική ομάδα της οργάνωσης. Οι τρεις αρκούδες μαζί με τις 3 που ραδιοσημάνθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο («Αλκμήνη», «Γαλήνη» και «Ζωηρούλα») «συνεργάζονται» τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους. Η «Ιριδα», η «Τουΐγκι» ο «Γίγαντας» αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μια ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet αλλά και σε ψηφιακό χάρτη σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικής εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Γίγαντας» είναι το μεγαλύτερο αρσενικό που έχει ποτέ ραδιοσημάνει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέχρι σήμερα με περίμετρο λαιμού 104 εκ και βάρος 300 kg!!! Αντίθετα η Τουΐγκι και η Ίριδα ήταν σχετικά ελλιποβαρείς, κάτι πολύ λογικό άλλωστε καθώς προσφάτως ξύπνησαν από τον χειμέριο λήθαργο.

Συναντήσεις με Υπουργεία και 3 ενημερωτικές ημερίδες οργανώνουν κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την

Στις 19 και 20 Μαΐου εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καθώς και των συλλόγων «Χρυσή Αμμουδιά-Σαχάρα» και «Οικιστές Καλλιθέας» συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Yπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη και με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Δημήτρη Κλούρα (υπουργείο Οικονομικών) για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις της περιβαλλοντικής καταστροφής στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής. Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η βουλεύτρια Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ιγγλέζη και οι σύμβουλοι του ΥΠΑΠΕΝ κ. Κώστας Διάκος και κα Κατερίνα Στυλογιάννη. Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Πολιτείας για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της «αξιοποίησης» της «Σαχάρας» και ζήτησαν να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατόν οι καταγγελίες που έχουν γίνει. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πολιτείας δεσμεύτηκαν ότι θα ερευνήσουν το θέμα και θα πράξουν τα δέοντα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι συνεχίζουν τώρα με την διοργάνωση 3 ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Εκδήλωση:Κινήματα και περιβάλλον. Το κίνημα του Νερού (ΕΥΑΘ) και το κίνημα του Χρυσού (Σκουριές)

H Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σας καλεί, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 στις 7μμ, στην αίθουσα του ΣΙΝΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Εθνικής Αμύνης 1) σε εκδήλωση με θέμα : «Κινήματα και περιβάλλον: οι εμπειρίες του παρελθόντος, διδάγματα για τις νίκες του μέλλοντος. ---Το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού ---Tο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού». Αρχικοί ομιλητές θα είναι για το κίνημα του Νερού ο Κώστας Νικολάου (κίνηση 136), και ο Γιώργος Αρχοντόπουλος (ΣΩΣΤΕ το ΝΕΡΟ), ενώ για το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη του Χρυσού ο Γιώργος Βελεγράκης (Καλλιστώ), και ο Παναγιώτης Λέκκας (επιτροπή αγώνα Μ. Παναγίας). Θα ακολουθήσει συζήτηση όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν δικαίωμα λόγου.

Ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»,

Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», το Σάββατο 14/2, με τίτλο: «Πρόβλημα η καφέ αρκούδα για το 70% των κατοίκων της Καστοριάς» (http://www.kathimerini.gr/803638/article/epikairothta/perivallon/provlhma-h-kafe-arkoyda-gia-to-70-twn-katoikwn-ths-kastorias), η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

Διεθνές συνέδριο στην Καστοριά με θέμα την αρκούδα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου» (“Transport infrastructure and other categories of bear-human conflicts”) θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά στις 6 και 7 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, θα συμμετάσχουν επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν ασχοληθεί με την μελέτη και διαχείριση της αρκούδας. Επίσης, εταίροι άλλων έργων LIFE θα μεταφέρουν την δική τους εμπειρία από άλλες περιοχές και θα παρουσιάσουν επιτυχημένους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι το εξής:

Ανησυχητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης και ειδικότερα του γιγάντιου Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μια έντονη ανησυχία και δείχνει στοιχεία ενός απρόσμενου αναχρονισμού πολλών δεκαετιών, όταν το περιβάλλον ήταν πολιτικά και διοικητικά «στριμωγμένο» σε υπουργεία που έδιναν προτεραιότητα σε ανταγωνιστικούς προς το περιβάλλον παραγωγικούς ή κατασκευαστικούς τομείς και λόμπι. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη απώλεια σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων, τα οποία τα τελευταία χρόνια εξασφάλιζαν μια σχετική ανεξαρτησία της περιβαλλοντικής πολιτικής από τις παραγωγικές δραστηριότητες με τον σαφή διοικητικό διαχωρισμό των αδειοδοτούμενων από τους αδειοδοτούντες, και μακριά από κάθε συντεχνιακή λογική.

Τροχαίο με αρκούδα στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Καστοριάς

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα για το 2015 με θύμα αρκούδα συνέβη σήμερα στις 06:00πμ το πρωί στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Καστοριάς. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για προληπτικούς μόνο λόγους. Στο σημείο όπου έγινε το ατύχημα η παλιά εθνική οδός , οδεύει παράλληλα και σε πολύ κοντινή απόσταση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού ΚΑ45, στον οποίο τοποθετήθηκε πρόσφατα υπερ-ενισχυμένος φράχτης σε όλο το μήκος του από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ. Επί πλέον στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA έχουν τοποθετηθεί στον κάθετο άξονα ΚΑ45 «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή» τόσο ενημερωτικές πινακίδες για την ενδεχόμενη διέλευση αρκούδων, όσο και ειδικοί ανακλαστήρες φωτός για την άγρια πανίδα με στόχο την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων. Αντίστοιχες πινακίδες έχουν τοποθετηθεί και στην παλιά εθνική οδό που οδεύει παράλληλα με τον κάθετο άξονα.

Η Ευρώπη δείχνει ότι άνθρωποι και μεγάλα σαρκοφάγα μπορούν να μοιραστούν το ίδιο τοπίο

Στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχουμε δύο πολύ καλούς λόγους για να είμαστε πολύ χαρούμενοι: Από την μια έχουμε την δημοσίευση για την ανάκαμψη των μεγάλων σαρκοφάγων στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science όπου συμμετείχαν δύο από τους βασικούς μας συνεργάτες: οι διδάκτορες βιολογίας Γιώργος Ηλιόπουλος (με ειδίκευση στην οικολογία του λύκου) και Γιώργος Μερτζάνης (με ειδίκευση στην οικολογία της αρκούδας). Δείτε το σχετικό δημοσίευμα: http://www.sciencemag.org/content/346/6216/1517.abstract Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την γερμανική εταιρεία συμβούλων adelphi για να παρέχουν τεχνική υποστήριξη στο έργου της Πλατφόρμας για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων. Είναι μία πολύ σημαντική αναγνώριση του έργου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και ταυτόχρονα μία πολύ σημαντική ευθύνη, καθώς η ανάκαμψη των μεγάλων σαρκοφάγων φέρνει νέες προκλήσεις σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε κρίσιμη κατάσταση το αρκουδάκι που πυροβολήθηκε στο Μέτσοβο

Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται το αρκουδάκι που εντοπίστηκε χτυπημένο χτες το πρωί στο Μέτσοβο. Το αρσενικό αρκουδάκι, ηλικίας δύο περίπου ετών, βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο σε παράδρομο πολύ κοντά στον οικισμό, από κάτοικο της περιοχής. Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε αρχικά στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Μετσόβου και με ενέργειες του Δασαρχείου ειδοποιήθηκαν ο Δήμος Μετσόβου, και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ- Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, μικτή Ομάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPIN “Δράσεις διατήρησης για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο” . Η μικτή ομάδα ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ-Φορέα Διαχείρισης έσπευσε στο σημείο προκειμένου να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σώσει αρκουδάκι. Στο σημείο επίσης έσπευσε και ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ η οποία ειδοποιήθηκε για το συμβάν από κάτοικο του Μετσόβου.

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την Καλλιστώ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ υλοποιεί για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποτελείται από τρείς θεματικές: «Τα ζώα του δάσους πηγαίνουν σχολείο», «Θηλαστικά σε κίνδυνο» και «Άνθρωπος και σαρκοφάγα ζώα: σύγκρουση και συνύπαρξη. Το ζήτημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων». Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, συνεργάζεται με τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου και υποδέχεται τους μαθητές, καλώντας τους να γνωρίσουν το δάσος και τα είδη πανίδας που ζουν σε αυτό, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά, την αρκούδα και τον λύκο. Επιπλέον το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και την διεξαγωγή περιβαλλοντικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και του Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της «Άρσις». Ο ΟΤΕ και η COSMOTE στηρίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Καλλιστώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα πλαίσια της Εταιρικής Υπευθυνότητας τους.

Δελτίο Τύπου: Αρκούδες υπό στενή δορυφορική παρακολούθηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στις ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE σε συνέργεια με το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA (που διανύει το τελευταίο 6μηνο υλοποίησής του). Έξι συνολικά αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2014 από την επιστημονική Ομάδα της οργάνωσης. Οι έξι θηλυκές αρκούδες «συνεργάζονται» τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους. Η «Γαλήνη» και η «Ζωηρούλα», μητέρα και κόρη, η «Κάρμεν», η «Αμαζόνα», η «Αλκμήνη» και η «Τάνια» αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας SMS μέσω Internet, κάθε μισή ώρα.

Κοινή θέση 59 ΜΚΟ και δικτύων με αφορμή το νομοσχέδιο για τις κοινωφελείς οργανώσεις πολιτών

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύπαρξη μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι δείκτης των μεγάλων προβλημάτων ενός κόσμου που πολύ απέχει από το ιδεατό: φτώχεια, περιβαλλοντική υποβάθμιση, τραγική υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ανισότητα, καταπάτηση δικαιωμάτων. Είναι επίσης δείκτης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα, οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών εδώ και δεκαετίες προσφέρουν σημαντικό έργο. Ειδικά στη σημερινή περίοδο της κρίσης, όταν η φτώχεια και οι ανισότητες έχουν απογειωθεί, ενώ το φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν αναλώσιμος πόρος για άμεση εκποίηση, ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων αποκτά κρίσιμη σημασία για τη σωτηρία ζωών, την αναχαίτιση απειλών και την προστασία των κοινών.

Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρες στην Πρέσπα

Στις 16-5-2014 εντοπίστηκε νεκρή αρκούδα στην αγροτική περιοχή Καρυών. Η αρκούδα που εκτιμάται, λόγω του σταδίου αποσύνθεσής της, ότι είχε φονευθεί περίπου πριν από 3 ημέρες, ήταν γένους αρσενικού, και ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩ ήρθε άμεσα στην περιοχή και πήρε δείγματα από τη νεκρή αρκούδα για διερεύνηση-ταυτοποίηση (έλεγχος DNA) καθώς και για την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου της. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από σφαίρες πυροβόλου όπλου. Η αστυνομία θα προχωρήσει σε βαλλιστική εξέταση στα υπολείμματα βλημάτων που βρέθηκαν στο σώμα του άτυχου ζώου. Περίπου δύο μήνες μετά, στις 20/7/2014, βρέθηκε και δεύτερη νεκρή αρκούδα σε περιοχή κοντά στο χωριό Βροντερό. Η αρκούδα που είχε πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο στην πλάτη, στα πλευρά και στο μηρό, ήταν αρσενική και ζύγιζε 200-250 κιλά. Την υπόθεση αυτή διερευνά αυτές τις μέρες η αστυνομία και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας.

Η Βουλή ψήφισε δασοκτόνο νόμο

Μια ημέρα κοινοβουλευτικής ντροπής η Τρίτη 5 Αυγούστου, καθώς με πολιτική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και προσωπική ευθύνη των 50 βουλευτών που είπαν «ναι», υπερψηφίστηκε τελικά το χειρότερο από τα άρθρα του αντιδασικού σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί - Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Βιώσιμη ανάπτυξη».

Καταστροφή προστατευόμενης περιοχής στην Αλυκή Κίτρους στον Κορινό Πιερίας

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαος Ταγαράς, με μια αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και παράνομη απόφαση τροποποιεί τα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.) «Αλυκή Κίτρους» στον Κορινό Πιερίας. Η συγκεκριμένη Υ.Α. που συρρικνώνει τα όρια του Κ.Α.Ζ., αποτελεί μια ακόμη άσκηση ασύδοτης «ανάπτυξης», με την οποία επιχειρείται η διάνοιξη του δρόμου για την οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» και η οριστική «τακτοποίηση» μιας μεθόδευσης χρονολογούμενης από τη δεκαετία του ’90. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα μοναδικό υγρότοπο που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας. Με αυτήν τη δόλια παράκαμψη της νομοθεσίας, αλλά και της λογικής, δρομολογείται πλέον η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας 6.500 κατοίκων.

Καταγγελία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αδιαφανή «ιδιωτικοποίηση» της παραλίας «Σαχάρα» στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής.

Στις 26 Ιουνίου 2014 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέθεσαν καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, που αγόρασε από το Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 44 στρ. (επί της παράκτιας ζώνης), προβάλλοντας 5 σημαντικά σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό. Τα σημεία αυτά αφορούν: 1) την άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, 2) τους όρους δόμησης, 3) την άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης της περιοχής, 4) τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής και 5) την καταστρατήγηση του ν. περί «βιοποικιλότητας» (Ν.3937/11).

Συνεργασία IKEA και Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ

H IKEA στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπεθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, θα φιλοξενήσει τον μήνα Μάιο, στα καταστήματά της, ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη, ΙΚΕΑ Θεσσαλία και ΙΚΕΑ Ιωάννινα, τη Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» με σκοπό την ενίσχυση του έργου της.

Κουτάβια ποιμενικών σκύλων παραχωρήθηκαν σε κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Το Σάββατο 29 Μαρτίου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και η Καλλιστώ, σε συνεργασία με τον Διασωστικό Όμιλο Μολοσσών Ηπείρου (ΔΟΜΗ) δώρισαν 4 κουτάβια μολοσσικών ποιμενικών σκύλων και 1 κουτάβι ελληνικού ποιμενικού σκύλου σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα των οικισμών Άνω Πεδινών και Βίκου, καθώς και σε κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.

Η πρώτη νεκρή αρκούδα σε τροχαίο για το 2014

Η πρώτη αρκούδα θύμα τροχαίου ατυχήματος για το 2014 καταγράφηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου. Πρόκειται για αρσενική αρκούδα περίπου 4 ετών η οποία χτυπήθηκε στις 04:30-05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου από διερχόμενο όχημα στην Εγνατία Οδό (στο τμήμα «Σιάτιστα- Γρεβενά» ) μετά τη σήραγγα «Ταξιάρχη» στον κλάδο προς Γρεβενά. Είναι το τέταρτο θανατηφόρο ατύχημα που σημειώνεται στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από το 2008.

“Ερασιτεχνικές” πολιτικές για την αλιεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο σχέδιο νόμου “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” που έχει δώσει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, εισηγείται την πλήρη κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας. Η προτεινόμενη κατάργηση της άδειας θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και θα περιορίσει τις δυνατότητες της Πολιτείας να διαχειριστεί τους αλιευτικούς πόρους. Ενδεικτικά και μόνο η κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών πιθανόν να οδηγήσει: α. στην αύξηση της πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα στην πλειονότητά τους ιχθυαποθέματα, καθώς οι ερασιτέχνες δε θα χρειάζονται άδεια, ούτε και θα φοβούνται πιθανούς ελέγχους, β. στην επέκταση των περιστατικών παράνομης αλιείας, καθώς δε θα υπάρχει άδεια όπου θα αναγράφονται οι απαγορευμένες μέθοδοι αλιείας, γ. στην πλήρη αδυναμία συλλογής στοιχείων, έντασης, μεγεθών και επιπτώσεων της ερασιτεχνικής αλιείας και δ. στην αδυναμία της όποιας διαχείρισης της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας.

Οι γύπες της Ευρώπης απειλούνται με αφανισμό

Την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της κτηνιατρικής χρήσης του Diclofenac (Δικλοφενάκη) ζητούν οι περιβαλλοντικοί φορείς Καλλιστώ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και WWF Ελλάς με επιστολή τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι φορείς επισημαίνουν ότι απαιτείται προστασία των γυπών από την έκθεση στο επικίνδυνο αυτό φάρμακο, καλώντας την ελληνική πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση.

Νέο Χωροταξικό για τον τουρισμό, παλιές αντιλήψεις!

Προσφυγές κατά του νέου Χωροταξικό του Τουρισμού κατέθεσαν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Δήμοι νησιών του Αιγαίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι προσφυγές κατατέθηκαν την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014.

Δράσεις στην υπηρεσία της συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LIFE ARCPIN στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Γρεβενών και παρουσία εκπροσώπων όλων των εταίρων. Στόχος του έργου LIFE ARCPIN, με ορίζοντα δράσης μέχρι τον Ιούνιο του 2017, είναι η βελτίωση και διαχείριση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή εφαρμογής του (νομός Γρεβενών και μέρος του νομού Ιωαννίνων που περιλαμβάνει την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας αρκούδας), ενώ για την υλοποίησή του συνεργάζονται η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ο Δήμος Γρεβενών, ο Φορέας Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και η «Αναπτυξιακή Γρεβενών».

Ένα πρωτόκολλο για τη σχέση της αρκούδας με τον άνθρωπο!

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη λήψη μέτρων διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΚΑ εχθές.

Οι αρκούδες κινούνται μετ’ εμποδίων….!

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Καστοριάς και συγκεκριμένα στην παλιά επαρχιακή οδό μεταξύ Μανιάκων και Άργους Ορεστικού. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε αμέσως από την Τροχαία Καστοριάς και έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει πως η αρκούδα δεν είχε ευτυχώς τραυματιστεί σοβαρά από τη σύγκρουση και έφυγε τρομαγμένο, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, η σύγκρουση δεν ήταν σφοδρή και έτσι δεν υπήρξε μοιραία για τη ζωή του μεγαλόσωμου θηλαστικού.

Η δολοφονία αρκούδων επαναφέρει το αίτημα μίας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης ευαίσθητων οικολογικά περιοχών

Η πρόσφατη βάρβαρη δολοφονία αρκούδας με το μικρό της στον Γράμμο, από θρασύδειλους, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, επαναφέρει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση και φύλαξη περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών, αφού η θανάτωση της αρκούδας με το μικρό της στην περιοχή του Πολυάνεμου Καστοριάς , προστίθεται σε μία ήδη μακρά λίστα 34 εξακριβωμένων περιστατικών λαθροθηρίας αρκούδας, εκ των οποίων καμία μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει.

Η άγρια πανίδα εξοντώνεται στους δρόμους

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, για ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα με θύμα μία λύκαινα στην νέα Εθνική Οδό Κοζάνης Πτολεμαΐδας. Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ από εθελοντή της, ο οποίος συμπτωματικά πέρασε από το συγκεκριμένο σημείο λίγο μετά το ατύχημα. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ενημέρωσε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Κοζάνης και Πτολεμαίδας, και έσπευσε στο σημείο, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του ατυχήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, το θηλυκό ζώο ηλικίας περίπου 4 ετών, είχε τραυματιστεί θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το ζώο βρέθηκε με κομμένη ουρά.

«Τα ζώα το δάσους πηγαίνουν σχολείο»

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σχεδίασε και υλοποιεί για τη σχολική χρονιά 2013-2014 ένα πρόγραμμα περιβαλλοντική εκπαίδευσης με δύο θεματικές: «Το Δάσος» και «Τα ζώα του δάσους πηγαίνουν σχολείο». Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, συνεργάζεται με τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης και υποδέχεται τα σχολεία στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου, καλώντας τους μαθητές να γνωρίσουν το δάσος και τα είδη πανίδας που ζουν σε αυτό, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι η αρκούδα και ο λύκος.

Κουτάβια ελληνικών ποιμενικών χαρίστηκαν σε κτηνοτρόφους του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, χάρισαν 4 κουτάβια ελληνικών ποιμενικών σκύλων σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και συγκεκριμένα στο Μονοδένρι, τα Άνω Πεδινά, τη Βίτσα και το Σκαμνέλι. Τα κουτάβια δόθηκαν από το δίκτυο κατόχων ελληνικών ποιμενικών το οποίο έχει δημιουργήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στο πλαίσιο του έργου LIFE Πίνδος/Γρεβενά. Με τη μεταφορά των 4 κουταβιών σε κτηνοτρόφους που έχουν στο παρελθόν υποστεί ζημιές από αρκούδες, εγκαινιάστηκε μία από τις βασικές δράσεις άμβλυνσης της σύγκρουσης κτηνοτρόφων και αρκούδας, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός νέου έργου LIFE, με τίτλο «Δράσεις διατήρησης για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο» (LIFE12 NAT/GR/000784).

Νεκρή αρκούδα από πυροβόλο όπλο

Νεκρή από τις σφαίρες πυροβόλου όπλου εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου αρκούδα στη Μύκανη Καλαμπάκας κοντά στον Ίωνα ποταμό στο δασος Ρίγκλοβο. Πρόκειται για αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 20 χρονών και βάρους 200-250 κιλών! Η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι (πίσω από το δεξί αυτί) πιθανόν με μονόβολο. Ο χρόνος θανάτωσής του προσδιορίζεται σε 4-5 ημέρες νωρίτερα, καθώς είχε ήδη αρχίσει η αποσύνθεση του ζώου.

Μικρή λύκαινα βρέθηκε τραυματισμένη από πυροβόλο όπλο

Τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου, η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε για περιστατικό τραυματισμένου λύκου στους πρόποδες των Πιέριων. Η πληροφορία έφτασε στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέσω της «Δράσης για την Άγρια Ζωή»- Σωματείο για τη Μελέτη Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής- η οποία και ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής. Εκπρόσωπος της «Δράσης», έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει πως ο λύκος ήταν ζωντανός αλλά βαριά τραυματισμένος. Σύμφωνα μάλιστα με την μαρτυρία του κατοίκου, ο τραυματισμένος νεαρός λύκος βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση αβοήθητος και ανήμπορος να κινηθεί τουλάχιστον για τρεις ημέρες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τα ευρήματα της αυτοψίας, αφού το μικρό ζώο ήταν τρομερά εξαντλημένο από την αιμορραγία, ενώ το σώμα του έτρωγαν ήδη προνύμφες από μύγες. Με τη συνεργασία των δύο οργανώσεων, το ζώο, μεταφέρθηκε αμέσως στο Νεστόριο της Καστοριάς και στη συνεργάτιδα χειρούργο-κτηνίατρο αγρίων ζώων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, με την ελπίδα να διασωθεί, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη σωτηρία του Αώου

Αίτηση ακύρωσης υπέβαλαν στο ΣτΕ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Καλλιστώ, μαζί με τον Δήμο Κόνιτσας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, καθώς και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), με σκοπό την προστασία του ποταμού Αώου από ένα παράλογο έργο εκτροπής νερού και παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η Καλλιστώ στηρίζει τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και συμμετέχει στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9/11

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την υποστήριξη του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Πραγματοποίησε, με εθελοντική προσφορά εξειδικευμένων στελεχών της, δύο ειδικές μελέτες για την άγρια πανίδα στην Β.Α. Χαλκιδική, όπου διαπίστωσε «από πρώτο χέρι» ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε σοβαρές ελλείψεις και ότι σπάνια είδη και προστατευόμενοι τύποι οικοτόπων κινδυνεύουν σοβαρά από την εξορυκτική δραστηριότητα.

Πρωτομηνιά με νέο θύμα αρκούδας σε τροχαίο

Το βράδυ της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου, περίπου στις 21.00, σημειώθηκε νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μία αρσενική αρκούδα. Το ζώο, ηλικίας 3-5 κιλών χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στον κάθετο άξονα της Εγνατία οδού, «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», στην κατεύθυνση προς Καστοριά, περίπου 2 χλμ πριν από τον κόμβο της Νεάπολης. Οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας, μετά από κλήση της Τροχαίας Κοζάνης και έσπευσαν στην περιοχή για να διαπιστώσουν δυστυχώς πως το άτυχο ζώο ήταν ήδη νεκρό. Η αρκούδα η οποία χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο, κατέληξε λίγη ώρα αργότερα από εσωτερική αιμορραγία και έγινε το 7ο θύμα τροχαίου ατυχήματος για το 2013.

Τροχαίο ατύχημα με θύμα μια νεαρή θηλυκή αρκούδα

Ξημερώματα του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου σημειώθηκε νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μια νεαρή αρκούδα. Συγκεκριμένα το άτυχο ζώο χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στις 1.30 το πρωί, ενώ το περιστατικό συνέβη για ακόμα μια φορά στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (τμήμα «Σιάτιστα Κρυσταλλοπηγή»), στο 24ο χλμ Καστοριάς Νεάπολης (στο ύψος της Expotan).

Συμμετοχή σε συνάντηση της Terra Madre στη Βουλγαρία

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ως συνεργαζόμενος εταίρος στο Ευρωπαϊκό έργο ESSEDRA - Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas (βλ. http://see.efncp.org/essedra/ και https://www.facebook.com/pages/Essedra-Project-Terra-Madre-Balkans/169502376536928) ανέλαβε τη διοργάνωση αποστολής από την Ελλάδα στο Φυσικό Πάρκο “Belasitsa” της Βουλγαρίας, όπου το Σαββατοκύριακο 28-29 Σεπτεμβρίου 2013 έγινε η πρώτη συνάντηση του περιφερειακού φόρουμ «Terra Madre Belasitsa», αφιερωμένου στις παραδοσιακές συνθήκες διαβίωσης και το φυσικό περιβάλλον, ως εργαλεία για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Κάλεσμα των οργανώσεων για απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα δασικά οικοσυστήματα

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, ΜΟm και WWF Ελλάς υπέβαλαν σήμερα κείμενο παρατηρήσεων στη διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σημειώνουν ότι πλήττει καίρια τόσο την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, όσο και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Terra Madre Belasitsa 2013

Περισσότεροι από 100 σύνεδροι από τη Βουλγαρία, τη FYROM και την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν στους πρόποδες του βουνού Belasitsa. Ο Σύλλογος Slow Food Convivia στη Βουλγαρία διοργανώνει για πρώτη φορά το περιφερειακό φόρουμ Terra Madre Belasitsa, αφιερωμένο στην τοπική διατροφή και τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο χωριό Kolárovo, του δήμου Petrich. Εκ μέρους της Ελλάδας θα συμμετέχουν στο φόρουμ, η περιβαλλοντική οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Πελίτι, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το ΚΕΝΑΚΑΠ και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα τις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα στην παραγωγή και τα μέτρα πρόληψης

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 συνάντηση με θέμα: «Ζημιές από αρκούδα στη ζωική και φυτική παραγωγή. Προβλήματα και λύσεις», στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς (ΕΑΣ Καστοριάς-Γράμμου 62).

Επιτυχής η επανένταξη του μικρού τσακαλιού στη Χαλκιδική

Ευχάριστα είναι τα νέα για το νεαρό τσακάλι το οποίο τραυματίσθηκε πέρσι το καλοκαίρι από διερχόμενο αυτοκίνητο μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική. Μετά την πολύμηνη περίοδο περίθαλψής του, το τσακάλι επανεντάχθηκε στο φυσικό του περιβάλλον και τους τελευταίους 4 μήνες, η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνεργασία με την ομάδα της Δράσης για την Άγρια Ζωή παρακολουθούν τον αγώνα επιβίωσής του .

Εθελοντικό Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΣΤΩ Καλοκαίρι 2013

Το μονοπάτι της αρκούδας Από τις 11 ως τις 25 Αυγούστου η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τους εθελοντές και τιςς εθελόντριές της, θα βρεθεί ξανά στο Γράμο, σε μία ακόμα προσπάθεια εθελοντικής προσφοράς στη σημαντική αυτή προστατευόμενη περιοχή. Σκοπός του φετινού προγράμματος εθελοντισμού είναι η χάραξη, ο ήπιος καθαρισμός και η σήμανση ενός θεματικού μονοπατιού για την αρκούδα, γύρω από το Νεστόριο του Νομού Καστοριάς. Το μονοπάτι θα αναδεικνύει τη σημασία και τις οικολογικές απαιτήσεις του είδους, δίνοντας έμφαση στους όρους συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο στην περιοχή του έργου. Η ομάδα των στελεχών και των εθελοντών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα σχεδιάσει επίσης τρόπους αξιοποίησης του μονοπατιού για μελλοντική αξιοποίησή του σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Ηλεκτρονικά η αίτηση για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης

Στη σελίδα http://www.agrotikianaptixi.gr/ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι:μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας περίφραξης σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκ

Εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική φύση

Στην τύχη της έχει αφεθεί η ελληνική φύση από την Πολιτεία, την ίδια στιγμή που μία σειρά από νομοσχέδια και πρωτοβουλίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον της χώρας μας. Η εγκληματική αυτή αδιαφορία οδηγεί σε υποβάθμιση μερικές από τις πλέον πολύτιμες περιοχές και απειλεί μοναδικά είδη. Το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, η ραχοκοκαλιά δηλαδή για την προστασία της ελληνικής φύσης, παραπαίει. Οι φορείς διαχείρισης (ΦΔ) των προστατευόμενων περιοχών υπολειτουργούν. Η τύχη του 70% των περιοχών Natura, για τις οποίες δεν έχει οριστεί σχήμα διαχείρισης, είναι στον αέρα. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη, και προβλεπομένη από τον νόμο, παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης της βιοποικιλότητας, εκθέτοντας τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη δημιουργία θεματικού μονοπατιού για την αρκούδα με την εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή εθελοντών στην περιοχή του Δήμου Νεστορίου, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Οι υπηρεσίες θα παρασχεθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ecotourism Trails» - «Differentiation of tourist product: Eco-tourism trails in the cross-border area for the promotion of alternative tourism», που εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, IPA Ελλάδας-Αλβανίας» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας. Η υπό ανάθεση υπηρεσία, η αμοιβή της οποίας δεν θα ξεπερνάει τα 10.000 € (δέκα χιλιάδες ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και όλων των απαραίτητων δαπανών, έχει ως σκοπό τη χάραξη, χωροθέτηση και ήπιο καθαρισμό-σήμανση θεματικού μονοπατιού για την αρκούδα, που θα αναδεικνύει τόσο τη σημασία και τις οικολογικές απαιτήσεις του είδους, όσο και τις προϋποθέσεις συνύπαρξής του με τον άνθρωπο, στην περιοχή του έργου (διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας).

Σχόλια για το Τουριστικό Νομοσχέδιο

Πόσο λογικό ακούγεται να κόβεις το χέρι που σε θρέφει; Παράλογο; Ανόητο; Αυτό ακριβώς κάνει το Υπουργείο Τουρισμού με το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις» που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή: καταστρέφει τη φύση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αποδεδειγμένα αποτελεί το κύριο τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας!

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων

Από 15/07/2013 έως 28/09/2013 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι περιοχές παρέμβασης της δράσης είναι μόνο εκείνες που αποτελούν περιοχές παρουσίας της αρκούδας.

Εκτροπή του Αώου ποταμού Μια ακόμα προγραμματιζόμενη «εκτροπή της λογικής»

Το ζήτημα της εκτροπής του Αώου ποταμού απασχολεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80’, την τοπική κοινωνία του νομού Ιωαννίνων και όχι μόνον, όταν στα σχέδια της ΔΕΗ για την «αξιοποίηση» του υδατικού δυναμικού της περιοχής προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανόταν η κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα νερού στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Β. Πίνδου («Βάλια Κάλντα»), για την δέσμευση των υδάτων του Αρκουδορέματος, παραπόταμου του Αώου. Καθώς από την εποχή εκείνη οι αντιδράσεις για την κατασκευή του φράγματος λόγω του υψηλού περιβαλλοντικού του κόστους ήταν πολύ έντονες, το σχέδιο ακυρώθηκε.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης/επιστημονικής έκθεσης για την δημιουργία θεματικού μονοπατιού στην περιοχή Δήμου Νεστορίου, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με αντικείμενο τη συνύπαρξη αρκούδας – ανθρώπου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ecotourism Trails» - «Differentiation of tourist product: Eco-tourism trails in the cross-border area for the promotion of alternative tourism». Το έργο εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, IPA Ελλάδας-Αλβανίας» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας. Η υπό ανάθεση υπηρεσία, η αμοιβή της οποίας δεν θα ξεπερνάει τα 3.000 € (τρεις χιλιάδες ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., έχει ως σκοπό την εκπόνηση και παράδοση στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ μελέτης/επιστημονικής έκθεσης για την χάραξη θεματικού μονοπατιού στην περιοχή Νεστορίου, με αντικείμενο τη συνύπαρξη αρκούδας – ανθρώπου, που οφείλει να πάρει υπόψη της η Ομάδα Χωροθέτησης και Χάραξης του μονοπατιού, που θα αναλάβει τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ζητούμενο είναι να δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη της περιοχής να αποκτήσει γνώσεις και βιώματα σχετικά με την βιολογία και οικολογία της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) που ενδιαιτάται στην περιοχή, καθώς και τις ανάγκες λήψης μέτρων και διαχειριστικών δράσεων για τη βελτίωση των όρων ομαλής συνύπαρξης του είδους με τον άνθρωπο.

Η περίφραξη έχει τη δική της ιστορία…

Μετά από 23 τροχαία ατυχήματα, 20 εκ των οποίων θανατηφόρα για την αρκούδα στον κύριο άξονα της Εγνατίας (τμήμα Παναγιά Γρεβενά) και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής, μετά από συστηματικές πιέσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, μετά από δεκάδες υπομνήματα και συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και μετά από παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω των έργων LIFE (ΠΙΝΔΟΣ ΓΡΕΒΕΝΑ και ΑΡΚΤΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ) στους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς, στα οποία συμμετέχει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ως εταίρος, ξεκίνησε και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η τοποθέτηση νέα ενισχυμένης περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε, δίνοντας τέλος στο χρόνιο πρόβλημα της θυσίας αρκούδων στην άσφαλτο.

Οικονομική ενίσχυση για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ επιδότησης της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας περίφραξης στο πλαίσιο της Δράσης 1.1 του Μέτρου 216 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013». Η συγκεκριμένη δράση για την οποία η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει πιέσει εδώ και δεκαετίες για την εφαρμογή της, θα συντελέσει σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον. Οι περιοχές παρέμβασης της δράσης είναι μόνο εκείνες που αποτελούν περιοχές παρουσίας της αρκούδας, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε…

Κατέληξε η αρκούδα που τραυματίστηκε, την Μ. Τρίτη 30/4, στο 4ο τροχαίο ατύχημα για το 2013. Η ενήλικη αρσενική αρκούδα βάρους 180 κιλών, βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα στο ύψος του κόμβου του Ταξιάρχη. Στο ζώο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά και κτηνιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό της Φλώρινας.

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στην Εγνατία Οδό

Το τέταρτο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα για το 2013 (και το 18ο για την περίοδο 2009-13) σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό σήμερα τα ξημερώματα (στις 01.00 πμ), στον κύριο άξονα του αυτοκινητοδρόμου και στο ύψος του κόμβου «Ταξιάρχη». Πρόκειται για το 5ο κατά σειρά ατύχημα που σημειώνεται στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού και οφείλεται αποκλειστικά στην ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου σε αυτό το τμήμα και η οποία δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί.

Επιστροφή στη φύση για ένα μικρό τσακάλι θύμα τροχαίου

Μετά από εντατική περίθαλψη αρκετών μηνών, ένα πολύ νεαρό τσακάλι που έπεσε θύμα τροχαίου και διασώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Δράσης για της Άγρια Ζωή και του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, θα επιστρέψει την Κυριακή 28 Απριλίου, υγιές πια στο φυσικό του περιβάλλον, κοντά στην περιοχή που αρχικά εντοπίστηκε σε παράκτια ζώνη με μεσογειακή βλάστηση, η οποία αποτελεί βιότοπο για το είδος.

Εξελίξεις σχετικά με την απώθηση της αρκούδας από την περιοχή της Κρεπενής

Η θηλυκή αρκούδα «Ίρμα», που είχε απασχολήσει από τις αρχές του καλοκαιριού 2012 την τοπική κοινωνία της Καστοριάς όταν είχε εμφανιστεί προς έκπληξη όλων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς (τη χερσόνησο της πόλης) όπου είχε φτάσει κολυμπώντας, επέστρεψε εδώ και λίγες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής μαζί με τα μικρά της (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν έχει ένα ή δύο μικρά). Η συγκεκριμένη αρκούδα, είχε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ τον Ιούνιο του 2012, σε ειδική επιχείρηση απομάκρυνσής της από τον Προφήτη Ηλία και επανένταξής της στον ορεινό όγκου Βιτσίου. Έκτοτε, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ παρακολουθούσε συστηματικά τις κινήσεις του συγκεκριμένου ζώου με βάση τα τηλεμετρικά στοιχεία από το ραδιοκολλάρο που «φοράει» η αρκούδα. Μάλιστα το Δεκέμβριο του 2012, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων, κατάφερε να απομακρύνει την αρκούδα, αποτρέποντας το ενδεχόμενο φωλεοποίησης στην περιοχή της Κρεπενής.

Ασυνείδητοι χρησιμοποιούν φόλες για την εξόντωση της πανίδας: δύο νεκρές αρκούδες στο νομό Γρεβενών

Λίγες ημέρες πριν ειδοποιήθηκε η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ για νέο περιστατικό παράνομης εξόντωσης αρκούδων, που σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από την πόλη των Γρεβενών, στο δρόμο προς τον οικισμό του ΔΔ Κυρά Καλής. Την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η οποία έσπευσε στην περιοχή, ειδοποίησε κάτοικος του οικισμού ο οποίος και εντόπισε τα δύο νεκρά ζώα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, οι αρκούδες οι οποίες βρέθηκαν σε απόσταση 30 μέτρων η μία από την άλλη, ήταν θηλυκό με το μικρό της που πιθανότατα έπεσαν θύματα ασυνείδητων που χρησιμοποίησαν δηλητηριασμένα δολώματα, με σκοπό την εξόντωση των δύο άτυχων ζώων. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποίησε το Δασαρχείο Γρεβενών και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ επικοινώνησε και με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών για την διενέργεια νεκροψίας που πραγματοποιήθηκε χθες. Τα μακροσκοπικά στοιχεία της νεκροψίας, σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση στην οποία βρέθηκαν τα δύο ζώα, συνηγορούν στην υπόθεση πως οι αρκούδες κατανάλωσαν κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) που πρέπει να έδρασε σχετικά γρήγορα. Εξάλλου, σε μικρή απόσταση από το συμβάν, υπάρχουν οικόσιτα ζώα, μικροκαλλιέργειες και μελίσσια στις οποίες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν ζημιές από αρκούδες, ενώ από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουμε 10 περιστατικά νεκρών αρκούδων από φόλες στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα μόνο με τα καταγεγραμμένα από την Καλλιστώ περιστατικά.

Μαζί για τα δάση. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Σέιχ Σου

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνεχίζει τη δράση «Μαζί για τα δάση» με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του καλοκαιρινού προγράμματος εθελοντικής δασοπροστασίας στο Σέιχ Σου, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δραστηριοποιείται και πάλι στο περιαστικό δάσος, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με μαθητές και σχολεία από τη Θεσσαλονίκη, με τίτλο: «Ερευνώντας και προστατεύοντας το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου».

Έγκλημα κατά της πανίδας στον Όλυμπο

Στις αρχές Φεβρουαρίου και μετά από αναφορές για νεκρά σκυλιά στο δημοτικό διαμέρισμα Πυθίου του νομού Λάρισας, ο θηροφύλακας της Ζ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων, κ. Δημήτρης Νάκας εξακρίβωσε το περιστατικό το οποίο συνδέονταν με εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν νεκρά δύο κυνηγόσκυλα (από τα 6 που δηλητηριάστηκαν) και δύο ποιμενικοί σκύλοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε ο θηροφύλακας, στην περιοχή βρέθηκαν κεφάλια από γίδες εμποτισμένα με γεωργικά φυτοφάρμακα. Μετά από εντατική έρευνα ο κ. Νάκας εντόπισε τον παραγωγό που πήρε παράνομα τα κεφάλια των ζώων από το σφαγείο, και παρέδωσε όλα τα σχετικά στοιχεία στην εισαγγελία η οποία διέταξε σχετική έρευνα. Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που υπόθεση παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης και αυτό χάρη στην άμεση κινητοποίηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

Η προστασία της φύσης είναι υποχρέωση της πολιτείας και δικαίωμα των πολιτών

Με βασικό σύνθημα: «Η προστασία της φύσης είναι υποχρέωση της πολιτείας και δικαίωμα των πολιτών» (Άρθρο 24 του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος), η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και σας προσκαλεί στην πορεία που διοργανώνεται από τις Επιτροπές αγώνα το Σάββατο 9 Μάρτη στις 11.30 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Αρκούδα σε εκτροφείο θηραμάτων στα Γρεβενά!

Σχεδόν εδώ και ένα μήνα μία αρκούδα είχε βρει καταφύγιο στο εκτροφείο θηραμάτων του Δασαρχείου Γρεβενών, μια περιφραγμένη και δασωμένη έκταση 70 στρεμμάτων κοντά στη πόλη των Γρεβενών. Η αρκούδα, αφού πέρασε την περίφραξη του εκτροφείου, εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό του, προξενώντας μικρές ζημιές σε μελίσσια και τρώγοντας κυρίως τις τροφές που προορίζονταν για τα ζαρκάδια. Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ειδοποιήθηκε από το Δασαρχείο Γρεβενών που ζήτησε τη συνδρομή της οργάνωσης για να γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης της αρκούδας από την περιφραγμένη περιοχή.

Νεκρό σε τροχαίο αρκουδάκι ενός έτους

Το δεύτερο τροχαίο ατύχημα για το 2013 (και το 17ο για την περίοδο 2009-13) με θύμα μία νεαρή θηλυκή αρκούδα ενός έτους, σημειώθηκε χθες περίπου στις 8.00 μμ, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (ΚΑ45), «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», στο ύψος του κόμβου της Κορομηλιάς στον κλάδο προς Κοζάνη. Οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιηθήκαν από την Τροχαία Καστοριάς και έσπευσαν στην περιοχή, ενώ η μικρή αρκούδα βάρους περίπου 70 κιλών, ήταν ακόμα ζωντανή. Το άτυχο ζώο ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένο, αφού σύμφωνα με την κτηνίατρο της Ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ανέπνεε με μεγάλη δυσκολία, είχε πολλαπλά κατάγματα στο πίσω δεξί της πόδι και στη λεκάνη. Οι προσπάθειες διάσωσης της αρκούδας δυστυχώς δεν απέδωσαν, αφού κατέληξε αμέσως μετά την αναισθητοποίησή της. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διερχόμενων οδηγών, στο σημείο του ατυχήματος εντοπίστηκε και η μαμά αρκούδα με ένα ακόμα μικρό αρκουδάκι.

Δηλητηριασμένα Δολώματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Δύο νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα ζώα, βρέθηκαν στην είσοδο της Βάλιας Κάλντα (στην τοποθεσία Σαλατούρα Μηλιά), στην Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην ίδια περιοχή που είχαν και πάλι εντοπιστεί δηλητηριασμένα δολώματα περίπου έξι μήνες πριν. Ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών από φόλα ζώων αυτή τη φορά είναι ένα νεκρό κυνηγόσκυλο και ένα κουνάβι, ενώ δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και πόσα άλλα ζώα μπορεί να έχουν θανατωθεί την ίδια περίοδο.

ΚΑΛΛΙΣΤΩ και LEXICON συνεργάζονται για καλό σκοπό

Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οικονομική και ηθική υποστήριξη του έργου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ από ιδιώτες και επιχειρήσεις αποτελεί βασικό μοχλό για τη συνέχιση της λειτουργίας της και την υλοποίηση των δράσεων της, με σκοπό την προστασία της άγριας ζωής, αλλά και του περιβάλλοντος συνολικά.

«Με το έτσι θέλω» η άσκηση κυνηγιού στο παγκόσμιας σημασίας Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού

Την άσκηση του κυνηγιού την επόμενη κυνηγετική περίοδο για μερικά από τα πιο οικολογικά αξιόλογα και ευαίσθητα στην όχληση τμήματα της προστατευόμενης περιοχής προτείνει «με το έτσι θέλω» ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού [1]. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα αποτελεί απάντηση σε ερώτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τη διαχείριση της θήρας μετά τη λήξη της απαγόρευσης που ίσχυε στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2013.

«Ποδαρικό» για το 2013 με νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα του νέου έτους (και 15ο για την τριετία 2009-12) με θύμα μία νεαρή αρσενική αρκούδα 2-3 ετών , σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα περίπου στις 05:00 π.μ, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (ΚΑ45), «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», στο ύψος του βυρσοδεψείου της ΕXPΟΤΑΝ. Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το ζώο και δεν ειδοποίησε την Τροχαία. Ο συγκεκριμένος τομέας του αυτοκινητοδρόμου είναι από τους πλέον κρίσιμους και επικίνδυνους για τις διελεύσεις πανίδας και αρκούδων, όπως έδειξαν τα στοιχεία τηλεμετρίας που συλλέγονται στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του ίδιου έργου, ειδοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί από το Δασαρχείο Καστοριάς και έσπευσε στην περιοχή για την διενέργεια της απαιτούμενης νεκροψίας από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και τη συλλογή γενετικού υλικού, ενώ παρουσιάστηκε «κενό» αρμοδιοτήτων από πλευράς της δασικής υπηρεσίας σε ότι αφορά την τελική διευθέτηση (ταφή) της αρκούδας.

Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας…λίγο πριν τον χειμέριο ύπνο

Η θηλυκή αρκούδα «Ίρμα» ηλικίας περίπου 6 ετών, που είχε απασχολήσει από τις αρχές του καλοκαιριού 2012 την τοπική κοινωνία της Καστοριάς όταν είχε εμφανιστεί προς έκπληξη όλων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς (τη χερσόνησο της πόλης) όπου είχε φτάσει κολυμπώντας, επέστρεψε εδώ και μερικές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής. Η συγκεκριμένη αρκούδα, είχε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ τον Ιούνιο, σε ειδική επιχείρηση απομάκρυνσής της από τον Προφήτη Ηλία και επανένταξής της στον ορεινό όγκου Βιτσίου. Έκτοτε και επί 6 μήνες, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ παρακολουθεί συστηματικά τις κινήσεις του συγκεκριμένου ζώου με βάση τα τηλεμετρικά στοιχεία από το ραδιοκολλάρο που «φοράει» η αρκούδα, και ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς σε κάθε περίπτωση που η αρκούδα πλησιάζει σε κατοικημένες περιοχές.

Παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα »

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, προτείνεται στο άρθρο 9 η συγχώνευση ή κατάργηση των 24 εκ των 29 φορέων διαχείρισης (ΦΔ) προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς σας καλούν να καταψηφίσετε το άρθρο 9 καθώς είναι άκαιρο, άστοχο, αποσπασματικό, ατεκμηρίωτο, στερείται οικονομικού αντικειμένου και ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς.

Η κρίση χτυπάει αλύπητα το περιβάλλον, όμως πού είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος;

Σε λίγες μέρες, η Κυβέρνηση κλείνει ένα εξάμηνο στο τιμόνι της χώρας. Μαζί με τις επώδυνες για την κοινωνία πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν μέσα σε αυτό το διάστημα, σημειώθηκαν και πολλές αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, οι οποίες έχουν επιφέρει επιπλέον επιδείνωση στην εθνική περιβαλλοντική πολιτική και σε κάθε προοπτική για οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη διέξοδο της χώρας από την κρίση. Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, Greenpeace, MOm και WWF Ελλάς, έχουν καταγράψει τις εξής αρνητικές και ανησυχητικές εξελίξεις μέσα στο τελευταίο εξάμηνο:

Οι αρκούδες πάλι στους δρόμους

Κατά τη διάρκεια μόνο μίας εβδομάδας (29/11- έως 2/11/), τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες συνέβησαν στο δίκτυο της Εγνατίας οδού αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας. Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών αρκούδων σε τροχαία ατυχήματα έχει φτάσει τις 11 μόνο για το 2012, πλήττοντας ανησυχητικά τον πληθυσμό του είδους.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας Nepheli Forest View Contest έληξε και οι συμμετέχοντες οι οποίοι συγκέντρωσαν τα περισσότερα LIKES για τις φωτογραφίες τους συμπληρώνουν τη λίστα των νικητών, την οποία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του ξενοδοχείου ΝΕΦΕΛΗ.

9 νεκρές αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα για το 2012

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα, το 9ο για το 2012, σημειώθηκε χθες το βράδυ περίπου στις 9, στην Εγνατία Οδό κοντά στον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης. Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ η αρκούδα ήταν ήδη νεκρή, αφού είχε συγκρουστεί θανάσιμα με διερχόμενο λεωφορείο, ενώ κανένας από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε. Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποίησε η Τροχαία Κοζάνης, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για την άτυχη νεαρή θηλυκή αρκούδα αφού η σύγκρουση ήταν μοιραία για τη ζωή της.

Μοιραίο τέλος για την αρκούδα του Τσοτυλίου

Μοιραίο ήταν το τέλος για τη «Ζαΐρα», την ενήλικη θηλυκή αρκούδα η οποία φώλιαζε κοντά στον οικισμό του Τσοτυλίου εδώ και δύο χρόνια. Τόσο το 2011 όσο και το 2012, η παρουσία της θηλυκής αρκούδας μαζί με τα μικρά της (2 την πρώτη χρονιά και 1 τη δεύτερη), τόσο κοντά στον οικισμό είχε απασχολήσει τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τις αρμόδιες αρχές, δεδομένης της φαινομενικής τουλάχιστον εξοικείωσης της με την ανθρώπινη παρουσία.

Ενημερωτική Συνάντηση στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA

Η Καλλιστώ σας προσκαλεί σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΗ ΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ. Η συνάντηση η οποία γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» , θα γίνει στη Μεσοποταμία, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και ώρα 12.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ευξείνου Λέσχης Μεσοποταμίας. Στη συνάντηση εκτός από τους εκπροσώπους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ.

Οι οικοεθελοντές του νομού Καστοριάς

Για δεύτερη χρονιά φέτος, οι εθελοντές και οι εθελόντριες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ συμμετείχαν στο πρόγραμμα Οικοεθελοντών, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο νομό Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών». Από τις 29 Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου, 40 εθελοντές και εθελόντριες όλων των ηλικιών συμμετείχαν σε δράσεις προστασίας του ορεινού όγκου του Γράμου, ενισχύοντας τις δράσεις του έργου LIFE που υλοποιείται αυτή την περίοδο στο νομό Καστοριάς από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, την Καλλιστώ και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Καστοριάς. Οι εθελοντές, με ορμητήριο τον ξενώνα που παραχωρήθηκε στην Καλλιστώ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καληβρυσιωτών "Αλεβίτσα", στο χωριό Καλή Βρύση, γνώρισαν την περιοχή και ήρθαν σε επαφή τόσο με τους ντόπιους όσο και με τους επισκέπτες πολλών περιοχών του Γράμου, με σκοπό να προσφέρουν με δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο νομό Καστοριάς.

Διαγωνισμός φωτογραφίας Nepheli Hotel Forest View Contest

Η ημερομηνία λήξης αποστολής των φωτογραφιών παραμένει η 7η Οκτωβρίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία καμία φωτογραφία δε θα γίνει δεκτή. Παρατείνεται μέχρι και την 19η Οκτωβρίου η περίοδος ψηφοφορίας. Η κάθε συμμετοχή μπορεί να εκπροσωπηθεί το πολύ με 5 φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες ΠΡΕΠΕΙ να είναι προσωπικές λήψεις και όχι προϊόντα αντιγραφής

Μία πρωτοβουλία για το περιβάλλον

Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οικονομική και ηθική υποστήριξη του έργου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ από ιδιώτες και επιχειρήσεις αποτελεί βασικό μοχλό για τη συνέχιση της λειτουργίας της και την υλοποίηση των δράσεων της, με σκοπό την προστασία της άγριας ζωής, αλλά και του περιβάλλοντος συνολικά.

Φθινοπωρινός Διαγωνισμός Φωτογραφίας

H Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με τη Nepheli Hotel Thessaloniki και την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS σας προσκαλεί στον Πανελλήνιο Φθινοπωρινό Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα το δάσος «Nepheli Hotel Forest View Contest» από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου.

Σκουπιδότοπος ο βιότοπος της καρέτα στη Ζάκυνθο!

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ζακύνθου που θέτει σε κίνδυνο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί ανοιχτό τον φάκελο για τη συνέχιση των παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ζακύνθου δεν έδωσε, για ακόμη μια φορά, λύση στο μείζον πρόβλημα του υπερκορεσμένου χώρου ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που εξακολουθεί να λειτουργεί στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

Έξι και όση πανίδα αντέξει

Απαράδεκτη η απόφαση για αναστολή της θήρας μόνο για μία εβδομάδα στη Χίο! Ενώ τα πύρινα μέτωπα στο νησί της Χίου μαίνονται για έκτη συνεχή ημέρα και η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει περισσότερα από 140 χιλιάδες στρέμματα δασικής και γεωργικής γης, η Διεύθυνση Δασών Χίου θεώρησε επαρκή την αναστολή του κυνηγιού για έξι μόνο μέρες! Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας στην έκδοση απόφασης αναστολής του κυνηγιού η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Αυγούστου.

Επιστολή των 10 ΠΟ με Θέμα: Απόσπαση Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής

Με την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την έκπληξη και απορία μας για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ (10.08.2012)».

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ αριθμ. ΚΟΧ 5.202/1/2012 σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων ΚΟινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Κεντρικό Τομέα Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»

Μαζί με τους εθελοντές της Καλλιστώς για την προστασία του Σέιχ Σου

Οι ομάδες των εθελοντών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ξεκίνησαν τις περιπολίες στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, με διάθεση να συνδράμουν στην προστασία του. Θεωρώντας πως η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η πρόληψη, η ομάδα των εθελοντών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ βρίσκεται και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκη, μαζί και με άλλες εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης και με το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Η αρκούδα έφυγε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία κολυμπώντας

Κολυμπώντας έφυγε και πάλι η αρκούδα του Προφήτη Ηλία, τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη χερσόνησο της πόλης της Καστοριάς (περιοχή Προφήτη Ηλία). Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που λειτουργεί μέσω του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, συνεχίζει να βρίσκεται διαρκώς στην περιοχή με σκοπό να παρακολουθεί τις κινήσεις του ζώου και με την απαραίτητη συμβολή των υπαλλήλων του Δασαρχείου και της Αστυνομίας να απομακρύνει την αρκούδα από την περιοχή της Κρεπενής, όταν και εάν κινηθεί κοντά σε κάποιο οικισμό. Η χρήση αποτρεπτικών μέσων η οποία απαιτεί τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, δεν είναι εφικτή σε όλες τις συνθήκες για λόγους ασφαλείας (πχ. κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν το ζώο βρίσκεται σε σημείο με πυκνή βλάστηση κ.λπ.), αλλά θεωρείται η ενδεδειγμένη μέθοδος, σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο Επέμβασης που κατέθεσε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ την προηγούμενη εβδομάδα στο αρμόδιο Υπουργείο για έγκριση.

Η αρκούδα του Προφήτη Ηλία

Η αρκούδα επέστρεψε για τρίτη φορά χθες αργά τη νύχτα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς, δίνοντας στίγμα από την χερσόνησο της πόλης. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα τηλεμετρικά δεδομένα και όπως ήδη ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς μετά από την ενημέρωση που είχε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η επίσκεψη του ζώου στον Προφήτη Ηλία, εμφανίζει μια συγκεκριμένη κυκλικότητα, με μια συχνότητα περίπου μια φορά τον μήνα, με βάση τα στοιχεία που στέλνει το ραδιοκολλάρο. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες και να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του ζώου από την περιοχή. Παράλληλα, ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του περιστατικού, σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής 27 Ιουλίου με τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ (δείτε εδώ σχετικά).

Προσεγγίσεις αρκούδων σε οικισμούς

Τα πρόσφατα περιστατικά προσεγγίσεων αρκούδων σε οικισμούς, με χαρακτηριστικότερα αυτά στο Τσοτύλι Κοζάνης και στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς (στην ευρύτερη περιοχή του Δισπηλιού), αποτέλεσαν το τελευταίο διάστημα αιτία έντονων συζητήσεων σχετικά με τη «φυσικότητα» και την «οριακότητα» του φαινομένου, αλλά και σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο των έργων LIFE που υλοποιεί αυτή την περίοδο και στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, βρέθηκε στις περιοχές αυτές και σε συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχεία, Φορείς Διαχείρισης), πρότεινε και εφάρμοσε λύσεις για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτώ

Επιστολή των 10 ΠΟ σχετικά με Θέμα: Απόσπαση Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής

Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για την πρώτη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου, οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που συνυπογράφουμε την παρούσα επιστολή εκφράζουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις μας σχετικά με τη συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας σε 14 φορείς, κατά προσέγγιση, αντίστοιχους των περιφερειών. Οι φορείς διαχείρισης αποτελούν ουσιώδους σημασίας δομή για τη σωστή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, όπως αυτό θεσμοθετείται με τους νόμους 3937/2011, 2742/1999 και 1650/1986. Η απόφαση συγχώνευσης των φορέων διαχείρισης δεν φέρεται να βασίστηκε σε κατάλληλα κριτήρια και μπορεί να επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προωθεί μια συγκεντρωτική προσέγγιση που είναι αντίθετη με τις ανάγκες των προστατευόμενων περιοχών για συμμετοχική διαχείριση και συνεχή διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο.

Μαζί για τα δάση Προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας στο Σέιχ Σου

Η Ελλάδα είναι µια από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά δασικών πυρκαγιών και καµένων εκτάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον το 98% των πυρκαγιών αυτών οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες (αμέλεια, εμπρησμοί, μη προσδιορισμένες ανθρώπινες ενέργειες). Θεωρώντας πως η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η πρόληψη, η ομάδα των εθελοντών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα βρίσκεται φέτος με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης. Πέρυσι και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αλλά και τη βοήθεια όλων των εθελοντικών ομάδων που βρέθηκαν στο Σέιχ Σου, μεταξύ των οποίων και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η φωτιά που ξέσπασε στις 26 Αυγούστου, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Μαζί για τα Δάση-Κάλεσμα σε Πεζοπορική Διαδρομή στο Σέιχ Σου

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος δασοπροστασίας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, σας προσκαλούμε να περπατήσουμε μαζί και να γνωρίσουμε καλύτερα τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου και ώρα 18.00 βρισκόμαστε στην Τούμπα (περιοχή Περεβού), ακολουθώντας τη διαδρομή μέχρι το σπιτάκι της δασοπροστασίας, δίπλα στο Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στον Κέδρινο Λόφο. Μετά το τέλος της πεζοπορίας, η Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα κάνει μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων της ομάδας δασοπροστασίας, η οποία θα βρίσκεται για τρίτη χρονιά φέτος στο Σέιχ Σου μαζί με πολλές ακόμα εθελοντικές ομάδες και με τον Συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα δασοπροστασίας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα διαρκέσει όλο τον Αύγουστο και οι ομάδες των εθελοντών θα αναλάβουν δράσεις εποπτείας και φύλαξης ενός μεγάλου μέρους του Σέιχ Σου. Σύμμαχος μας και σε αυτή την προσπάθεια είναι ο ΟΤΕ. Στο πλαίσιο της εταιρικής του υπευθυνότητας και υιοθετώντας τα σχέδια της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για αποτελεσματική προστασία των δασών, συμμετέχει και φέτος στα προγράμματα δασοπροστασίας υποστηρίζοντας τις δράσεις μας τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας του Σέιχ Σου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας ένα mail στο poulios@callisto.gr (υπεύθυνος: Λάζαρος Πούλιος). Σημείο Συνάντησης: Γρηγορίου Λαμπράκη (στάση αστικού λεωφορείου 14- Βαρνάβα), Άνω Τούμπα.

Ζημιές από αρκούδα προκαλούν αναστάτωση στην Καστοριά

Η ζημιά που προκάλεσε μία αρκούδα στην περιοχή μεταξύ Δισπηλιού και Μακεδνών, έχει σταθεί αιτία αναστάτωσης στην τοπική κοινωνία του νομού Καστοριάς. Πρόκειται για την ίδια αρκούδα η οποία είχε πιαστεί από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ λίγες ημέρες πριν, προκειμένου να απομακρυνθεί από την περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς (τη χερσόνησο της πόλης) στην οποίο είχε φτάσει κολυμπώντας. Η αρκούδα είχε τότε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ενώ και δύο 24ωρα, η Ομάδα βρίσκεται και πάλι στην περιοχή για την αντιμετώπιση του περιστατικού, στο πλαίσιο του έργου LIFE το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.

Συλληπητήρια

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στο συνάδελφο και φίλο μας Θανάση Ζαχαρόπουλο και στην οικογένεια του, για την αναπάντεχη απώλεια του 13χρονου γιου τους Νίκου. Όλοι οι συνάδελφοί του από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, της οποίας ο Θανάσης είναι εταίρος από το 2005 μέχρι και σήμερα, συμμετέχουμε στο πένθος του, εκφράζοντας τη βαθειά μας οδύνη για το χαμό του παιδιού του και την αμέριστη συμπαράστασή μας σε εκείνον και στην οικογένεια του.

Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη

Στο Saanen της Ελβετίας συναντήθηκαν μερικές ημέρες πριν, ειδικοί από όλη την Ευρώπη οι οποίοι συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη (Large Carnivore Initiative for Europe-LCIE), που υπάγεται στην IUCN (Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης) ως ειδική Ομάδα Εργασίας (working group). Σκοπός του LCIE που αποτελείται από επιστήμονες-ειδικούς στη βιολογία, οικολογία, διαχείριση και διατήρηση των πέντε (5) ειδών μεγάλων σαρκοφάγων της Ευρώπης, είναι η ανταλλαγή επιστημονικής εμπειρίας, η επικαιροποίηση επιστημονικών δεδομένων και η συνδρομή προς την ΕΕ για τη διαμόρφωση ενιαίων ή συνεργατικών πρακτικών και πολιτικών διαχείρισης και διατήρησης των πέντε αυτών ειδών σε Πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η τακτική αυτή συνάντηση του LCIE συνδυάστηκε με το τακτικό συνέδριο της Ειδικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης της Βέρνης και τη «Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Ενδιαιτημάτων στην Ευρώπη», στο οποίο εκπροσωπήθηκαν οι επίσημες αρχές της κάθε χώρας (δυστυχώς όχι η Ελλάδα) που έχει υπογράψει τη Σύμβαση.

Τριήμερο επιχειρήσεων για την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την προηγούμενη απόπειρα απομάκρυνσης μιας θηλυκής αρκούδας με τα 2 μικρά της από το ΔΔ Τσοτυλίου Κοζάνης, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ επιχείρησε να μετακινήσει για δεύτερη φορά την ίδια θηλυκή αρκούδα, η οποία είχε εδώ και αρκετό καιρό επιστρέψει στο Τσοτύλι και μάλιστα πολύ κοντά στον οικισμό. Η αρκούδα η οποία φέτος είχε ένα μόνο μικρό αρκουδάκι έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό, τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τις αρμόδιες αρχές, δεδομένης της φαινομενικής τουλάχιστον εξοικείωσης της με την ανθρώπινη παρουσία. Οι λόγοι «προσκόλλησής» της στον οικισμό έχουν να κάνουν με την προστασία του μικρού της από τα μεγάλα αρσενικά λόγω κανιβαλισμού αλλά και με την εξεύρεση «εύκολης» τροφής.

Σύγκρουση με αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα, (το 12ο στο διάστημα 2009-12) σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 22:30 στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, στο 5ο χλμ μετά τον κόμβο της Νεάπολης. Η Τροχαία Κοζάνης ειδοποίησε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αφού σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού, η αρκούδα είχε μπει στον κλάδο του αυτοκινητοδρόμου με κατεύθυνση την Καστοριά, όπου συγκρούστηκε αρχικά με διερχόμενο φορτηγό. Η αρκούδα τρομαγμένη, πέρασε το τσιμεντένιο διαχωριστικό διάζωμα και χτυπήθηκε και από δεύτερο αυτοκίνητο στον άλλο κλάδο. Στη συνέχεια ξαναπέρασε το διάζωμα και διέφυγε τραυματισμένη υπερπηδώντας τον φράχτη, στο σημείο εισόδου της, ενώ ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου (το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές από την σφοδρότητα της σύγκρουσης), σοκαρισμένος ειδοποίησε αμέσως την Τροχαία.

Τέλος καλό, όλα καλά για την αρκούδα στον Προφήτη Ηλία Καστοριάς

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απομάκρυνσης της αρκούδας, η οποία εδώ και λίγες ημέρες είχε αναστατώσει την Καστοριά. Μετά την άμεση ανταπόκριση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά, η αρκούδα που είχε φτάσει κολυμπώντας στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς, μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε ορεινή δασώδη έκταση στην ευρύτερη περιοχή του Βιτσίου.

Αρκούδες υπό στενή παρακολούθηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στο νομό Καστοριάς από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά, αφού τέσσερις συνολικά αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν το Μάιο από την Ομάδα της οργάνωσης. Τρεις αρσενικές και μία θηλυκή αρκούδα «συνεργάζονται» τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειες τους. Ο «Οδυσσέας», ο «Θωρ», ο «Billy» και η «Χλόη», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από την κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας SMS μέσω Internet, σχεδόν κάθε μία ώρα.

Ευχαριστήρια ανακοίνωση για τις δωρεές στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γώδη

Εκ μέρους της οικογένειας και των συναδέλφων του αγαπημένου μας Κωνσταντίνου Γώδη που χάσαμε τόσο αιφνίδια, σας ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά που κάνατε στη μνήμη του, προς την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, την οποία ο Κωνσταντίνος συνίδρυσε το 2004 μαζί με άλλους επιστήμονες και υπηρέτησε για τόσα χρόνια. Τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές αυτές, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μίας ειδικής έκδοσης-λευκώματος για την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το έργο της, παρουσιάζοντας την πορεία της από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, ενώ θα περιλαμβάνει και ειδική αναφορά για την προσφορά του Κωνσταντίνου σε αυτή την προσπάθεια. Ο Κωνσταντίνος, είχε διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, ενώ παράλληλα ήταν μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα και εργάζονταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε πολλά προγράμματα προστασίας και διατήρησης της άγρια ζωής. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Με εκτίμηση, Η οικογένεια Οι φίλοι και συνάδελφοι του από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Σημαντικές συναντήσεις για την αρκούδα σε Αθήνα και Β. Ελλάδα

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ/ΓΔ Περιβάλλοντος, κ. Φώτη Παπούλια, στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων LIFE* για τη φύση, συμμετείχαν σε συναντήσεις με κρατικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι μόνο τις δεσμεύσεις αλλά και τις απαραίτητες εγκρίσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν: • Σε συνολικές δράσεις προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής • Στην προώθηση μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα θηλαστικά στο γεωργοκτηνοτροφικό κεφάλαιο • Στη βελτίωση και το σχεδιασμό ασφαλών οδικών έργων τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον άνθρωπο

Διεθνές Συνέδριο για τη λήξη του έργου LIFE Πίνδος/Γρεβενά

Στις 16, 17 και 18 Μαίου θα πραγματοποιηθεί στα Γρεβενά ένα Διεθνές Συνέδριο, σηματοδοτώντας τη λήξη του έργου LIFE Πίνδος/Γρεβενά . Στόχος του Συνεδρίου, στο οποίο εκτός από τους εταίρους του έργου (Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, ΑΝΚΑΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ και Business Architects), θα συμμετέχουν και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη αλλά και εκπρόσωποι άλλων έργων LIFE, είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου αλλά και η ανταλλαγή εμπειρίας με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Ένα Τοπικό Γραφείο για τη Συνύπαρξη

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά με τίτλο: «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», λειτουργεί ένα Τοπικό Γραφείο του έργου, το οποίο φιλοξενείται στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καστοριάς. Σκοπός του γραφείου αυτού είναι να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στο νομό Καστοριάς.

Οδηγείτε προσεκτικά! Βιότοπος-Πέρασμα αρκούδας

Το ξύπνημα των αρκούδων από το χειμέριο λήθαργο και η μεγάλη κινητικότητα τους, ειδικά αυτή την εποχή, σε αναζήτηση τροφής και συντρόφου, οδήγησαν για ακόμη μία φορά σε αλλεπάλληλα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες. Σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα για την αρκούδα τροχαία ατυχήματα στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών αντίστοιχα. Είναι ενδεικτικό να σημειώσουμε πως από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 24 τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, μόνο στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας!

Το μαρτύριο της θηλιάς για μία θηλυκή αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Τη Δευτέρα του Πάσχα η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ειδοποιήθηκε από θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, για μία παγιδευμένη αρκούδα σε δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση κοντά στο χωριό Περίβλεπτος του νομού Ιωαννίνων. Όπως διαπίστωσε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης όταν έφτασε στο σημείο, η άτυχη αρκούδα, ηλικίας 3,5 ετών και βάρους 60 κιλών, είχε παγιδευτεί από το λαιμό σε μία συρμάτινη θηλιά και βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση.

6η Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας

Την Κυριακή στις 29 Απριλίου, σας καλούμε όλους να πεζοπορήσουμε μαζί στους ΕΛΑΙΩΝΕΣ Πυλαίας. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θα βρίσκεται εκεί και φέτος, φτιάχνοντας παιχνίδια για τα παιδιά και ενημερώνοντας τους μεγάλους. Αυτή η πεζοπορία είναι για εμάς πολύ σημαντική για ακόμα ένα λόγο, αφού είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γώδη, συνιδρυτή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και αγαπημένου μας φίλου και συναδέλφου. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τους γείτονες των Ελαιώνων, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, από τα Αρσάκεια Σχολεία, είναι αμιγώς ερασιτεχνική και δεν τελεί υπό την αιγίδα κρατικού ή δημοτικού φορέα, αθλητικού ή κερδοσκοπικού σωματείου,ιδιωτικής ή δημόσιας εταιρίας. Κάθε πεζοπόρος συμμετέχει με αποκλειστικά δική του ευθύνη. Δεν προβλέπεται ιατρική υποστήριξη κατά την πεζοπορία. Όλες οι δραστηριότητες γίνονται από εθελοντές και είναι δωρεάν.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Θέμα: “Αντιρρήσεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις»”Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας υποβάλλουμε τα συγχαρητήρια μας όσον αφορά στην απόσυρση του άρθρου 148 του Μέρους Ε’ του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις». Παράλληλα όμως θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο που προκύπτει συνολικότερα στο Μέρος Ε’ «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» του εν λόγω σχεδίου νόμου και ειδικότερα στις διατάξεις που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) οι οποίες δεν αποσύρθηκαν όπως θα ήταν εύλογο.

Και άλλα νεκρά ζώα από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ βρέθηκε ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, αυτή τη φορά στο νομό Καστοριάς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, τα δολώματα, βρέθηκαν σε παλιό δασικό δρόμο μεταξύ Γέρμας και Κορησού και είχαν τοποθετηθεί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (10 έως 50 μέτρα), ενώ δίπλα σε κάθε κάψουλα βρέθηκαν και φλούδες από πορτοκάλια για σημάδια. Φαίνεται πως οι δράστες ήθελαν αργότερα να εκτιμήσουν τα ποσοστά «επιτυχίας» τους και να μαζέψουν όσες από τις φόλες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ώστε να τις ξαναχρησιμοποιήσουν σε άλλη περίπτωση. Λόγω της έγκαιρης συλλογής των δολωμάτων από την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το γεγονός αυτό αποφεύχθηκε. Ενδεικτικός της μανίας εξόντωσης της πανίδας της περιοχής είναι ο αριθμός των δολωμάτων, αφού σε μία απόσταση 2,5 χλμ περίπου, βρέθηκαν 56 τυποποιημένες φόλες σε μορφή κάψουλας παραφίνης! Ο αριθμός αυτός αλλά και η ίδια η κατασκευή των δολωμάτων δείχνει την ένταση και τη μεθοδικότητα του καθόλα παράνομου εγχειρήματος.

Ανακοίνωση της οικογένειας του Κωσταντίνου Γώδη

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου αποχαιρετίσαμε τον Κωσταντίνο μας. Ευχαριστούμε πολύ αυτούς που του ευχήθηκαν καλό ταξίδι.

Καλό ταξίδι Κωνσταντίνε

Όλη η οικογένεια της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ αισθάνεται βαθειά θλίψη για την απώλεια του Κωνσταντίνου Γώδη, συνιδρυτή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και αγαπημένου μας φίλου και συναδέλφου. Ο Κωνσταντίνος είχε εργαστεί για περισσότερα από 20 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Αγαπούσε τη ζωή σε όλες της τις μορφές. Για όλους μας, το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο και ο χώρος που ζούμε και δουλεύουμε δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους αγαπημένους του. Καλό ταξίδι Κωνσταντίνε, οι συνάδελφοι και οι φίλοι σου από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Περιστατικό Θανάτωσης Λύκου

Ένας σκοτωμένος θηλυκός λύκος εντοπίστηκε στην άκρη του δρόμου στο 20ο χιλιόμετρο Δράμας – Παρανεστίου, ακριβώς μετά τις σιδηροδρομικές γραμμές. Το ζώο εντόπισαν το πρωί της 14ης Μαρτίου 2012, υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κατά τη μετάβασή τους στην έδρα του Φορέα.

Άμεση απειλή για το προστατευόμενο δέλτα του ποταμού Αχέροντα

Το προστατευόμενο δέλτα του Αχέροντα απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, από μεγάλα αποστραγγιστικά έργα. Το αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει. Το έργο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την κατασκευή αποστραγγιστικής σήραγγας μήκους 280 μ. με στόχο την «εξυγίανση» του όρμου της Αμμουδιάς η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση σημαντικών ελών που αναπτύσσονται στα χαμηλότερα μέρη του δέλτα. Οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί για την υλοποίηση του έργου αποτελούν μόνο ένα φτωχό περιβαλλοντικό άλλοθι, αφού δεν διασφαλίζουν ούτε καν την ακεραιότητα των ελάχιστων υγροτοπικών εκτάσεων που θα επιβιώσουν μετά την ολοκλήρωση των έργων αποξήρανσης. Αντίθετα, εγγυώνται την απώλεια προστατευόμενων ειδών και σημαντικών βιοτόπων και την καταστροφή ενός τοπίου υπερτοπικής οικοτουριστικής και πολιτισμικής αξίας.

Περιβαλλοντικό έγκλημα με διεθνείς διαστάσεις στα στενά του Νέστου!

Έξι δηλητηριασμένα σπάνια μεγάλα αρπακτικά πουλιά βρέθηκαν γύρω από δύο σκοτωμένα με όπλο άγρια άλογα στα Στενά Νέστου, μία περιοχή εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη προστασία των μεγάλων αρπακτικών και ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης αρπακτικών πουλιών των τελευταίων ετών το οποίο και εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς.

Παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στο νομό Φθιώτιδας

Επτά νεκρές αλεπούδες εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από μέλη της ομάδας πεδίου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, στο ΔΔ Μακρυράχης του νομού Φθιώτιδας. Οι αλεπούδες θανατώθηκαν με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ένα μήνα σχεδόν μετά από παρόμοιο περιστατικό το οποίο συνέβη στο ΔΔ Περιβολίου, με θύματα και πάλι αλεπούδες.

Ανεξέλεγκτη πλέον η δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η ανεξέλεγκτη δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μόνιμη τακτική. Τελευταίο περιστατικό, στις 18 Ιανουαρίου, όπου Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με Δασοφύλακα εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500μ. από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Επιπλέον το περιστατικό συνέβη εν μέσω ισχυρού παγετού και απαγορευτικής περιόδου λόγω κάλυψης του εδάφους με χιόνι*, γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Για ακόμα μία φορά, η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, εντόπισε ζώα τα οποία είχαν θανατωθεί με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, μέλη της ομάδας πεδίου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ εντόπισαν 7 νεκρές αλεπούδες στο ΔΔ Περιβολίου του νομού Φθιώτιδας, οι οποίες δηλητηριάστηκαν την περίοδο μεταξύ τέλους Δεκεμβρίου και αρχών Ιανουαρίου, ενώ δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και πόσα άλλα ζώα μπορεί να έχουν θανατωθεί την ίδια περίοδο, είτε από κατανάλωση φόλας είτε από κατανάλωση των ίδιων των νεκρών αλεπούδων. Αξίζει να σημειώσουμε πως την ίδια περίπου εποχή, ένα χρόνο πριν, η ομάδα της Καλλιστώς είχε και πάλι εντοπίσει μεγάλο αριθμό νεκρών αλεπούδων στις περιοχές των Δ.Δ Άνω Αγόριαννης και Εκκάρας (Δήμος Δομοκού, νομός Φθιώτιδας) και στο Δ.Δ Ριζίων και Διλόφου, στη περιοχή Φαρσάλων (νομός Λάρισας).

Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας της Εταιρίας Ελληνικός Χρυσός. Το τσακάλι, ο λύκος και η βίδρα

H Καλλιστώ, στηρίζει τους κατοίκους της περιοχής Ακάνθου και Σταγείρων Χαλκιδικής και αντιτίθεται στα σχέδια εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Με σκοπό να ενισχύσει τη θέση των τοπικών κινήσεων που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προκειμένου να μην προχωρήσει το έργο, η Καλλιστώ εκπόνησε δύο μικρές μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, σε ό,τι αφορά τρία είδη πανίδας της περιοχής: το λύκο, το τσακάλι και τη βίδρα.

Καλές Γιορτές!!

Η Καλλιστώ σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2012

Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Γρεβενά

Με τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του έργου LIFE Πίνδος/Γρεβενά. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η ομάδα της Καλλιστώς επισκέφθηκε 19 σχολεία του νομού Γρεβενών, με βασικό στόχο την εξοικείωση των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου καθώς και με το είδος σύμβολο της περιοχής τους, την αρκούδα. Οι τάξεις οι οποίες επέλεξαν να συμμετέχουν στα πολυήμερα προγράμματα, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις βιωματικού χαρακτήρα υλοποιώντας δραστηριότητες στο πεδίο αλλά και να αναλάβουν δράσεις στη διάρκεια των οποίων τα παιδιά καλούνταν να αποτυπώσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους και να προτείνουν συγκεκριμένες διαχειριστικές δράσεις.

Δύο ενημερωτικές συναντήσεις διοργανώνει η Καλλιστώ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι ο Έλληνας εταίρος του ευρωπαϊκού έργου LIFE EX-TRA με τίτλο «Βελτίωση των συνθηκών για την διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων - μεταφορά βέλτιστων πρακτικών». Το έργο αυτό, το οποίο υλοποιείται παράλληλα σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, αποβλέπει στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών για τη διατήρηση της αρκούδας και του λύκου, μεταξύ των διαφορετικών χωρών της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα) και τριών προστατευόμενων περιοχών στην Ιταλία. Περιοχή εφαρμογής του έργου για την Ελλάδα είναι ο νομός Τρικάλων.

Επιστολή των 10 ΜΚΟ για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Το θέμα της άρσης της απαγόρευσης θήρας στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού στις Ζώνες Α και Α1 παραμένει σε εκκρεμότητα και η έκδοση απόφασης απαγόρευσης εκ μέρους του Υπουργείου έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της βραδύτητας καθίστανται πλέον σαφή τα εξής:

Συνάντηση με εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με θέμα την περίφραξη του αυτοκινητόδρομου

Με πρωτοβουλία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 στα κεντρικά γραφεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε., στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση μεταξύ (α) αντιπροσωπείας της Καλλιστώς και της Διαχειριστικής Ομάδας του έργου LIFE/KASTORIA από τη μία πλευρά και (β) του Προέδρου και στελεχών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. από την άλλη. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Εξωτερικής Ομάδας Παρακολούθησης των έργων LIFE στη Ν.Α. Ευρώπη.

Επιστολή 10 ΜΚΟ για ΕΣΧΑΣΑΑ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Μόλις πρόσφατα λάβαμε γνώση της τροπολογίας που καταθέσατε και περιλαμβάνεται πλέον στον νεοψηφισθέντα νόμο για τις άδειες δόμησης, σχετικά με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ). Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην παρ. 3 του άρθ. 41, με την οποία προβλέπεται ότι Πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ δεν θα είναι «επιστήμονα[ς], αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας σε θέματα χωροταξίας» (αρθ. 4, παρ. 1, εδ. α του ν. 2742/1999), αλλά ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων του ΥΠΕΚΑ.

Tο ΥΠΕΚΑ πετάει στα σκουπίδια τις γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών συμβουλίων του!

Για πρώτη φορά στην ιστορία όλων των υπουργείων περιβάλλοντος, υπουργοί αγνοούν τόσο προκλητικά τη γνωμοδότηση θεσμοθετημένου συλλογικού οργάνου! Πρόκειται για τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Ο σκανδαλώδης παραγκωνισμός αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) που ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό να εκφράζει επιστημονική γνώμη για τα χωροταξικά σχέδια και τη χωροταξική πολιτική της χώρας. Στην περίπτωση όμως του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, οι δυο υπουργοί επέλεξαν να υπογράψουν τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση πριν καν το Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρώσει τη διαδικασία διατύπωσης γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 4 Νοεμβρίου, την ίδια ακριβώς μέρα που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ η γνώμη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου!

Το 12ο τροχαίο ατύχημα στον κάθετο άξονα «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή». Θύμα μικρό αρκουδάκι

Mόλις ένα μήνα μετά το προηγούμενο τροχαίο ατύχημα με θύμα μεγάλη θηλυκή αρκούδα, σημειώθηκε σήμερα το πρωί, περίπου στις 7.30, και νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μία μικρή αρκούδα και πάλι στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής και συγκεκριμένα στο ύψος του βυρσοδεψείου της ΕΞΠΟΤΑΝ. Η νεαρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 1,5 ετών και βάρους 65 κιλών, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ο οδηγός του οχήματος έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Απαράδεκτη τροπολογία ουσιαστικά καταργεί το Πράσινο Ταμείο!!!

Επιστροφή σε εποχές καταλήστευσης και σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, εισφορών και προστίμων που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση προμηνύει η απαράδεκτη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Ευκαιρία το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου για την προστασία του «Βουνού των Θεών»

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς στηρίζουν τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμική κατοχύρωση ως Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του εξαιρετικά σημαντικού «Βουνού των Θεών».

Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την κατασκευή του φράγματος στο Νεστόριο Καστοριάς

Το φράγμα στο Νεστόριο έχει προβληθεί ως ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές του επιπτώσεις ωστόσο, είναι μάλλον μεγαλύτερες από τα –αμφισβητούμενα- οφέλη που αναμένεται να προσφέρει στην τοπική οικονομία, ενώ τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Και νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής

Μία μεγαλόσωμη θηλυκή αρκούδα βάρους περίπου 200 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος το Σάββατο το βράδυ στις 23.00, στην προσπάθειά της να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στον κόμβο του Αλιάκμονα. Η αρκούδα, αφού χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα, διέσχισε το δρόμο, πέρασε το διαχωριστικό στηθαίο, διέσχισε το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας και πέρασε πάνω από τον «προστατευτικό» φράχτη, όπου και κατέρρευσε. Ο οδηγός του οχήματος είναι καλά στην υγεία του ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Ευκαιρία το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου για την προστασία του «Βουνού των Θεών»

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς στηρίζουν τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμική κατοχύρωση ως Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του εξαιρετικά σημαντικού «Βουνού των Θεών».

Ανοιχτή επιστολή προς κοινωνικούς, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε τελικά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία, ο νέος νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ». Η θέση μας, όπως και των περισσότερων περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι ότι ο νέος νόμος αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας. Χαρακτηριστικό των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι το γεγονός ότι μια τέτοιας καθοριστικής σημασίας αλλαγή συμπεριλήφθηκε στον ίδιο νόμο που τακτοποίησε τα αυθαίρετα, με κριτήρια πάλι στενά εισπρακτικά, αντιπεριβαλλοντικά και αντικοινωνικά. Με αυτή την επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας σε σχέση με το νέο νόμο, αλλά και συνολικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Θα θέλαμε επίσης να σας καλέσουμε να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια, παρά την ψήφιση του νέου νόμου, για τη βελτίωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης στη χώρα.

Έγκλημα από τη Βουλή στις Προστατευόμενες Περιοχές!!

Με κατάπληξη και αγανάκτηση αντιμετωπίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς τη διάταξη για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών, η οποία προστέθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή .

Ενημερωτική Συνάντηση με Θέμα: Ζημιές από Αρκούδα στη Ζωική και Φυτική Παραγωγή: Προβλήματα και Λύσεις

Η συνάντηση η οποία γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» (www.arctoslife.gr) , θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, την Πέμπτη στις 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Αμφιθεάτρου στο Διοικητήριο- Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομαρχία). Δείτε αναλυτικά στοιχεία της εκδήλωσης στην επισυναπτόμενη πρόσκληση.

Συναίνεση για τη διάλυση

Μόνο θλίψη προκαλεί η ευρεία συναίνεση στη Βουλή του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ για την υπερψήφιση του νόμου που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και διαλύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και ενώ πολλά έχουν γραφτεί για το πρώτο σκέλος – δικαίως, μιας και η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές αδικίες στη χώρα μας, ενώ η «τακτοποίηση» με τους όρους που έγινε αποτελεί το ρουσφέτι του αιώνα – πολύ λίγα ακούστηκαν για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Όταν η Βουλή νομιμοποιεί την παρανομία

Ως απογοητευτική εξέλιξη αντιμετωπίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) που διαφάνηκε κατά τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη νομιμοποίηση της παράνομης δόμησης ανά την επικράτεια.

Το ΥΠΕΚΑ ξηλώνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση

Με το νέο νομοσχέδιο που καταθέτει αυτές τις ημέρες στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιφέρει ένα διπλό χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας: τακτοποιεί και ουσιαστικά νομιμοποιεί την αυθαίρετη δόμηση και ταυτόχρονα, στο ίδιο σχέδιο, ξηλώνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, το κρισιμότερο εργαλείο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Απάντηση σε άρθρο Ελευθεροτυπίας

Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (φύλλο 26/8/11) http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=304452, με συντάκτη τον Σάκη Αποστολάκη και τίτλο «Εισαγγελική έρευνα για τα λεφτά της... αρκούδας» (!), η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επισημαίνει: 1) Δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις η αναφορά του άρθρου σε «εισαγγελική έρευνα σχετικά με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ … και τη διαχείριση χρημάτων ευρωπαϊκού έργου» (LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ). Καμία τέτοια ενημέρωση ή ειδοποίηση δεν έχουμε λάβει ως … «άμεσα ενδιαφερόμενοι». Εξάλλου, ενώ ο συντάκτης του άρθρου επικοινώνησε μαζί μας, ζητώντας λεπτομέρειες για το έργο (που του παρασχέθηκαν αφειδώς), δεν ανέφερε τίποτα περί εισαγγελικής παρέμβασης. Υποθέτουμε λοιπόν ότι, η αναφερόμενη έρευνα αφορά στην υποχρέωση του εισαγγελέα να ερευνήσει τα σχετικά με μηνύσεις που αντάλλαξαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σαββόπουλος και μία ακόμα πολίτης, από τη μία πλευρά, και ο εκδότης τοπικής εφημερίδας κ. Ιατρίδης, από την άλλη. Προκειμένου να αμυνθεί στις μηνυτήριες αναφορές εναντίον του, ο κ. Ιατρίδης κλιμάκωσε τη λασπολογία εναντίον του έργου LIFE και των φορέων που το υλοποιούν και απάντησε με δική του μήνυση. Τα όσα παρουσιάζονται στο άρθρο αποτελούν αναπαραγωγή μέρους της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ιατρίδη και, σε περίπτωση που φτάσουν στα δικαστήρια, θα δοθεί η ευκαιρία πλήρους αποκατάστασης της αλήθειας.

Απαράδεκτη η πολιτική του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα!

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς, εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τις τελευταίες αλλαγές που επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, για το οποίο έχουν ήδη από τις αρχές Αυγούστου εκφράσει την αντίθεση τους με κοινή επιστολή τους προς όλους τους βουλευτές.

Έκθεση για την περιβαλλοντική αδειόδοτηση στην Ελλάδα σήμερα

Η Έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια αποτύπωσης και αξιολόγησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα σήμερα. Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει να καταλήξει στη διατύπωση προτάσεων, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σε μία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό τη βελτίωση της όλης διαδικασίας.

Ανοιχτή Επιστολή Προς Έλληνες Βουλευτές

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, Επικοινωνούμε εκτάκτως μαζί σας, για να εκφράσουμε την αγωνία και την αντίθεσή μας με το περιεχόμενο και ειδικότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ». Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου θέτει κατά την άποψή μας τα πράγματα σε λάθος βάση και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Θεωρεί εκ προοιμίου πως η περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως ισχύει σήμερα, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την είσπραξη εσόδων από την αυθαίρετη δόμηση.

Αρκούδα διέσχισε την Εγνατία Οδό

Η ειδική σήμανση στην Εγνατία Οδό (τμήμα Παναγιά-Γρεβενά) προειδοποιεί εδώ και αρκετό καιρό τους οδηγούς πως περνάνε από περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας. Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι, και δικαίως, που θεωρούν πως υπάρχει πιθανότητα οι αρκούδες να περάσουν στο οδόστρωμα. Την Τετάρτη το βράδυ ειδοποιήθηκε και πάλι η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ πως μια αρκούδα είχε μπει στο δρόμο και είχε διασχίσει την Εγνατία Οδό μεταξύ Μυρσίνας και Γρεβενών. Ένα ζευγάρι το οποίο κατευθύνονταν προς την Πτολεμαΐδα, είδε την αρκούδα να περνάει το δρόμο, χωρίς ωστόσο να τη χτυπήσει. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Τροχαία Γρεβενών προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Παράκτια Ζώνη Σε Απόγνωση

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος όπου διακρίνονται όλα τα προβλήματα του άναρχου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου η μεγάλη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες εξοχικές κατοικίες ασκούν ισχυρότατες πιέσεις σε ευπαθή και όχι μόνο οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οι τοπικοί δήμοι φαίνεται να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, αδυνατώντας να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους κατοίκους, αλλά και να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον εφαρμόζοντας τη νομοθεσία.

Ανοιχτή Επιστολή Προς τους Έλληνες Βουλευτές

Κεφάλαιο Α σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης»

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής δύο συνεργατών για το έργο LIFE ARCTOS KASTORIA

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής δύο συνεργατών για το συντονισμό και την οικονομική διαχείριση του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, αντίστοιχα. Η συμμετοχή στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις που ανακοινώθηκαν ήταν απρόσμενα μεγάλη, που αναγκαστικά καθυστέρησε την διαδικασία επιλογής. Για τις τέσσερις συνολικά θέσεις συγκεντρώθηκαν περίπου 200 βιογραφικά.

Νεκρό αρκουδάκι σε επαρχιακό οδικό δίκτυο

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, για μία νεκρή αρκούδα η οποία βρέθηκε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αθαμανίας-Γαρδικίου του νομού Τρικάλων. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε από κάτοικο της περιοχής και επικοινώνησε αμέσως με το Δασαρχείο Τρικάλων.

Ημερίδα για την Έναρξη του Έργου Life Arctos/Kastoria. Βελτίωση των Προϋποθέσεων Συνύπαρξης Ανθρώπου-Αρκούδας στο Ν. Καστοριά

Την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, η Περιφερειακή Ενότητα, διοργανώνει ημερίδα με θέμα την «Έναρξη του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA. Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς– Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών». Η παρούσα ημερίδα αποτελεί την πρώτη από τις τρεις συναντήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA. Σκοπός υλοποίησης είναι η ενημέρωση ενδιαφερομένων για την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο νομό Καστοριάς καθώς και τις δράσεις οι οποίες αφορούν τόσο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όσο και στην ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Πρόσκληση σε Καθαρισμό του Σέιχ Σου

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ χάρη στην υποστήριξη του ΟΤΕ, υλοποιεί για δεύτερη χρονιά φέτος, πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Για όλο τον Αύγουστο, εθελοντές και εθελόντριες αναλαμβάνουν να προστατεύσουν τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης αλλά και να ενημερώσουν τους επισκέπτες του δάσους σχετικά με τα μέτρα πρόληψης πρόκλησης πυρκαγιών.

Διαγωνισμός "Τα άγρια ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών"

Στις 16 Μαίου έληξε ο διαγωνισμός «Τα άγρια ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών». Τα άρθρα όλων των παιδιών έχουν ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Kidpress και όλοι οι περιβαλλοντικοί ανταποκριτές αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους. Τους ευχαριστούμε για τις πολύ όμορφες ιστορίες που μας έγραψαν, δίνοντας μας την ευκαιρία να δούμε τα άγρια ζώα μέσα από τα μάτια τους.

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι

Προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας στο Σέιχ Σου. Η Ελλάδα είναι µια από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά δασικών πυρκαγιών και καµένων εκτάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον το 70% των πυρκαγιών αυτών οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες (αμέλεια και εμπρησμοί). Σε αυτό το πλαίσιο και για δεύτερη χρονιά η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνει προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, προσκαλώντας ανθρώπους όλων των ηλικιών να περάσουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Θεωρώντας πως η πιο αποτελεσματική προστασία από τις φωτιές είναι η πρόληψη, αναλαμβάνουμε, σε συνεργασία και συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υηρεσία Θεσσαλονίκης, αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, δράσεις εποπτείας και φύλαξης ενός μεγάλου μέρους του Σέιχ Σου.

Ακολουθώντας τις διαδρομές των αρκούδων στο νομό Καστοριάς

Με επιτυχία ξεκίνησε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στο νομό Καστοριάς από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αφού δύο θηλυκές αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν ήδη και μάλιστα με διαφορά λίγων ωρών η μία από την άλλη. Το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου, χτύπησε ο πρώτος συναγερμός. Μία ενήλικη θηλυκή αρκούδα ήταν η πρώτη που πιάστηκε σε μία από τις ειδικές παγίδες από μέλι που έχει στήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στην ευρύτερη περιοχή του Πολυάνεμου. Αφού το ζώο αναισθητοποιήθηκε από την κτηνίατρο της ομάδας, τοποθετήθηκε σε αυτό δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του ζώου, στέλνοντας SMS μέσω Internet, σχεδόν κάθε μία ώρα. Η αρκούδα, ηλικίας 6-7 ετών και βάρους 91 κιλών, ονομάστηκε Οινόη.

4 Νέες Θέσεις Εργασίας

Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής βιογραφικών μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι. Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης, με έδρα στην «Καστοριά», που θα απασχοληθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA («Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» - LIFE09 NAT/GR/000333) στα εξής κύρια αντικείμενα-καθήκοντα:  Συντονισμός, διαχείριση και παρακολούθηση υλοποίησης του έργου  Υποστήριξη υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου και δράσεων του έργου  Προετοιμασία τεχνικών δελτίων, εκθέσεων και αναφορών  Πιστοποίηση προόδου υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Συνεχίζονται τα τροχαία ατυχήματα αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό της αρκούδας!

Μία αρσενική αρκούδα βάρους 150 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, όταν σήμερα στις 1.30 τα ξημερώματα προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώλη. Πρόκειται για το 10ο περιστατικό που σημειώνεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό και στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί άλλα (3) τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.

Περίπατος στο Δάσος

Ο Σύλλογος Πολιτών Πυλαίας <Η ΠΥΛΗ> και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνουν την Κυριακή 29-5-2011 Περίπατο στο δάσος του Σειχ Σου. Σκοπός της Δράσης είναι η γνωριμία με το δάσος και η ενημέρωση σε θέματα δασοπροστασίας και πυροπροστασίας. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συγκέντρωση στις 10.00 στους Ελαιώνες Πυλαίας μπροστά στο Αρσάκειο Σχολείο, οδός Τοσίτσα. Δασική διαδρομή διάρκειας 30-40 λεπτά, από τους Ελαιώνες ως την θέση Κολυμπήθρες(Κιόσκι-παιδική χαρά). Ξεκούραση και ενημέρωση για την πυροπροστασία του δάσους(περίπου 60 λεπτά). Επιστροφή στους Ελαιώνες. Μεσημεριανό στους Ελαιώνες (Προαιρετικό).

Διανομή Φυλλαδίων στα διόδια του Πολύμυλου

Την Τετάρτη στις 18 Μαΐου και ώρα 11.00 το πρωί, θα βρισκόμαστε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, στην Εγνατία οδό. Εκεί, μαζί με εθελοντές θα μοιράσουμε φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με σκοπό να ενημερωθούν για την ορθή οδηγική συμπεριφορά σε τμήματα δρόμων που αποτελούν βιότοπο για την αρκούδα. Η ενημέρωση αφορά τόσο την ασφάλεια των ίδιων των οδηγών, όσο και των ζώων. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πολλά τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, τόσο στον κύριο άξονα της Εγνατίας οδού όσο και στις καθέτους της.

4η Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας

Γειά σας περιπατητές, πεζοπόροι και δρομείς των Ελαιώνων ξανακάνουμε την επόμενη Κυριακή 15 Μαίου στους Ελαιώνες Πυλαίας Θεσσαλονίκης την οικογενειακή μας πεζοπορία, μια δωρεάν, ερασιτεχνική εκδήλωση με δραστηριότητες για παιδιά (κινητό τοίχο αναρρίχησης, τρέξιμο, περιβαλλοντικό παιχνίδι/κυνήγι θησαυρού για λουλούδια), υποστήριξη από πολλές κινήσεις πολιτών Θεσσαλονίκης, την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, τα Αρσάκεια Σχολεία, την Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων και με συμμετοχή περίπου 1000 ατόμων από όλη τη Θεσσαλονίκη, κυρίως οικογένειες με παιδιά

Ανακοίνωση Παράτασης Διαγωνισμού Μέχρι την Πέμπτη 5/5/2011

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι την Πέμπτη 5/5/2011 (ώρα 12.00) για τον πρόχειρο διαγωνισμό με αντικείμενο την προμήθεια Επιβατικού Οχήματος 4x4. Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE09NAT/GR/333 ARCTOS/KASTORIA, «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών».

Περίληψη Διακήρυξης Πρόχειρου Διαγωνισμού

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με αντικείμενο την προμήθεια Επιβατικού Οχήματος 4x4, για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE09NAT/GR/333 ARCTOS/KASTORIA, «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών». Το Πρόγραμμα ARCTOS/KASTORIA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρκούδα πολύ κοντά στον άνθρωπο

Μία θηλυκή αρκούδα με δύο νεογέννητα μικρά είχε τραβήξει εδώ και αρκετό καιρό την προσοχή των κατοίκων του ΔΔ Τσοτυλίου Κοζάνης, αφού είχε φτιάξει τη φωλιά της σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό, γεγονός που την έκανε γρήγορα αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής. Μετά από επίσκεψη της Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς στη περιοχή και σε συνεννόηση με το αρμόδιο δασαρχείο, δόθηκαν αρχικά αυστηρές οδηγίες ώστε να μην πλησιάζει κανείς τη φωλιά του ζώου και να μην την ταΐζουν. Η αρκούδα παρά τη φαινομενική της εξοικείωση με την ανθρώπινη παρουσία, είναι ένα άγριο ζώο το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να αντιδράσει απρόβλεπτα και ιδιαίτερα σε περίπτωση που αισθάνονταν κίνδυνο για τα μικρά της. Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις, ορισμένοι κάτοικοι συνέχιζαν να πλησιάζουν κοντά στη φωλιά της αρκούδας, δίνοντας της τροφή και προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το σπάνιο θέαμα.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη δημιουργία θεματικών χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο πλαίσιο του Έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA - LIFE09 NAT/GR/333 «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών. Το Πρόγραμμα ARCTOS/KASTORIA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό για την εκμίσθωση κατοικίας στο Δήμο Ορεστίδος, στο ΔΔ Βογατσικού. Η κατοικία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση του προσωπικού της οργάνωσης για την υλοποίηση δράσεων πεδίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA - LIFE09 NAT/GR/333 «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών. Το Πρόγραμμα ARCTOS/KASTORIA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Για ακόμα μία φορά, η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, εντόπισε ζώα τα οποία είχαν θανατωθεί με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, μέλη της ομάδας πεδίου της Καλλιστώς εντόπισαν μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων αλεπούδων στις περιοχές των Δ.Δ Άνω Αγόριαννης και Εκκάρας (Δήμος Δομοκού, νομός Φθιώτιδας) και στο Δ.Δ Ριζίων και Δίλοφου, στη περιοχή Φαρσάλων (νομός Λάρισας), την περίοδο από 6 έως 9 Μαρτίου.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να προμηθευτεί τρία (3) κολάρα GSM για αρκούδα στο πλαίσιο του Έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA - LIFE09 NAT/GR/333 «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών. Το Πρόγραμμα ARCTOS/KASTORIA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξερευνώντας τον Βιότοπο της Καφέ Αρκούδας

Η Καλλιστώ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Pindos-Grevena «Εφαρμογή δράσεων διαχείρισης για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοτόπου προτεραιότητας μαύρης πεύκης», σχεδίασε και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Γρεβενών. Τα προγράμματα αυτά, τα οποία μπορεί να είναι πολυήμερα ή μονοήμερα, έχουν ως βασικό στόχο την εξοικείωση των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου καθώς και με το είδος σύμβολο της περιοχής τους, την αρκούδα.

Η επόμενη μέρα για τη βιοποικιλότητα

14 Μαρτίου 2011 - Πολύ σημαντικές κρίνουν τις νέες ρυθμίσεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Και με το υπόλοιπο 80%, τί κάνουμε;

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες ο «διάλογος» γύρω από το νέο νόμο για τη Βιοποικιλότητα. Ένας νόμος που έγινε γνωστός μόνο εξαιτίας της ρύθμισης για τα δέκα στρέμματα. Ως ένα βαθμό, δίκαια. Τη μεγαλύτερη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα δεν την έχουν προκαλέσει ούτε οι πυρκαγιές, ούτε η ρύπανση, ούτε τα σκουπίδια (όσο τραγικά προβλήματα και να είναι), αλλά η αυθαίρετη αλλαγή στις χρήσεις της γης, σύμφωνα με τις κερδοσκοπικές επιταγές της τουριστικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας. Οι «εκτός σχεδίου» εξοχικές κατοικίες, οι δρόμοι και οι υποδομές που τα συνοδεύουν, είναι αυτά που αποδιάρθρωσαν όχι μόνο το φυσικό τοπίο, αλλά και τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις τοπικές κοινωνίες.

Ερευνάται η υπόθεση λαθροθηρίας αρκούδας

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μετά την μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το γεγονός λαθροθηρίας και ενδεχόμενης κατανάλωσης κρέατος αρκούδας στην περιοχή του νομού Γρεβενών, διευκρινίζει πως η είδηση για το περιστατικό έφτασε στα γραφεία της οργάνωσης μετά από ανώνυμες καταγγελίες στα τέλη Δεκεμβρίου. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δε διαθέτει σχετικό φωτογραφικό υλικό το οποίο να αποδεικνύει το γεγονός. Παρόλα αυτά και λόγω των πληροφοριών που έφτασαν στην οργάνωση από περισσότερες από μία πηγές, απευθύνθηκε ως όφειλε με επιστολή προς το Δασαρχείο Γρεβενών αλλά και προς όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση. Εκκρεμεί μάλιστα και η κατάθεση της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στο αρμόδιο δασαρχείο.

10 στρέμματα συλλογικής υποκρισίας

Με εντεινόμενη αγωνία παρακολουθούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις». Πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας ήταν οι χθεσινές τοποθετήσεις βουλευτών, οι οποίοι δήλωσαν πως είτε επιφυλάσσονται είτε θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο που αφορά την οριζόντια ρύθμιση για την αύξηση του ορίου αρτιότητας στον εκτός σχεδίου χώρο των περιοχών Natura 2000.

Η προστασία της φύσης δε χωράει σε 10 στρέμματα!

Δυστυχώς, η συζήτηση γύρω από το Σχέδιο Νόμου για τη Βιοποικιλότητα, περιορίστηκε σε μια αντιπαράθεση γύρω από την αύξηση του ορίου αρτιότητας στις περιοχές Natura. Το ζήτημα βέβαια της εκτός σχεδίου δόμησης είναι σημαντικό, αφού η αυθαίρετη αλλαγή στις χρήσεις της γης, η άναρχη δόμηση, οι δρόμοι και οι υποδομές που τη συνοδεύουν κατακερματίζουν και υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ αποδιαρθρώνουν και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Ωστόσο, το μέγεθος της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για το δικαίωμα δόμησης, χωρίς καμία αναφορά στην προηγούμενη χρήση της έκτασης, στα οικολογικά της χαρακτηριστικά ή στη μελλοντική χρήση και το μέγεθος του ακινήτου. Ως περιβαλλοντική οργάνωση επιμένουμε ότι η μόνη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ορθή λύση παραμένει ένας ολοκληρωμένος και μακροπρόθεσμος χωροταξικός σχεδιασμός που θα καταργεί οριστικά την εκτός σχεδίου δόμηση.

Κοινή επιστολή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τη σύσταση φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογο

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τη σύσταση κρατικού φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ και Greenpeace επιθυμούν με την παρούσα επιστολή να εκφράσουν την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή τους προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θέτοντας παράλληλα ένα διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης στο δημόσιο διάλογο που πραγματοποιείται.

Εξερευνώντας τον Βιότοπο της Καφέ Αρκούδας

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Γρεβενών δημιούργησε μία πρωτότυπη ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Pindos-Grevena (Εφαρμογή δράσεων διαχείρισης για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοτόπου προτεραιότητας μαύρης πεύκης), που απευθύνεται τόσο σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, όσο και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το Νομό Γρεβενών.

Θέσεις και προβληματισμοί της «Καλλιστώς» γύρω από το Σχέδιο Νόμου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»

Το «Σχέδιο Νόμου για την Βιοποικιλότητα» περιλαμβάνει αναγκαίες ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, πολλές από τις οποίες αποτελούσαν πάγιες προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα όμως, παρουσιάζει σημαντικά κενά και ελλείψεις, ενώ περιέχει και αρνητικές διατάξεις, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις παράλληλες νομοθετικές προσπάθειες για υποβάθμιση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Νεκρός λύκος μετά από τροχαίο ατύχημα

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, για ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα με θύμα έναν αρσενικό λύκο, ηλικίας περίπου 2-3 ετών. Το ατύχημα, για το οποίο η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, συνέβη στην Παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας, στο ύψος του Αγίου Βασιλείου. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έσπευσε στην περιοχή, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια θανάτου του ζώου αλλά και για να διερευνήσει την περιοχή του ατυχήματος.

Εκτός σχεδίου παραλογισμός! Δήλωση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός περιοχών Natura 2000

Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Στο στόχαστρο των λαθροθήρων τα ελάφια στη Ροδόπη

Στο χείλος του αφανισμού βρίσκεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στη Ροδόπη και αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 άτομα, λόγω της δράσης λαθροθήρων. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και WWF Ελλάς, την Παρασκευή 7/01/2011, δύο σκοτωμένα ελάφια βρέθηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο κινούταν στην Εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης, μετά από έλεγχο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας. Τα ζώα βρέθηκαν μάλιστα μέσα σε σακούλες, τεμαχισμένα, ενώ ο ίδιος ο οδηγός παραδέχτηκε πως επρόκειτο για ελάφια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.

Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε ατμοηλεκτρικό σταθμό στην Κοζάνη

Το Σάββατο το πρωί ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για μία αρκούδα η οποία βρέθηκε εγκλωβισμένη στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Την Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης για να συνδράμει στην ασφαλή απομάκρυνση του ζώου από τον χώρο του Σταθμού. Όταν έφτασε στο σημείο η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η αρκούδα είχε ήδη απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις του σταθμού με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Νεκρό αρκουδάκι την ημέρα των Χριστουγέννων

Ένα ακόμη αρκουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου τη νύχτα των Χριστουγέννων στον κάθετο άξονα Σιάτιστας –Κρυσταλλοπηγής της Εγνατίας Οδού, στα όρια του Δήμου Ίωνος Δραγούμη στην έξοδο προς το ΔΔ Βογατσικού. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν συμβεί μάλιστα τα 2/3 των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, ενώ όλος ο τομέας αποτελεί διάδρομο επικοινωνίας του πληθυσμού των αρκούδων μεταξύ των ορεινών όγκων Γράμου-Βοΐου και Άσκιου.

Σχολιασμός για το σχέδιο νόμου «Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επ

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ και Greenpeace παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τη γενικευμένη και δίχως συντονισμό «επίθεση» στο θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης από διαφορετικά υπουργεία. Στο όνομα της επιθυμητής από όλους απλοποίησης του συστήματος αδειοδότησης σχεδίων και επενδύσεων, επιχειρείται μια αποδυνάμωση του πολύτιμου περιβαλλοντικού δικαίου, ως αν η προστασία του περιβάλλοντος να ήταν το πρόβλημα που οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση.

Η Καλλιστώ σας προσκαλεί στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργανώνει στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Ελάτε μαζί με τα παιδιά σας για να παίξουμε και να γνωρίσουμε την αρκούδα και τον λύκο. Ο παραμυθάς Νώντας Νικολαίδης θα μας διηγηθεί ιστορίες με άγρια ζώα. Στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ μπορείτε να προμηθευτείτε και το νέο ημερολόγιο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για το 2011.

Κοινή επιστολή 10 ΠΟ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Προς μεγάλη απογοήτευσή μας υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι, στην υποβληθείσα πρόταση 7ης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλήφθηκε πρόταση κατάργησης των «συνοδευτικών δράσεων για την προστασία της άγριας ζωής» (Μέτρο 216 - Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις, Υπομέτρο Α), καθώς και της δράσης «Αναδημιουργία Φυτοφρακτών» (Μέτρο 216 – Υπομέτρο Β). Συγκεκριμένα, στις προς κατάργηση δράσεις περιλαμβάνονται οι δράσεις 1.1 (Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης), 1.2 (Αγορά και διατήρηση ελληνικού ποιμενικού), 1.3 (Αγορά και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας) και 2.1 (Αναδημιουργία φυτοφρακτών)

Δημοσιεύματα στον Τύπο για την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Διαβάστε στος εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΒΗΜΑ δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για την αρκούδα και τον λύκο αντίστοιχα. Στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής μπορείτε να διαβάσετε ένα αφιέρωμα στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με συνεντεύξεις των μελών της ομάδας. Στο άρθρο του Βήματος, μπορείτε να διαβάσετε για το πρόγραμμα παρακολούθησης λύκων στη νότια Ελλάδα το οποίο υλοποιεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Σε Μόνιμη Απειλή η Καφέ Αρκούδα στην Ελλάδα

Πριν λίγες μέρες ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, από κάτοικο της ευρύτερης περιοχής του νομού Κοζάνης, για νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας, αυτή τη φορά μεταξύ των χωριών Διχείμαρρο και Λικνάδες, στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς. Μέλος (κτηνίατρος) της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, επισκέφθηκε την περιοχή και διαπίστωσε πως η αρκούδα ήταν νεκρή, εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης του ζώου ήταν πολύ δύσκολη η διενέργεια νεκροψίας και η διαπίστωση των αιτιών θανάτου του. Παρόλα αυτά, πιθανολογείται ότι ο θάνατος της αρκούδας δεν προήλθε από ανθρωπογενή αίτια, αφού δεν υπήρχαν ούτε σημάδια πυροβολισμού, ούτε και ενδείξεις δηλητηρίασής της. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η άτυχη αρκούδα, ηλικίας μόλις ενός έτους, εισέβαλε άθελά της στη χωροκράτεια ενήλικου αρσενικού και δέχτηκε επίθεση, αφού όπως είναι γνωστό τα ενήλικα αρσενικά ζώα είναι πολύ ανταγωνιστικά.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να προμηθευτεί ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE07NAT/GR/000291 PINDOS/GREVENA, «Επίδειξη δράσεων διατήρησης του είδους Ursus arctos* (καφέ αρκούδας) και του τύπου οικοτόπου 9530* (μαύρη πεύκη) στο Ε.Π. Β. Πίνδου, στο Νομό Γρεβενών». Το Πρόγραμμα PINDOS/GREVENA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπό ανάθεση προμήθεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν κατάθεσης οικονομικών προσφορών των ενδιαφερόμενων, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα:

Τα άγρια ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Εφημερίδα Kidpress (www.kidpress.gr), καλεί όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σε έναν πρωτότυπο και δημιουργικό διαγωνισμό. Τα παιδιά καλούνται να γράψουν ένα μικρό άρθρο για τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, την αρκούδα ή τον λύκο και μέσω αυτής της διαδικασίας να μάθουν και τα ίδια, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άγρια ζώα που ζουν στα ελληνικά βουνά.

Σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή, θεωρούν ότι η ασφάλεια δικαίου, η συμμετοχή των πολιτών, η νομική τεκμηρίωση και η επιστημονική αρτιότητα των αποφάσεων της Πολιτείας, αποτελούν ελάχιστες εγγυήσεις για τη διηνεκή προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η κληρονομιά αυτή συνιστά ένα σπάνιο πια, στον σύγχρονο κόσμο, στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα αυτό είναι αναγκαίο να προστατευθεί από την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, όπως η μονομερής εύνοια προς την μη βιώσιμη ανάπτυξη, τα οποία, για πρόσκαιρο όφελος, δημιούργησαν μόνιμη βλάβη.

3η Συνάντηση οικογενειακής πεζοπορίας, "Ελαιώνες 5Κ".

3η Συνάντηση οικογενειακής πεζοπορίας, "Ελαιώνες 5Κ". Ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2010, 11.00 το πρωί, Ελαιώνες Πυλαίας. Συγκέντρωση στα Αρσάκεια Σχολεία. Ανοιχτή εκδήλωση για οικογένειες, ποδηλάτες, δρομείς. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες οικογένειες με μικρά παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας. Ειδικές δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, περιβαλλοντικά παιχνίδια, αναρρίχηση, ορεινός δρόμος αντοχής. Υποστήριξη από περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών.

Άμισθη Πρακτική Άσκηση στον Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά τελειόφοιτο/η ή απόφοιτο/η ηλικίας 21-28 ετών: - ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος ή - ΠΕ Οικονομικών - ΤΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων / ΠΕ Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για τρίμηνη πρακτική άσκηση (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011) στον Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων (Project Management)

Απαγόρευση κυανίου στην ΕΕ: oι πολίτες απαιτούν δημοκρατία και διαφάνεια και όχι παρασκηνιακές αποφάσεις

Aνοιχτή επιστολή στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Janez Potocnik έστειλαν στις 8 Σεπτεμβρίου πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ζητώντας τη διεξαγωγή μιας “διαφανους και ισορροπημένης” διαβούλευσης σχετικά με το ψήφισμα για απαγόρευση της μεταλλείας/μεταλλουργίας με κυάνιο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Μαΐου (εδώ). Το ψήφισμα – ένα από τα ισχυρότερα που πέρασε ποτέ από το ΕΚ με 488 ψήφους υπέρ και 48 κατά – καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί την πλήρη απαγόρευση των μεταλλευτικών/μεταλλουργικών τεχνολογιών που βασίζονται στο κυάνιο στην Ε.Ε. μέχρι το 2011.

Διχάζει το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999 στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG II. Σήμερα, 7 χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσής του, το Ίδρυμα της Βουλής ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εκ νέου το έργο, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ. Σκοπός της δημιουργίας του Πάρκου σύμφωνα με τους εμπνευστές του, είναι να καταστήσουν την περιοχή σύμβολο εθνικής ενότητας και χώρο προσέλκυσης τουρισμού.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει το σχεδιασμό ψηφιακής εφαρμογής περιβαλλοντικού παιχνιδιού, για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE07NAT/GR/000291 PINDOS/GREVENA, «Επίδειξη δράσεων διατήρησης του είδους Ursus arctos* (καφέ αρκούδας) και του τύπου οικοτόπου 9530* (μαύρη πεύκη) στο Ε.Π. Β. Πίνδου, στο Νομό Γρεβενών». Το Πρόγραμμα PINDOS/GREVENA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Πριν λίγες μέρες άγνωστοι απελευθέρωσαν παράνομα ένα μεγάλο αριθμό γουνοφόρων ζώων σε εκτροφεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας, στη Δυτική Μακεδονία. Ανεξάρτητα από τα όποια κίνητρά τους, η πρακτική της απελευθέρωσης ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον είναι επιβλαβής και μπορεί να αποβεί και καταστροφική για την άγρια φύση. Αφενός, ελάχιστα θα επιβιώσουν, μιας και οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές γι’ αυτό το είδος. Αφετέρου, τα λίγα που θα επιβιώσουν τελικά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα κατά μήκος των ποταμών ή των λιμνών που σταδιακά θα εποικίσουν.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σας περιμένει στην Τεχνόπολη στο Γκάζι!

Μια πολιτεία «θαύμα!» με πολύ ιδιαίτερες θεματικές Γειτονιές, που δεν θυμίζουν καθόλου αυτές που ζουν σήμερα τα παιδιά, θα στηθεί από 23 έως και 26 Σεπτεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, μεταμορφώνοντάς την για 4 ημέρες σε Μικρόπολις! Πρόκειται για μία στοχευμένη και πολυδιάστατη εκπαιδευτική διοργάνωση, μοναδική στο είδος της, καθώς πρωτοπορεί και ενώνει, για χάρη των παιδιών, 20 αγαπημένους και γνωστούς για το έργο τους Μη Κερδοσκοπικούς φορείς: Περιβαλλοντικές και Ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, έμπειρους Εμψυχωτές και ειδικούς στα Παιχνίδια Δράσης.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να προμηθευτεί Λογισμικό Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (3 άδειες χρήσης), για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE07NAT/GR/000291 PINDOS/GREVENA, «Επίδειξη δράσεων διατήρησης του είδους Ursus arctos* (καφέ αρκούδας) και του τύπου οικοτόπου 9530* (μαύρη πεύκη) στο Ε.Π. Β. Πίνδου, στο Νομό Γρεβενών». Το Πρόγραμμα PINDOS/GREVENA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεγάλες επενδύσεις ή μεγάλες περιβαλλοντικές κρίσεις; Περιβαλλοντικά επώδυνο το νομοσχέδιο για τα μεγάλα έργα

Απειλή για σημαντική περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση εγκυμονεί το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων – Στρατηγικών Επενδύσεων», τα οποίο έθεσε από τις 6 Αυγούστου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο Υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm Εταιρεία Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ. Οι οργανώσεις, υπέβαλαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης λεπτομερές κείμενο σχολιασμού, το οποίο επισυνάπτεται.

Δράσεις Συνεργασίας Καλλιστώς και Εκπαιδευτικού Οργανισμού PRAXIS

Η περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός PRAXIS εγκαινιάζουν μία σειρά κοινών δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα Χώροι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Δράσης: Θα δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι μέσα στα κτίρια του Εκπαιδευτικού Οργανισμού PRAXIS, όπου οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν αλλά και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στους χώρους αυτούς θα διατίθενται δωρεάν τα φυλλάδια και το περιοδικό της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, βιβλία για τον Λύκο και την Αρκούδα, έντυπα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και άλλο έντυπο υλικό της. Η βασική επιδίωξη είναι να αποτελέσουν οι χώροι αυτοί, εστίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσεις, τόσο για τους σπουδαστές του PRAXIS, όσο και για άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες σε τοπικό επίπεδο.

Προγράμματα Εθελοντικής Δασοπροστασίας 2010

Το καλοκαίρι του 2008, η Ελλάδα ήρθε δεύτερη στην Ευρώπη σε ποσοστό καμένων περιοχών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενώ για το 2009 η χώρα μας παρέμεινε στη λίστα των πέντε χωρών με τα περισσότερα περιστατικά πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων. Η αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως είναι η αλλαγή των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, η αύξηση της κίνησης σε ευαίσθητες περιοχές, η άναρχη δόμηση, οι ελλείψεις στην υποδομή και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και οι κλιματικές αλλαγές.

Χωρίς τέλος τα τροχαία με θύματα αρκούδες

Μια ενήλικη αρσενική αρκούδα ηλικίας 5 ετών και βάρους περίπου 120 κιλών έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος. Το τροχαίο συνέβη και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή» στις 22.00 το βράδυ της Κυριακής στις 18 Ιουλίου, όταν η άτυχη αρκούδα μπόρεσε με ευκολία να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη. Στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο 5ο χλμ Αλιάκμονα- Μικροκάστρου και σκοτώθηκε. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως η περίφραξη στο συγκεκριμένο τομέα του οδικού άξονα ήταν παραβιασμένη σε πολλά σημεία, ενώ σε κάποια άλλα έχει πέσει τελείως. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης του δεν τραυματίστηκαν, ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Terra Madre Βαλκάνια 2010. Περισσότεροι από 160 εκπρόσωποι από 10 χώρες θα παραβρεθούν στην περιφερειακή συνάντηση στη Σόφια.

Η πρώτη συνάντηση του δικτύου Terra Madre στη Βαλκανική χερσόνησο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, από 16 έως 18 Ιουλίου 2010. Η Terra Madre είναι η παγκόσμια συνάντηση της γαστρονομικής κοινότητας που ξεκίνησε από το κίνημα Slow Food στο Τορίνο της Ιταλίας το 2004. Δίνει την ευκαιρία σε μικρής κλίμακας αγρότες και παραγωγούς τροφίμων να συναντηθούν με μάγειρες, ακαδημαϊκούς και νέους ανθρώπους για να συζητήσουν πώς θα βελτιώσουν συνεργατικά τις διατροφικές συνήθειες και πώς θα παράγουν τρόφιμα με βιώσιμο, υγιεινό, καθαρό και δίκαιο τρόπο. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, πολλές άλλες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δράσεων που προωθούν την ανταλλαγή γνώσεων στον κόσμο.

Γιορτές της Γης

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σας περιμένει και φέτος στις Γιορτές της Γης, στη Βλάστη Κοζάνης, από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου.

Κοινό Δελτίο Τύπου για το σχέδιο νόμου "Προστασία της βιοποικιλότητας"

Ως πολύ θετική εξέλιξη για την προστασία του βιολογικού πλούτου της Ελλάδας, υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, MOm, Αρκτούρος και Αρχέλων το σχέδιο νόμου «Προστασία της βιοποικιλότητας» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα 5 Ιουλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη γραφιστική επεξεργασία και εκτύπωση προωθητικού υλικού, για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE+ Nature & Biodiversity: LIFE07 NAT/IT/000502 - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΑΡΚΟΦΑΓΩΝ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ. Το Πρόγραμμα LIFE EXTRA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δορυφορική Τηλεμετρία Λύκου στη Στερεά Ελλάδα

Πολύτιμα για τη βιολογία του λύκου δεδομένα συλλέγει εδώ και λίγες μέρες η επιστημονική ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια σύλληψης ατόμων λύκου στην περιοχή του Δομοκού. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κατάφερε να ραδιοσημάνει μία λύκαινα τοποθετώντας της, μετά τη νάρκωσή της ένα ραδιοκολλάρο τελευταίας τεχνολογίας! Το δορυφορικό κολάρο το οποίο τοποθετήθηκε στο λαιμό του ζώου, θα επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του, κάθε 90 λεπτά, ενώ τα δεδομένα θα μεταφέρονται με τη χρήση ενσωματωμένου κινητού τηλεφώνου GSM από το κολάρο κατευθείαν στους υπολογιστές των βιολόγων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους ερευνητές τη συστηματική παρακολούθηση και χαρτογράφηση των μετακινήσεων, της συμπεριφοράς και των συνηθειών της ραδιοσημασμένης λύκαινας , ενώ το κολάρο πέφτει από το λαιμό του ζώου με ειδικό τηλεχειρισμό εξ’αποστάσεως, μόλις ολοκληρώσει την «αποστολή» του.

Συνεχίζεται η συνεργασία ΟΤΕ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ για την παρακολούθηση της καφέ αρκούδας

Υλοποίηση της β φάσης της δράσης στην Πίνδο. Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από τη Ροδόπη Το καινοτόμο πρόγραμμα γενετικής παρακολούθησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας, που ξεκίνησε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τον ΟΤΕ το 2009, στην Οροσειρά Ροδόπης, επεκτείνεται φέτος με την υλοποίηση της ίδιας δράσης και στην Πίνδο, στην ευρύτερη περιοχή της Βάλιας Κάλντα. Ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος του Εταιρικής Υπευθυνότητας, υποστηρίζει την καινοτόμο αυτή έρευνα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.

Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε κόμβο της Εγνατίας Οδού

Αρκούδα εγκλωβίστηκε χθες το βράδυ στον κόμβο του Μικρόκαστρου, στον κάθετο άξονα «Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής» της Εγνατίας οδού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διερχόμενων οδηγών, η αρκούδα κατάφερε να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη και στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα εγκλωβίστηκε στον κόμβο του Μικρόκαστρου. Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποίησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σιάτιστας και έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να καταφέρει να απομακρύνει με ασφάλεια το ζώο από το οδόστρωμα αποτρέποντας κάποιο μοιραίο ατύχημα.

Αρκούδες σε Μακρινές Περιπλανήσεις

Οι επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι οι αρκούδες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα τους, τόσο κατά τη διάρκεια της άνοιξης όσο και στις αρχές τους καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους: - στο γεγονός πως οι περίοδοι αυτές αποτελούν περιόδους αναπαραγωγής για την αρκούδα και - στο γεγονός πως πρόκειται για περιόδους εντατικής αναζήτησης τροφής για την αρκούδα λόγω της τροφικής καταπόνησης της μετά από τον χειμέριο ύπνο αλλά και λόγω του θηλασμού, για όσα θηλυκά έχουν νεογέννητα μικρά. Οι δύο αυτοί λόγοι ωθούν αρκετά συχνά τις αρκούδες σε μακρινές περιπλανήσεις που τις οδηγούν είτε σε οριακές περιοχές της γεωγραφικής τους κατανομής (π.χ. περιοχές όπου έχει πολλά χρόνια να εμφανισθεί) σε αναζήτηση συντρόφου, είτε στο να αψηφούν κάποια τεχνητά εμπόδια (π.χ. μεγάλους αυτοκινητόδρομους) διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να καλύψουν άμεσες τροφικές ανάγκες.

Προγράμματα Εθελοντικής Δασοπροστασίας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στο Σέιχ Σου

Περπατάω εις το δάσος και το προστατεύω από τη φωτιά. Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σχεδιάζει προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και με τη συμμετοχή εθελοντών και εθελοντριών. Θεωρώντας πως η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η πρόληψη, σχεδιάζουμε κάθε χρόνο προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε περιοχές μεγάλης οικολογικής αξίας. Φέτος, για πρώτη χρονιά η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ανέλαβε να συντονίσει ομάδες εθελοντών για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, δηλώνοντας διαθεσιμότητα και ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα βρίσκονται σε επιφυλακή. Σε συνεργασία με την πυροσβεστική Θεσσαλονίκης, αλλά και με την κατάλληλη εκπαίδευση των εθελοντών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θα συντονίζει τις ομάδες αυτές οι οποίες θα κάνουν πεζοπορικές περιπολίες και θα αναλαμβάνουν θέσεις θέας κατά τη διάρκεια των ημερών υψηλής επικινδυνότητας.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να προμηθευτεί ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου (Η/Υ, περιφερειακά, λογισμικά), για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE07NAT/GR/000291 PINDOS/GREVENA, «Επίδειξη δράσεων διατήρησης του είδους Ursus arctos* (καφέ αρκούδας) και του τύπου οικοτόπου 9530* (μαύρη πεύκη) στο Ε.Π. Β. Πίνδου, στο Νομό Γρεβενών». Το Πρόγραμμα PINDOS/GREVENA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νεκρό αγριογούρονο στην Εγνατία Οδό

Συνεχίζονται τα τροχαία ατυχήματα στην Εγνατία Οδό: μετά από δύο αρκούδες, ένα λύκο, 2 βίδρες, αγριόγατες και κυνηγόσκυλα, σειρά είχε τώρα ένα μεγαλόσωμο αρσενικό αγριογούρονο το οποίο προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της διασταύρωσης Μηλιάς-Γρεβενών, ισοπεδώνοντας τον «προστατευτικό» φράχτη για να συγκρουστεί θανάσιμα με διερχόμενο όχημα.

Νέα σύγκρουση αρκούδας με αυτοκίνητο

Σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ από την Τροχαία Φλώρινας για νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα. Μία μεγαλόσωμη αρκούδα προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα στην παλιά εθνική οδό Φλώρινας- Κοζάνης κοντά στη διασταύρωση για το ΔΔ Βεύης. Το σημείο του ατυχήματος βρίσκεται στην περιοχή που ενώνει τις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Βιτσίου με τις δυτικές παρυφές του ορεινού τόξου του Βόρα και θεωρείται σημαντικό πέρασμα για τις αρκούδες της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τροχαίας Φλώρινας, η σύγκρουση του ΙΧ αυτοκινήτου με την αρκούδα συνέβη χθες το βράδυ στις 22.30. Η αρκούδα η οποία χτυπήθηκε από το διερχόμενο όχημα, ευτυχώς όχι θανατηφόρα, απομακρύνθηκε γρήγορα από το οδόστρωμα. Το ζευγάρι το οποίο επέβαινε στο όχημα, αν και σοκαρισμένο είναι καλά στην υγεία του, ενώ το όχημα έπαθε αρκετές ζημιές.

Κτηνοτρόφος βρήκε τα σκυλιά του δηλητηριασμένα

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι δυστυχώς ακόμα μία αρκετά διαδεδομένη και φυσικά παράνομη μέθοδος στην ελληνική ύπαιθρο για τη θανάτωση τόσο άγριων ζώων (πολλά από τα οποία είναι κινδυνεύοντα είδη όπως η αρκούδα) που προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς, όσο και ζώων που θεωρούνται ανταγωνιστικά προς άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως το κυνήγι). Την ίδια περίοδο, έχουν επίσης αναφερθεί και πολλά περιστατικά θανάτωσης κυνηγετικών σκύλων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τα περιστατικά αυτά, προτείνοντας τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Και άλλη νεκρή αρκούδα στα Τρίκαλα

Σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (περιοχή εφαρμογής ν. Τρικάλων) και η ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ από τον υπεύθυνο Θήρας του Δασαρχείου Τρικάλων για μια νεκρή θηλυκή αρκούδα που βρέθηκε σε ορεινή κοιλάδα του ΔΔ Αγίας Παρασκευής Τρικάλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν αρχικά σε blog του ν. Τρικάλων, πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο θηλυκό ζώο το οποίο εντοπίστηκε νεκρό στις όχθες του Ασπροπόταμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η άτυχη αρκούδα πυροβολήθηκε στην πλάτη ενώ στις φωτο και τα πλάνα είναι εμφανής ο αποτρόπαιος ακρωτηριασμός του αριστερού της μπροστινού ποδιού. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά νεκρή αρκούδα από παράνομη εξόντωση στην περιοχή του ν. Τρικάλων για το διάστημα 2006-2010. Με την εξόντωση ενός θηλυκού ατόμου η ζημιά στον πληθυσμό του είδους είναι πολλαπλή εφόσον τα ορφανά αρκουδάκια που γεννήθηκαν φέτος το χειμώνα δεν επιβιώνουν.

Τσακάλι: Μετά τις πυρκαγιές, αντιμέτωπο με τον άνθρωπο

Κάποτε ήταν κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και επικηρυγμένο ως επιβλαβές, σήμερα κινδυνεύει με ε-ξαφάνιση. Ο λόγος για το μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγο τσακάλι (Canis aureus), του οποίου ο συνολι-κός πληθυσμός δεν ξεπερνά πλέον τα 1000 άτομα, με την κατανομή του στον ελλαδικό χώρο να εμφανί-ζεται γεωγραφικά ασυνεχής και κατακερματισμένη. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώ-ρα με βιότοπους τσακαλιών, όπου οι πληθυσμοί τους τα τελευταία χρόνια διαρκώς μειώνονται.

Για λήψη μέτρων με σκοπό την αποφυγή τροχαίων με θύμα την αρκούδα δεσμεύεται το Υπουργείο Υποδομών

Χρειάστηκε να θυσιαστούν πολλές αρκούδες (10 μόνο στο 2009) και να γίνουν αλλεπάλληλα υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την ανεπάρκεια του φράχτη της Εγνατίας Οδού για να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Εχθές, σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Γραμματεία Συγχρηματοδοτούμενων Έργων με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων αλλά και με εκπροσώπους της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε. και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μιας σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων για την αποφυγή και νέων θανατηφόρων για την αρκούδα τροχαίων ατυχημάτων τόσο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού όσο και στις καθέτους της. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 35 χλμ νέου φράχτη στο τμήμα 4.1 της Εγνατίας Οδού («Παναγιά-Γρεβενά»), χωρίς ωστόσο την πλήρη τήρηση των συνιστώμενων προδιαγραφών ενώ υπολείπονται ακόμη 10 χλμ (εκατέρωθεν 5+5) για να ολοκληρωθεί η εργολαβία.

Οδηγός ΙΧ απέφυγε την τελευταία στιγμή σύγκρουση με αρκούδα

Μία μεγαλόσωμη αρκούδα προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα ξημερώματα Κυριακής του Πάσχα, 4 Απριλίου όταν ήρθε αντιμέτωπη με διερχόμενο όχημα το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στο επαρχιακό δίκτυο του ΔΔ Φελλίου Γρεβενών, κοντά σε δασική περιοχή. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε αμέσως από την Τροχαία Γρεβενών και έσπευσε στην περιοχή. Σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου του οδηγού, η αρκετά μεγαλόσωμη αρκούδα διέσχιζε το δρόμο όταν ο οδηγός την αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή (λόγω χαμηλής ορατότητας, στροφής και μεγάλης ταχύτητας) και με επικίνδυνο ελιγμό κατάφερε να την αποφύγει ρίχνοντας το όχημα στο πρανές του δρόμου και παρασύροντας ένα δένδρο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη δημιουργία θεματικών χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE07NAT/GR/000291 PINDOS/GREVENA, «Επίδειξη δράσεων διατήρησης του είδους Ursus arctos* (καφέ αρκούδας) και του τύπου οικοτόπου 9530* (μαύρη πεύκη) στο Ε.Π. Β. Πίνδου, στο Νομό Γρεβενών». Το Πρόγραμμα PINDOS/GREVENA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπό ανάθεση έργο, του οποίου συνολικός προϋπολογισμός δε θα ξεπερνάει τα 9.100 € (εννιά χιλιάδες εκατό ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., έχει ως σκοπό τη δημιουργία θεματικών χαρτών για τις παρακάτω δράσεις του προγράμματος:

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΣΤΩ “Η ζωή της Αρκουδίτσας”

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δημιούργησε ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και μέσω του παιχνιδιού να μάθουν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αρκούδα και τη ζωή της στο δάσος. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ βοηθάει τα παιδιά να μετατρέψουν τη θεωρία σε πράξη ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ενεργητική μάθηση.

Η άγρια φύση πηγαίνει στο AVENUE

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ – Τελευταίο διήμερο στην Αθήνα Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ από τα μέσα Ιανουαρίου φιλοξενείται στο Εμπορικό Κέντρο AVENUE με ειδικά σχεδιασμένα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά στα οποία μέχρι σήμερα συμμετείχε μεγάλος αριθμός παιδιών, διήρκησαν περισσότερο από ένα μήνα και λήγουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου. Για δύο τελευταίες μέρες, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ περιμένει τους μικρούς επισκέπτες του AVENUE (από τις 15.00 μέχρι τις 19.00) για να παίξουν και παράλληλα να μάθουν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άγρια ζώα (την αρκούδα και το λύκο). Παράλληλα, προβάλλοντας την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ αγγίζει τη συνείδηση κάθε ενημερωμένου πολίτη και τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της εποχής μας.

Μακραίνει ο κατάλογος με τις νεκρές αρκούδες στην Πίνδο

Η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ ανακάλυψε προχθές στην ευρύτερη δασική περιοχή του Δ. Νεστορίου, το πτώμα μιας νεαρής θηλυκής αρκούδας, ηλικίας 3 έως 4 ετών και βάρους περίπου 80 κιλών. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των σκοτωμένων αρκούδων αφού τα τελευταία δύο χρόνια σκοτώθηκαν 23 αρκούδες μόνο στην περιοχή της Πίνδου. Μετά από τη νεκροψία η οποία έγινε από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, διαπιστώθηκε πως ο θάνατος της αρκούδας προήλθε από πυροβόλο όπλο, ενώ το περιστατικό συνέβη τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

Άνθρωπος και Αρκούδα: Αγώνας για Συνύπαρξη

Οι ζημιές στην κτηνοτροφία, μελισσοκομία και γεωργία από άγρια ζώα, αποτελούν έναν από τους λόγους σκόπιμης θανάτωσης των ζώων αυτών από τον Άνθρωπο. Επιπλέον, οι κάτοικοι της υπαίθρου νοιώθουν συχνά εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία και αμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετείχε στον σχεδιασμό και, από το 2009, στην υλοποίηση ενός προγράμματος LIFE παράλληλα με εθνικά Πάρκα ή ορεινές περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000, στην Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Το πρόγραμμα αφορά στη μεταφορά και ανταλλαγή εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχετικά με τη βελτίωση των όρων διατήρησης μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα-λύκος) και της συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, περιοχή εφαρμογής του είναι οι ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων.

Δύο Προγράμματα LIFE υλοποιεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Οι ζημιές στην κτηνοτροφία, μελισσοκομία και γεωργία από άγρια ζώα, αποτελούν έναν από τους λόγους σκόπιμης θανάτωσής τους από τον Άνθρωπο. Επιπλέον, οι κάτοικοι της υπαίθρου νοιώθουν συχνά εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία και αμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Η άγρια φύση πηγαίνει στο AVENUE

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» από τα μέσα Ιανουαρίου φιλοξενείται στο Εμπορικό Κέντρο AVENUE και φιλοδοξεί με ειδικά σχεδιασμένα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα να επικοινωνήσει στα παιδιά βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω του παιχνιδιού. Παράλληλα, προβάλλοντας την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή αγγίζει τη συνείδηση κάθε ενημερωμένου πολίτη, τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων, οικουμενικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας.

Μία Μέρα με τις Αρκούδες

Ήταν τόσο όμορφα στην πρώτη Αυλή των θαυμάτων μας που δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ως την επόμενη άνοιξη και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα νέο κάλεσμα, αυτή τη φορά πιο… χειμωνιάτικο! Είπαμε, λοιπόν, να ξυπνήσουμε τις αρκούδες, για να μας ξεναγήσουν στα λημέρια τους στις ομορφιές του δάσους και του βουνού και να μοιραστούν μαζί μας μια μέρα από τη ζωή τους. Καλέσαμε λοιπόν την ΚΑΛΛΙΣΤΩ (περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση), για να μας μάθει πώς ζουν οι αρκούδες, πώς τρέφονται, από τι κινδυνεύουν... Έτσι, πήρε μορφή η πρώτη μας πολιτιστική εκδήλωση για το 2010 στην οποία η παρουσία και συμμετοχή σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά.

Η πρώτη αρκούδα θύμα τροχαίου για το 2010 στα Τρίκαλα

Αρσενική αρκούδα, 7 ετών και βάρους περίπου 110 κιλών, βρήκε ακαριαίο θάνατο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου, σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή Ελάτης Τρικάλων. Στο ασυνήθιστο για τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό τροχαίο, που σημειώθηκε σε δευτερεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα Δ.Δ. Ελάτης και Περτουλίου (περιοχή με μόνιμη παρουσία αρκούδας) με την πόλη των Τρικάλων και σε υψόμετρο 500 μ., ο οδηγός εξαφανίστηκε. Το ζώο εντόπισε σε νυχτερινή περιπολία κλιμάκιο του Α.Τμήματος Πύλης, ενώ στο σημείο έσπευσε επίσης εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων (υπεύθυνος για την Ελεγχόμενη Κυνηγετική περιοχή Κόζιακα-Πύλης) καθώς και οι ομάδες άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.

Το 2009 κλείνει με 10 νεκρές αρκούδες σε 12 τροχαία ατυχήματα

Μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών, είναι το 10ο θύμα τροχαίου στην Εγνατία οδό μέσα στο 2009. Ο αριθμός αυτός όμως, δε φαίνεται να ανησυχεί τους υπεύθυνους οι οποίοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ανεπάρκεια της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου που αποτελεί το κύριο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες. Το τροχαίο συνέβη και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα Κρυσταλλοπηγή», την Κυριακή 20/12/09, όταν η άτυχη αρκούδα μπόρεσε με ευκολία να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη και στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου όπου εγκλωβίστηκε και κατέληξε. Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

Στις 19 Δεκεμβρίου η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με το Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Από τις 11 το πρωί μέχρι το απόγευμα στις 6, αφήνουμε μαζί με τους μικρούς μας φίλους το αποτύπωμα της αρκούδας και του λύκου στον πεζόδρομο της Ικτίνου. Με μάσκες, χειροτεχνίες, σφραγίδες και πολλά άλλα παιχνίδια και εκπλήξεις για τα παιδιά, ενημέρωση και αναμνηστικά για τους μεγάλους, διασκεδάζουμε και ενημερωνόμαστε για την άγρια ζωή. Τη μουσική της γιορτής θα διαλέξουν οι παραγωγοί του OFF RADIO, ενώ τα «Παιδιά εν Δράσει» θα είναι μαζί μας το μεσημέρι του Σαββάτου για να ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους με ξυλοπόδαρους και κλόουν. Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα ίχνη της αρκούδας και του λύκου, από την Τσιμισκή ως τον πεζόδρομο της Ικτίνου και θα μας βρείτε εκεί με χριστουγεννιάτικη διάθεση και κέρασμα για όλους.

Ενημερωτική Συνάντηση στα Γρεβενά

Το έργο PINDOS/GREVENA LIFE07 NAT/GR/000291 σας προσκαλεί σε ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Αναπτυξιακής Γρεβενών- Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 με θέμα:

Ημερίδα με Θέμα τη Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων

Την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 7:30μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας (Ιωαννίνων 84 Καλαμπάκα), η Αναπτυξιακή Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Βέλτιστες πρακτικές για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων ζώων».

Ενημέρωση για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες ζητάει η Ευρωπαική Επιτροπή

Στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος LIFE στο νομό Γρεβενών για τη βελτίωση των όρων διατήρησης της αρκούδας, στο οποίο η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετέχει ως εταίρος, θα ετοιμαστεί σχετική επιστολή ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως ζητήθηκε από τη μονάδα LIFE, η οποία θορυβήθηκε από τα επαναλαμβανόμενα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θα καταθέσει και υπόμνημα προς την ηγεσία του νέου Υπουργείο Περιβάλλοντος, προσπαθώντας και πάλι να πιέσει ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ανακούφιση για την απόσυρση των έργων στον Αώο

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος την ανακοίνωση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη σχετικά με την απόσυρση των σχεδίων ενεργειακής εκμετάλλευσης και μεταφοράς υδάτων από τον ποταμό Αώο προς τη Λίμνη Παμβώτιδα. Για το έργο αυτό, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν την προηγούμενη εβδομάδα διατυπώσει τις έντονες αντιρρήσεις τους με κοινή ανακοίνωση στην οποία τεκμηρίωναν την απειλή που το έργο εγκυμονεί για την οικολογική ισορροπία της Βόρειας Πίνδου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα πορεία ουσιαστικής προστασίας και περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων. Τα προβλήματα που προκαλούνται από την κακοδιαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως η ρύπανση ή μείωση της ποσότητας του νερού, πρέπει να αντιμετωπίζονται βιώσιμα και στη ρίζα τους. Τα μεγάλα και εξαιρετικά δαπανηρά κατασκευαστικά έργα αποτελούν ευκαιριακή αντιμετώπιση κάποιων πτυχών αυτών των ζητημάτων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν σωρεία άλλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Οι εκτροπές ποταμών έγιναν μόδα και απειλούν την Πίνδο Μετά την εκτροπή του Αχελώου, τώρα η εκτροπή του Αώου!

Ανατροπή των κανόνων της φύσης αλλά και της λογικής αποτελεί, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το αναχρονιστικό σχέδιο μεταφοράς 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο, από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα την περιοχή της Βάλια Κάλντα, για εμπλουτισμό της λίμνης των Ιωαννίνων (Παμβώτιδας). Η άντληση νερού από την κοίτη του ποταμού, η επαναφορά του στη Λίμνη Πηγών Αώου και η εν συνεχεία διοχέτευσή του στη λίμνη Παμβώτιδα (και τα συνοδά έργα, όπως η διάνοιξη δρόμων και οι εκχερσώσεις), αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Το έργο αυτό είναι διπλά καταστροφικό, καθώς εκτός από την προφανή οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου, απειλεί να «ξεπλύνει» το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Γιάννενα και καθημερινά υποβαθμίζει το οικοσύστημα της Παμβώτιδας.

Σκοτωμένος Λύκος από Πυροβόλο Όπλο στο Μεσόβουνο Κοζάνης

Νέα καταγγελία παράνομης εξόντωσης λύκου έγινε στην περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο υπεύθυνος θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) ειδοποίησε την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σχετικά με ένα νεκρό λύκο που βρέθηκε από θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ στο Μεσόβουνο Κοζάνης του Δήμου Βερμίου. Στέλεχος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έσπευσε στην περιοχή και όπως διαπιστώθηκε, το άτυχο ζώο είχε πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση (4-5 μέτρα), διαλύοντας κυριολεκτικά το κρανίο του. Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό ζώο το οποίο βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που αποδεικνύει πως το περιστατικό συνέβη αρκετές μέρες πριν. Η εκτίμηση της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είναι πως το ζώο θανατώθηκε περίπου στις αρχές Οκτώβρη. Τόσο η ΚΑΛΛΙΣΤΩ όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους περιστατικά λαθροθηρίας.

Ασπίδα προστασίας για τη βιοποικιλότητα

Κοινή πρόταση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων επιδόθηκε στην Υπουργό Περιβάλλοντος Το κενό στη θεσμική θωράκιση του ελληνικού φυσικού πλούτου έρχεται να καλύψει η πρόταση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας που παραδόθηκε σήμερα στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η κοινή πρόταση των οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, προτείνεται ως βάση διαλόγου για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεσμικού πλαισίου προστασίας του βιολογικού πλούτου της χώρας. Σε 18 κεφάλαια, η πρόταση συμπληρώνει σημαντικά κενά στην υπάρχουσα νομοθεσία, εκσυγχρονίζει υφισταμένες διατάξεις, και ενισχύει το υπάρχον νομικό καθεστώς.

Άνθρωπος και Μεγάλα Σαρκοφάγα. Αγώνας για Συνύπαρξη

Ημερίδα με θέμα: «Άνθρωπος και Μεγάλα Σαρκοφάγα. Αγώνας για Συνύπαρξη», οργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 μμ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΑΡΚΟΦΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Μέτρο 5.2 (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ).

Συνεχίζουν τις βόλτες οι αρκούδες στην Εγνατία

Την Παρασκευή στις 2 Οκτωβρίου, η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε από υπαλλήλους της Εγνατία Οδός ΑΕ πως για άλλη μια φορά, αρκούδα κατάφερε να μπει στο οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού, περνώντας την περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου κοντά στον κόμβο της Παναγιάς, με κατεύθυνση το Μέτσοβο. Είναι θέμα τύχης το ότι η αρκούδα δεν ήρθε και αυτή την φορά, αντιμέτωπη με κάποιο διερχόμενο όχημα και δεν προκλήθηκε νέο τροχαίο ατύχημα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας έχει ήδη ξεκινήσει η τοποθέτηση της νέας «ενισχυμένης» περίφραξης, για την οποία ένα μήνα πριν και μετά από αυτοψία, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ με νέο υπόμνημα στην Εγνατία Οδό Α.Ε, επισήμαναν πως και αυτή η περίφραξη θα είναι διαπερατή για την αρκούδα, αν όχι και για άλλα είδη πανίδας.

Εθνικό Πάρκο η Οροσειρά Ροδόπης

Μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, υπογράφηκε τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη θέσπιση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οποία εκπροσωπεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης, θεωρεί σημαντικό βήμα την υπογραφή της ΚΥΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κ. Σπύρος Ψαρούδας: «Η υπό δημοσίευση ΚΥΑ έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί θετική εξέλιξη, εάν συγκρίνουμε τις προοπτικές που ανοίγονται για ουσιαστική προστασία και ανάδειξη της φυσικής αξίας της περιοχής, με αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ή με την πραγματικότητα που θα διαμορφωνόταν εάν είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Οικοανάπτυξης. Φυσικά, οφείλουμε να ζητήσουμε την άμεση κατάρτιση Διαχειριστικού Σχεδίου και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπως προβλέπει ο Ν. 1650/85».

Εκστρατεία Ενημέρωσης της Καλλιστώς με σκοπό την Αρμονική Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων

Στο πλαίσιο του έργου «Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα και τη συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ πραγματοποιεί τη δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση με θέμα την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λιβάδι Ελασσόνας την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στο Ζάννειο Μορφωτικό Κέντρο. Η ενημέρωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων στην περιοχή είναι καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση ειδών όπως ο λύκος και η αρκούδα, ιδιαίτερα σε περιοχές επαναποίκησης όπως είναι και η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου.

Πνιγμένη Αρκούδα στην Τρικκουκιά Γρεβενών

Λίγες μέρες πριν, η Τροχαία Γρεβενών ειδοποίησε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να εξετάσει ένα νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας στο ΔΔ Τρικουκιάς Γρεβενών. Ένας κυνηγός είχε εντοπίσει και είχε ειδοποιήσει την Τροχαία για μια αρκούδα η οποία βρέθηκε πνιγμένη σε μία δεξαμενή άρδευσης. Την Παρασκευή 18.09, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ διαπίστωσε δυστυχώς πως η άτυχη θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου 20 ετών, είχε πράγματι πεθάνει από πνιγμό όταν στην προσπάθειά της να πιει νερό από την δεξαμενή, αφού πρώτα είχε «γευματίσει» σε παρακείμενη καλλιέργεια ηλίανθων, έπεσε μέσα και παγιδεύτηκε.

Εφτά Τροχαία Ατυχήματα με Θύματα Αρκούδες σε Διάστημα Έξι Μηνών

Το 7ο τροχαίο με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια μόνο των τελευταίων έξι μηνών, σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα 4.1 (Παναγιά-Γρεβενά) του «κλειστού» αυτοκινητόδρομου κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων. Είναι το δεύτερο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα το οποίο σημειώνεται στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, το οποίο έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία εδώ και μόλις τρεις μήνες και για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ τόσο για έρευνα όσο και για αντισταθμιστικά μέτρα.

Άμισθη Πρακτική Άσκηση στον Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά τελειόφοιτο/η ή απόφοιτο/η ηλικίας 21-28 ετών: - ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος ή - ΤΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων / ΠΕ Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για τρίμηνη πρακτική άσκηση στον Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων (Project Management) και κυρίως σε θέματα που θα αφορούν: - Ανάπτυξη πρακτικών/διαδικασιών αρχειοθέτησης, μηχανοργάνωσης και back up - Ανάπτυξη βάσεων δεδομένων - Προετοιμασία τεχνικών δελτίων, εκθέσεων και αναφορών

Τροχαίο Ατύχημα με Θύμα Ζαρκάδι

Ένα αρσενικό ζαρκάδι προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου κοντά στα Γρεβενά, όταν συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Το τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης, στον οδικό άξονα Γρεβενών-Καλαμπάκας, περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν αρκετά περιστατικά με θύματα άγρια ζώα. Την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών, ειδοποίησε η τροχαία Γρεβενών και εκπρόσωποι τόσο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ όσο και του Κυνηγετικού Συλλόγου έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση του ζαρκαδιού. Το ζαρκάδι τελικά εντοπίστηκε σε δασική περιοχή κοντά στον οδικό άξονα και μεταφέρθηκε στο Εκτροφείο Θηραμάτων Γρεβενών. Το ζαρκάδι ηλικίας περίπου πέντε ετών, εξετάστηκε από κτηνίατρο της περιοχής και από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και διαπιστώθηκε συντριπτικό κάταγμα στο μπροστινό αριστερό του πόδι. Οι κτηνίατροι θεώρησαν απαραίτητο να γίνει επέμβαση στο πόδι του ζαρκαδιού, ενώ βρίσκεται ακόμα υπό παρακολούθηση, χωρίς ευτυχώς να απειλείται η ζωή του. Τα έξοδα επέμβασης και περίθαλψης του ζαρκαδιού έχει αναλάβει η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών. Σημαντική συμβολή στην διαμονή και περίθαλψη του ζώου παρέχει η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών και οι υπάλληλοι του Εκτροφείου- Δασαρχείου Γρεβενών.

Επιστροφή στη Φύση για την Αρκούδα-Θύμα Τροχαίου

Μετά από εντατική περίθαλψη 10 ημερών στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, η 15χρονη θηλυκή αρκούδα που έπεσε θύμα τροχαίου και διασώθηκε με την άμεση επέμβαση των οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέστρεψε υγιής στην ευρύτερη δασική περιοχή του νομού Καστοριάς. Πρόκειται για τη θηλυκή αρκούδα που προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, μεταξύ των χωριών Μανιάκοι και Κορομηλιά, ξημερώματα της 1ης Ιουλίου. Η αρκούδα, ηλικίας περίπου 15 ετών και βάρους 110 κιλών, πέρασε πάνω από τον «προστατευτικό» φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα.

ΟΤΕ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνεργάζονται σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα παρακολούθησης αρκούδας στην Πίνδο και στη Ροδόπη

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μαζί με τον ΟΤΕ ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας. Εδώ και δεκαετίες για την παρακολούθηση ιδιαίτερα επιφυλακτικών ειδών που αποφεύγουν τον άνθρωπο, όπως είναι και η καφέ αρκούδα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους καταγραφής της παρουσίας τους. Στη χώρα μας, έχει παρατηρηθεί ότι στις αρκούδες αρέσει, εκτός από τα δέντρα, να τρίβονται και να ξύνονται σε ξύλινους στύλους του ΟΤΕ. Οι αρκούδες προσελκύονται από την ιδιαίτερη μυρωδιά που εκλύουν οι στύλοι και στη συνέχεια -νομίζοντας ότι θα βρουν κάτι θρεπτικό- τους δαγκώνουν, τους ξύνουν, ξύνονται και τρίβονται πάνω τους, αφήνοντας την ιδιαίτερη μυρωδιά τους και τρίχες τους. Στη συνέχεια, οι τρίχες συλλέγονται προσεκτικά και χρησιμοποιούνται για γενετική ανάλυση. Πρόκειται για μια εργονομική μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού που θα εφαρμόσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ με την υποστήριξη του ΟΤΕ, ξεκινώντας από την οροσειρά της Ροδόπης.

Συνεχίζεται η Θυσία Αρκούδων στην Άσφαλτο

Σε παγίδα θανάτου έχει μετατραπεί η Εγνατία Οδός για τις αρκούδες της Πίνδου. Στις 27 Απριλίου σημειώθηκε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα μικρό αρκουδάκι και σήμερα, δύο μήνες μετά, καταγράφεται το έκτο περιστατικό! Στις 2.00 σήμερα το πρωί μια θηλυκή αρκούδα προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, μεταξύ των χωριών Μανιάκοι και Κορομηλιά. Η αρκούδα, ηλικίας περίπου 15 ετών και βάρους 110 κιλών, πέρασε ξανά πάνω από τον προστατευτικό φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα.

Προγράμματα Εθελοντικής Δασοπροστασίας ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Πρόληψη, η πιο αποτελεσματική προστασία! Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνει προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας σε συνεργασία με τη WWF Ελλάδας και την Πίνδο Περιβαλλοντική. Θεωρώντας πως η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η πρόληψη, σχεδιάζουμε για τρίτη χρονιά πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στη Βόρεια Πίνδο. Σε συνεργασία και συντονισμό με τις τοπικές αρχές, αλλά και με την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό, οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα οργανωθούν σε ομάδες δασοπροστασίας και θα εποπτεύουν, για διάστημα περίπου δύο μηνών, ευαίσθητες δασικές εκτάσεις στελεχώνοντας πυροφυλάκια και κάνοντας περιπολίες με κατάλληλα οχήματα, από τη Βάλια Κάλντα (με έδρα τη Βοβούσα) μέχρι το Γράμο (με έδρα την Καλή Βρύση).

Φως στην Άκρη του Τούνελ για τις Αρκούδες της Πίνδου

Χρειάστηκαν πέντε υπομνήματα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι σήμερα προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την ανεπάρκεια του φράχτη της Εγνατίας Οδού αλλά και ο θάνατος μιας αρκούδας στο τμήμα «Παναγιά- Γρεβενά» της Εγνατίας – τμήμα για το οποίο έχουν δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ προκειμένου να εφαρμοστεί ειδικό 6ετές πρόγραμμα ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων από την κατασκευή του οδικού άξονα στα μεγάλα θηλαστικά - για να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Σήμερα, σε συνάντηση την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και παρουσία εκπροσώπων της Εγνατίας Οδού, των Νομαρχιών Καστοριάς, Ιωαννίνων και Γρεβενών, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη λήψη μιας σειράς άμεσων μέτρων που ελπίζουμε ότι θα δώσουν λύση στο πρόβλημα του αποδεκατισμού του πληθυσμού της αρκούδας στην Πίνδο εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων επάνω στην Εγνατία.

Νέο Τροχαίο στην Εγνατία με Θύμα Αρκούδα Άμεσος Κίνδυνος για Πρόκληση Σοβαρού Τροχαίου με Πολλαπλές Απώλειες

Το 5ο τροχαίο με θύμα αρκούδα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία Οδό αυτή τη φορά στο τμήμα 4.1. (Παναγιά-Γρεβενά) του «κλειστού» αυτοκινητόδρομου που δόθηκε στην κυκλοφορία στις 30.05 μετά από πανηγυρικά εγκαίνια παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 21.06, μια αρσενική αρκούδα, βάρους 185 κιλών και ηλικίας περίπου 15 ετών πέρασε τον «προστατευτικό» φράχτη του αυτικινητοδρόμου στο ύψος της σήραγγας «Νίκα» με κατεύθυνση την Παναγιά και αφού διέσχισε το οδόστρωμα περνώντας πάνω από το διάζωμα, συγκρούστηκε στο άλλο ρεύμα με διερχόμενο όχημα. Το ζώο σοβαρά τραυματισμένο συνέχισε έρποντας την πορεία του κατά μήκος της νησίδας προς την είσοδο της σήραγγας. «Υπήρχε κίνδυνος η αρκούδα να κινηθεί εντός της σήραγγας και να προκληθεί μαζικότερο και πολύ σοβαρό τροχαίο», υποστηρίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ , Δρ. Γιώργος Μερτζάνης.

Σε Μόνιμη Απειλή η Αρκούδα στην Ελλάδα

Μόλις πριν λίγες μέρες ειδοποιήθηκε η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ από κάτοικο της ευρύτερης περιοχή Γρεβενών, για νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας από δηλητηριασμένο δόλωμα, αυτή τη φορά στην κοινότητα Περιβολίου Γρεβενών. Ο μεγάλος αρσενικός αρκούδος βάρους περίπου 180 κιλών και ηλικίας 10-12 ετών ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο Ρέμα Χορευτό σε υψόμετρο 1100 μέτρων περίπου, κατέληξε μετά την κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων, πέφτοντας θύμα ασυνείδητων, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές παράνομης εξόντωσης άγριων ζώων. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι αρκετά διαδεδομένη και καθ’ όλα παράνομη μέθοδος θανάτωσης άγριων ζώων, ενώ το κίνητρο των δραστών είναι τις περισσότερες φορές οι εποχικές ζημιές που προκαλούν τα ζώα αυτά σε αναζήτηση τροφής. Ο κυνηγετικός σύλλογος Γρεβενών έχει επικηρύξει τον ένοχο με το ποσό των 5,000 ευρώ και με την ελπίδα να τελεσιδικήσει επιτέλους μια υπόθεση παράνομης εξόντωσης ζώου.

Για άμεση λήψη μέτρων διαβεβαιώνει η Εγνατία Οδός Α.Ε με σκοπό την ασφάλεια των οδηγών και της άγριας πανίδας

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, έλαβε τη γραπτή διαβεβαίωση της Εγνατίας Οδού Α.Ε, για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων με σκοπό την ασφάλεια οδηγών και άγριας πανίδας. Μετά από επανειλημμένες συστάσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και σχετικά υπομνήματα για την ακαταλληλότητα των προδιαγραφών του φράχτη που έχει τοποθετηθεί καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έλαβε γραπτή διαβεβαίωση για την άμεση έναρξη των εργασιών ενίσχυσης ή και αντικατάστασης του φράχτη καταρχήν σε ένα μήκος 15 χλμ στο τμήμα 4.1. «Παναγιά-Γρεβενά» που μόλις πρόσφατα δόθηκε στην κυκλοφορία και όπου σε πολλά σημεία υπάρχει κίνδυνος διέλευσης της άγριας πανίδας, όπως επίσης και στον κάθετο άξονα «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή». Μάλιστα στο τμήμα αυτό στις αρχές Μαίου σημειώθηκε το πιο πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο περιστατικό με θύμα μια αρκούδα η οποία πέρασε πάνω από το φράχτη του κλειστού αυτοκινητόδρομου και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Το περιστατικό αυτό ήταν μάλιστα το τρίτο θανατηφόρο τροχαίο στην περιοχή σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών. Η αυτοψία της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είχε δείξει τότε πως η αρκούδα είχε περάσει στο οδόστρωμα περνώντας πάνω από τον προστατευτικό φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, ο οποίος όπως τόνισε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών της άγριας πανίδας.

Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ! Η προστασία του περιβάλλοντος περικόπτεται στο όνομα της οικονομικής κρίσης

Η πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου αποτελεί εξοργιστική απόδειξη της πάγιας αδιαφορίας της Κυβέρνησης για την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF Ελλάς τονίζουν πως η σκανδαλώδης αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από περιβαλλοντικά ατοπήματα. Η προτεινόμενη «περικοπή εξόδων» δεν πρόκειται να συμβάλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού χρέους της χώρας, ενώ θα μεγεθύνει υπέρμετρα το ήδη τεράστιο οικολογικό έλλειμμα της Ελλάδας.

Παράνομη Εξόντωση Σκύλων με Δηλητηριασμένα Δολώματα

Πριν περίπου μια βδομάδα, κτηνοτρόφος στην περιοχή των Γρεβενών και συγκεκριμένα στo ΔΔ Πηγαδίτσας, βρέθηκε για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα. Ασυνείδητοι είχαν σκορπίσει δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή, με αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να χάσει και τα οχτώ σκυλιά φύλαξης του κοπαδιού του! Ειδοποιήθηκαν άμεσα οι συνεργάτες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ καθώς και η ομοσπονδιακή θηροφυλακή και με τη βοήθεια του κτηνοτρόφου περισυνέλλεξαν τις δηλητηριασμένες ποσότητες κρέατος ώστε να μη θανατωθούν και άλλα ζώα. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, δηλητηριασμένα δολώματα βρέθηκαν διασκορπισμένα σε ακτίνα μεγαλύτερη των τεσσάρων χιλιομέτρων, αλλά και σε πολύ μεγάλες ποσότητες, αποδεικνύοντας πως αυτοί που τα τοποθέτησαν είχαν συγκεκριμένο σχέδιο για να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Ο κίνδυνος δηλητηρίασης για την πανίδα και ορνιθοπανίδα της περιοχής βέβαια παραμένει, αφού τα δηλητηριασμένα πτώματα των νεκρών σκύλων εξακολουθούν να λειτουργούν σαν παγίδα θανάτου για άλλα ζώα που θα τα καταναλώσουν.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με αντικείμενο την προμήθεια Οχήματος 4x4 τύπου ΠΙΚ-ΑΠ, για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE07NAT/GR/000291 PINDOS/GREVENA, «Επίδειξη δράσεων διατήρησης του είδους Ursus arctos* (καφέ αρκούδας) και του τύπου οικοτόπου 9530* (μαύρη πεύκη) στο Ε.Π. Β. Πίνδου, στο Νομό Γρεβενών» Το Πρόγραμμα PINDOS/GREVENA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τρίτη Νεκρή Αρκούδα στην Άσφαλτο σε Διάστημα Δέκα Ημερών!!!

Εκατόμβη αρκούδων στην Εγνατία οδό, αυτή τη φορά με μια αρσενική αρκούδα βάρους 175 κιλών και ηλικίας 13-15 ετών, που έπεσε θύμα τροχαίου όταν σήμερα στις 05:30 τα ξημερώματα προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή κοντά στο ρέμα Γκιώνη και μάλιστα σε τμήμα του «κλειστού»….! αυτοκινητοδρόμου που πρόσφατα παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό που σημειώνεται στην ίδια περιοχή σε διάστημα δέκα ημερών, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την επιβίωση του είδους στη περιοχή του νομού Καστοριάς όπου υπάρχει μόνιμος πληθυσμός αρκούδας.

Άνθρωπος και αρκούδα : η συνύπαρξη είναι εφικτή!

Στο τέλος Μαρτίου έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ για επανεμφάνιση αρκούδας στην περιοχή της Δαδιάς. Μέλη της ομάδας του WWF τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εντόπισαν τότε ίχνη αρκούδας και μάλιστα εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου. Το γεγονός χαροποίησε ιδιαίτερα τους επιστήμονες, μιας και τα πιο πρόσφατα στοιχεία σποραδικής εμφάνισης αρκούδας στην ευρύτερη παραμεθόριο, χρονολογούνται από το 1992.

Φυσικό Περιβάλλον και Μεγάλα Τεχνικά Έργα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεργασίας

Με αφορμή το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 25 Απριλίου στην Έβορα της Πορτογαλίας, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΙΕΝΕ(Infra Eco Network Europe), ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες του. Το δίκτυο αυτό έχει ήδη συσταθεί από το 1996 ανάμεσα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα στην κατάτμηση των φυσικών ενδιαιτημάτων. Το συνέδριο στην Πορτογαλία εγκαινιάζει ένα νέο και πιο ενεργό δίκτυο IENE σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προέκυψε μεταξύ άλλων, και ως άμεση ανάγκη λόγω της επέκτασης δημιουργίας υποδομών μεταφοράς και μεγάλων τεχνικών έργων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό για την εκμίσθωση κατοικίας στο Δήμο Γόργιανης, στο ΔΔ Κηπουρειού του νομού Γρεβενών. Η ενοικίαση της κατοικίας θα γίνει στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LIFE07 NAT/GR/000291 με τη διαδικασία που προβλέπεται στην Ερμηνευτική Ανακοίνωση της Επιτροπής (2006/C 179/02), για την ανάθεση συμβάσεων μικρού προϋπολογισμού. Αναλυτικές σχετικές πληροφορίες και τεχνικές προδιαγραφές δίνονται από την «Καλλιστώ», Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310-252530.

Αρκούδα: Ο Βιότοπός της, Λατομική Ζώνη. Η Ζωή της σε Διαρκή Κίνδυνο!

Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού «καταδικάστηκε» αυτή τη φορά μια αρκούδα, στην περιοχή του ΔΔ Κεφαλόβρυσου στο νομό Ιωαννίνων, όπου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε νέο κρούσμα παράνομης εξόντωσης αρκούδας στην περιοχή.

Νέο Περιστατικό Παράνομης Εξόντωσης Λύκου

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε σήμερα το πρωί για έναν ακόμα λύκο ο οποίο βρέθηκε νεκρός έξω από τη Βέροια, στην έξοδο για Σέλι, κοντά στο χωριό Τριπόταμος (επισυνάπτεται ο χάρτης). Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ από κάτοικο της περιοχής, ο θάνατος του άγριου ζώου προήλθε από πυροβολισμό. Ο ενήλικος αρσενικός λύκος τραυματίστηκε θανάσιμα σε σημείο κάτω από το δεξί μπροστινό του πόδι. Το ζώο περισυλλέχθηκε από το Δημοτικό Κυνοκομείο Βέροιας και όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής δεν ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο, το οποίο είναι και το πλέον αρμόδιο σε περιπτώσεις διαχείρισης περιστατικών παράνομης εξόντωσης ειδών της άγριας πανίδας.

Το δάσος της Δαδιάς "υποδέχεται" την αρκούδα

Την Κυριακή 15 Μαρτίου, μέλη της ομάδας του WWF, που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στην περιοχή του Δάσους της Δαδιάς για την διάσωση σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών, εντόπισαν προς μεγάλη τους έκπληξη για 2η φορά (η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2008) ίχνη αρκούδας στην περιοχή και μάλιστα εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Το πολύτιμο και σπάνιο αυτό εύρημα έρχεται να επιβεβαιώσει την πιθανότητα μιας πιο συστηματικής παρουσίας του σπάνιου αυτού επισκέπτη στο Δάσος της Δαδιάς. Οι συνεργάτες του WWF ειδοποίησαν την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην παρακολούθηση και διατήρηση των πληθυσμών αρκούδας στην Ελλάδα.

Νεκρός λύκος μετά από ατύχημα στην Εγνατία

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, για ένα ακόμα περιστατικό θανάσιμης σύγκρουσης διερχόμενου οχήματος με άγριο ζώο πάνω στην Εγνατία Οδό, στο 7ο χιλιόμετρο του τμήματος Γρεβενά- Σιάτιστα. Το θύμα αυτή τη φορά ήταν ένας ενήλικος αρσενικός λύκος Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώθηκε για το συμβάν από θηροφύλακα της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος βρήκε και φωτογράφισε το νεκρό ζώο, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό. Όταν οι άνθρωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έφτασαν στο σημείο της σύγκρουσης, το ζώο είχε ήδη περισυλλεγεί από τους υπεύθυνους συντήρησης αυτοκινητοδρόμων της Εγνατίας Οδού.

Έκθεση φωτογραφίας και σχεδιασμός του καλύτερου λογότυπου για την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σας προσκαλεί όλους σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο bar PARTISAN ( Βαλαωρίτου 29). Η εκδήλωση θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ με τη συνδρομή τόσο των στελεχών της οργάνωσης, όσο και των φίλων της, οι οποίοι ευγενικά μας παραχώρησαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα φιλοξενηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του bar, έχει τίτλο: «Όσο περισσότερη Άγρια Δύση, τόσο λιγότερη άγρια φύση». Τα θέματα των φωτογραφιών ποικίλλουν, αλλά πάντα περιστρέφονται γύρω από τους άξονες περιβάλλον και άγρια ζωή. Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση έχει βέβαια η αρκούδα, το μεγάλο θηλαστικό-σύμβολο της άγριας ζωής αλλά και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών της έκθεσης θα διατεθούν για τη δημιουργία μιας ομάδας άμεσης επέμβασης για την αρκούδα ( Bear Emergency Team), η οποία θα έχει στόχο τη διάσωση του μεγάλου θηλαστικού κάθε φορά που αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο (περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, λαθροθηρίας κτλ.)

Απροστάτευτες οι αρκούδες της Πίνδου

Λίγες μέρες πριν η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ειδοποιήθηκε, για μία ακόμη αρκούδα που βρέθηκε νεκρή στην ευρύτερη περιοχή του ΔΔ Βοτονοσίου του Δήμου Μετσόβου. Η πληροφορία έφτασε στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέσω υπαλλήλου του δασαρχείου Μετσόβου και προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες της οργάνωσης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της χειμερινής περιόδου και κανείς δεν περίμενε πως θα καταγράφονταν κιόλας το πρώτο περιστατικό παράνομης εξόντωσης αρκούδας και μάλιστα στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου, όπου θεωρητικά το είδος βρίσκεται και υπό ενισχυμένο καθεστώς προστασίας λόγω του Πάρκου! Χθες διενεργήθηκε αυτοψία από δημοτικό κτηνίατρο του Μετσόβου αλλά και την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, Σούζαν Ρίγκλερ.

Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Η περιβαλλοντική οργάνωση για την Άγρια ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο, εμπλούτισε την ιστοσελίδα της με δύο νέες, χρήσιμες εφαρμογές.

Αποφάσεις για τα «Φονικά» ή «Φονικές» αποφάσεις

Στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εκδικάστηκε στο ΣτΕ (μετά από 2 αναβολές) η σχετική αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους ΔΔ. Καλλιθέας και Κορυδαλλού κατά της δημιουργίας λατομείου/δανειοθαλάμου λήψης αδρανών υλικών στη δασική περιοχή «Φονικά» της Α. Πίνδου για την αποπεράτωση του τμ. Της Εγνατίας Οδού «Παναγιά_Γρεβενά». Η προσφυγή έγινε με την ελπίδα να αναγνωρισθεί η οικολογική σημασία της περιοχής και να ακυρωθεί/ανασταλεί η δημιουργία του δανειοθαλάμου αλλά και με την ελπίδα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης.

Νέες Ελπίδες για την Επιβίωση της Αρκούδας στην Πίνδο

Τον περασμένο Μάϊο στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», ολοκλήρωσε την επιχείρηση ραδιοσήμανσης στον πληθυσμό αρκούδας της ΒΑ Πίνδου που βρίσκεται υπό πίεση λόγω της κατασκευής του τμήματος της Εγνατίας οδού τμήμα «Μέτσοβο_Γρεβενά». Συνολικά εφτά ακόμη αρκούδες φόρεσαν το ειδικό κολλάρο-ραδιοπομπό, ανεβάζοντας το συνολικό δείγμα που έχει ραδιοσημανθεί επιτυχώς από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ τα τελευταία 2 χρόνια σε 21 άτομα αρκούδας. Η «Κλεοπάτρα» ήταν η καινούργια θηλυκή αρκούδα που προστέθηκε στο δείγμα του περασμένου Μαίου. Η δεκαπεντάχρονη θηλυκή αρκούδα βάρους 95 κιλών, έδειχνε ιδιαίτερη αδυναμία στο νερό και έπαιρνε συχνά το μπάνιο της σε ένα νερόλακκο κοντά στο σημείο όπου φόρεσε το ραδιοκολλάρο της, γεγονός που δικαιολογεί και το όνομά της.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζουν το ρόλο του ΣτΕ

Πριν καν εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών ανέγερσης νέου εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, εκφράστηκαν σοβαρές πιέσεις από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και από μερίδα δημοσιογράφων, οι οποίοι αμφισβητούσαν ουσιαστικά τόσο το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, και ειδικότερα στο ΣτΕ, όσο και το καθήκον του τελευταίου να εκδικάζει απερίσπαστο τις υποθέσεις, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Μικρά Υδροηλεκτρικά, Μεγάλες Καταστροφές

Μετά από καταγγελία της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, οι αρμόδιες υπηρεσίες κινήθηκαν ενάντια στην εταιρία που κατασκεύασε το δρόμο για το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στην τοποθεσία «Μούσδα Ρέμα», στο Βαθύρεμα της Κοινότητας Σιδηρόνερου. Μετά από αυτοψία της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ διαπιστώθηκε πως οι εργολάβοι ακολούθησαν και πάλι την προσφιλή τους τακτική, ρίχνοντας στην υποκείμενη πλαγιά τα αδρανή υλικά που προκύπτουν από τις εργασίες νέας σαρωτικής διάνοιξης δρόμου σε εντελώς αδιατάρακτη περιοχή, ενώ πέρα από την καταστροφή της πλαγιάς και της παραποτάμιας βλάστησης, έφτασαν στο σημείο να μπαζώσουν στην κυριολεξία την κοίτη του ποταμού, αποφράσσοντας σε ορισμένα σημεία εντελώς τη ροή του.

Απόπειρα Εξόντωσης Ποιμενικών Σκύλων

Ένα ακόμα περιστατικό παράνομης δηλητηρίασης ποιμενικών σκύλων καταγγέλθηκε πριν μερικές μέρες από κτηνοτρόφο του Δ.Δ Αιανής του ν. Κοζάνης στην περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Τρεις ποιμενικοί σκύλοι βρέθηκαν από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο σε κακή κατάσταση ενώ όπως διαπιστώθηκε από κτηνίατρο που τα εξέτασε, είχαν όλα δηλητηριαστεί.

Θυσία αρκούδων στην άσφαλτο και αδιαφορία της Πολιτείας συνεχίζονται...

Μια μεγάλη αρσενική αρκούδα βάρους περίπου 277 κιλών, η μεγαλύτερη που έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, προσπάθησε χθες αργά το βράδυ να διασχίσει τμήμα του παλιού εθνικού οδικού δικτύου κοντά στην Καστοριά. Η αρκούδα κατάφερε εύκολα να μπει στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου, ελλείψει των κατάλληλων προδιαγραφών του οδικού δικτύου τα οποία θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τη διέλευση του άγριου ζώου ή να προειδοποιήσουν τους διερχόμενους οδηγούς. Ο μεγάλος αρσενικός αρκούδος ηλικίας περίπου 18-20 ετών χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα ενώ ο οδηγός του οχήματος είναι καλά στην υγεία του, παρόλο που η σύγκρουση με την αρκούδα ήταν σφοδρή.

Ανάκληση της ΚΥΑ για τη Βιστωνίδα ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ιδρύεται το «Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας και Θράκης», που περιλαμβάνει και τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την προστασία της περιοχής από αυτά που καλείται να λύσει, τονίζουν σε κοινό δελτίο τύπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Λαθροθηρία Αρκούδας στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Όταν πριν τρείς μέρες ειδοποιήθηκαν οι άνθρωποι της Καλλιστώς πως βρέθηκε ακόμα μία σκοτωμένη αρκούδα στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Δίκορφου (στο φημισμένο και πασίγνωστο ως τουριστικός προορισμός Κεντρικό Ζαγόρι), δεν περίμεναν να έρθουν αντιμέτωποι με αυτό το μακάβριο θέαμα. Όπως έδειξε η αυτοψία της κτηνιάτρου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ η οποία έσπευσε στην περιοχή, το άτυχο ζώο πυροβολήθηκε 2 φορές, τη δεύτερη φορά από κοντινή απόσταση με αποτέλεσμα να θρυμματιστεί το κρανίο του. Στο σώμα της μεγάλης αρσενικής αρκούδος ηλικίας 10 ετών και βάρους περίπου 250 κιλών βρέθηκαν σφαίρες κυνηγετικού όπλου μεγάλου διαμετρήματος Το μεγαλόσωμο άγριο ζώο φάνηκε τελικά ανίσχυρο μπροστά στην πραγματική αγριότητα των ανθρώπων.

Θέση Εργασίας στην Καλλιστώ

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης στον Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης, που θα εδρεύει στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη και θα ασχολείται, κυρίως, με: * Οικονομική διαχείριση-παρακολούθηση προγραμμάτων και έργων της Οργάνωσης. * Διαχείριση λογιστικών, φορολογικών, ασφαλιστικών θεμάτων. * Παρακολούθηση και διαχείριση καθημερινού ταμείου. * Σύνταξη Ετήσιου Ισολογισμού και Οικονομικού Απολογισμού.

Κοινό δελτίο τύπου: Να αποσυρθεί το Χωροταξικό της Τσιμεντοποίησης

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2008 - Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς ζητούν την απόσυρση της πρότασης για το Χωροταξικό του Τουρισμού που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.

2η Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας

Η "Καλλιστώ" στηρίζει την δεύτερη συνάντηση οικογενειακής πεζοπορίας η οποία διοργανώνεται στους Ελαιώνες Πυλαίας την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί. Η συνάντηση είναι αμιγώς ερασιτεχνική και δεν τελεί υπό την αιγίδα κρατικού ή δημοτικού φορέα, αθλητικού ή κερδοσκοπικού σωματείου, ιδιωτικής ή δημόσιας εταιρίας. Κάθε πεζοπόρος συμμετέχει με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Νεκρή Αρκούδα στον Όλυμπο!

Στο Β. Όλυμπο γράφτηκε η τελευταία πράξη για μια από τις λιγοστές αρκούδες (2-3 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία) που κατάφεραν να επαναποικίσουν το «βουνό των Θεών» τα τελευταία 5 χρόνια. Η επαναποίκηση του Ολύμπου από την αρκούδα μετά από 60 χρόνια απουσίας ήταν ένα γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα όχι μόνον τους ειδικούς και τις ΜΚΟ αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την προστασία και την διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου μιας από τις πιο γνωστές διεθνώς Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας. Είναι γνωστό ότι η επαναποίκιση περιοχών, από ένα μεγάλο θηλαστικό όπως η αρκούδα, θεωρείται ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά και μία διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά. Ωστόσο, η επαναποίκηση του Ολύμπου από την αρκούδα είχε την πλέον δυσάρεστη κατάληξη για μία αρκούδα η οποία βρέθηκε χθές νεκρή στις βόρειες παρυφές του ορεινού όγκου στα σύνορα με τα Πιέρια όρη.

Νεκρός ο "Πολύμυλος"

Πριν περίπου ένα χρόνο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» διέσωσαν τον «Πολύμυλο» μια νεαρή αρσενική αρκούδα 2,5 ετών που πήρε το όνομά της από την τοποθεσία στην οποία βρέθηκε παγιδευμένος, και τραυματισμένος όταν προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Πολύμυλου. Μετά την απαραίτητη περίθαλψή του από τις ομάδες της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», ο «Πολύμυλος», φορώντας ειδικό ραδιοκολλάρο, επανεντάχθηκε μερικές μέρες αργότερα στο φυσικό του περιβάλλον και μάλιστα σε αρκετή απόσταση από την επικίνδυνη περιοχή για να αποφευχθεί νέο ατύχημα.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μικρής αρκούδας

Ήταν Τετάρτη πρωί όταν η επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» ειδοποιήθηκε πως ένα μικρό αρκουδάκι βρίσκεται απροστάτευτο και αποκομμένο από τη μαμά του στην κορυφή ενός δέντρου, στην περιοχή του Μαλακασίου του Ν. Τρικάλων. Αμέσως έσπευσε στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο της «Καλλιστώ» με σκοπό να λυθεί το μυστήριο. Και το μυστήριο λύθηκε!

Γράμος: Πότε θα υπάρξει ουσιαστική πολιτική προστασίας για το περιβάλλον;

Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ορεινό όγκο του Γράμου, η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» η οποία συμμετείχε στη συνάντηση μετά από πρόσκληση της Προεδρίας, κάνει το δικό της απολογισμό σε σχέση με μια περιοχή εξαιρετικού οικολογικού ενδιαφέροντος και αισθητικής αξίας.

Τα «Φονικά» θύματα των κατασκευαστικών εταιριών;

Την Τρίτη 17 Ιουνίου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη δημιουργία «δανειοθαλάμου αδρανών υλικών», δηλαδή ουσιαστικά ενός λατομείου, στην περιοχή «Φονικά», κοντά στα χωριά Κορυδαλλός και Καλλιθέα, στα όρια των νομών Τρικάλων και Γρεβενών, για τις ανάγκες της κατασκευής της Εγνατίας Οδού. Οι κατασκευαστικές εταιρίες (βλ. ΑΤΤΙΚΑΤ) χρειάζονται χαλίκι και αποφάσισαν να ισοπεδώσουν τους βράχους των Φονικών: έναν ξεχωριστό γεωλογικό σχηματισμό που δεσπόζει ανάμεσα σε εκτενή δάση μαύρης πεύκης, στην καρδιά της Πίνδου.

Η "Τυχερή" Ξανά στο Δάσος σε Αναζήτηση του Μικρού της!!

Πέρασε περίπου μία εβδομάδα από τη μέρα που τα μέλη των ομάδων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συνεργάστηκαν με σκοπό να περιθάλψουν μια θηλυκή αρκούδα η οποία έπεσε θύμα τροχαίου. Η θηλυκή αρκούδα σε αναζήτηση τροφής και ακολουθούμενη από το μικρό της προσπάθησε λίγες μέρες πριν, να διασχίσει τμήμα της Εγνατίας Οδού στο δρόμο προς Γρεβενά. Αιτία του τροχαίου αποτέλεσε ο ανεπαρκής φράχτης που υπάρχει κατά μήκος της Εγνατίας ο οποίος θεωρητικά έχει κατασκευαστεί για να εμποδίζει τη διέλευση της άγριας πανίδας, με σκοπό τα ζώα αυτά να χρησιμοποιούν τα ειδικά διαμορφωμένα περάσματα (τούνελ και κοιλαδογέφυρες). Η σύγκρουση της ανυποψίαστης αρκούδας με το διερχόμενο όχημα ήταν σφοδρή και η πρώτη εξέταση από τον κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩ έδειξε πως το ζώο ήταν χτυπημένο βαριά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στους ειδικούς και το γεγονός πως η θηλυκή αρκούδα ήταν μητέρα ενός μικρού το οποίο μετά το ατύχημα της μητέρας του αγνοείται. Η φάση εκμάθησης και ανατροφής των μικρών κοντά στη μητέρα τους είναι ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα φάση ανεξαρτητοποίησής τους. Σε περίπτωση που αυτή διαταραχθεί, είναι πολύ πιθανό τα μικρά να μην επιβιώσουν.

Σοβαρό Ατύχημα με Αρκούδα στην Εγνατία Οδό!!!

Μια θηλυκή αρκούδα προσπάθησε χθες αργά το βράδυ να διασχίσει μαζί με το μικρό της την Εγνατία Οδό λίγο πριν από τα Γρεβενά. Η αρκούδα κατάφερε να μπει στο οδόστρωμα περνώντας πάνω από τον λυγισμένο φράχτη του αυτοκινητοδρόμου που έχει τοποθετηθεί για να αναχαιτίζει υποτίθεται τα άγρια ζώα!!! Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο αφού η αρκούδα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα το οποίο προσπάθησε να την αποφύγει χωρίς να τα καταφέρει. Ο οδηγός του οχήματος είναι καλά στην υγεία του παρόλο που η σύγκρουση με την αρκούδα ήταν σφοδρή. Η αρκούδα είναι δυστυχώς σε άσχημη κατάσταση, χτυπημένη σοβαρά στο κεφάλι και στο αριστερό τμήμα του σώματός της. Το ατυχές γεγονός συνέβη στο τμήμα της Εγνατίας οδού προς Γρεβενά, κοντά στο ρέμα Τρουμπέτα και 5,2 χλμ. μετά τον κόμβο της Καστοριάς.

Η "Καλλιστώ" λαμβάνει σήμα από την Κεντρική Πίνδο!!

Ο «Καπετάνιος», η «Κλεοπάτρα», ο «Άρης», ο «Δίας», ο «Σοφοκλής», ο «Ηλίας» και ο «Λιγνός» απαρτίζουν εδώ και μερικές μέρες τα νέα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» στα βουνά της κεντρικής Πίνδου. Πρόκειται για τις αρκούδες που ραδιοσημάνθηκαν από την επιστημονική ομάδα της οργάνωσης το Μάϊο, σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος. Στις αρκούδες δόθηκαν ονόματα με βάση κάποια εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, κάποιο συμβολισμό ή τοπωνύμιο. Η «Κλεοπάτρα» για παράδειγμα έκανε μπάνιο στο νερόλακκο δίπλα από το σημείο στο οποίο πιάστηκε, ο «Άρης» ήταν αρκετά νευρικός και γι’αυτό δανείστηκε το όνομα του θεού του πολέμου, ενώ ο «Δίας» ως ο πιο σωματώδης (περίπου 200 κιλά) και επιβλητικός, δικαιωματικά πήρε το όνομα του από τον πατέρα των θεών.

Περίληψη Προκήρυξης Πρόχειρου Διαγωνισμού

Η «Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών με αντικείμενο την «Παραγωγή– Διακίνηση Τηλεοπτικών Σποτ και Καταχωρήσεων – Δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ», στο πλαίσιο του έργου «Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα ορεινά οικοσυστήματα και τα μεγάλα σαρκοφάγα στη διασυνοριακή περιοχή Ροδόπης», 3.2 της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A / PHARE CBC Ελλάδα – Βουλγαρία. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2008.

Δασικές Πυρκαγιές και Πρόληψη

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι η μόνη απειλή για τα ορεινά δάση της χώρας μας: είναι όμως σίγουρα από τις πιο άμεσες. Μόνο πέρσι, κάηκαν 3,5 εκατομμύρια στρέμματα γης (1,5 από αυτά δασικής) ή με άλλα λόγια το 2,65% της έκτασης της χώρας! Οι αιτίες πολλές και βαθιές: από την ερήμωση της υπαίθρου και την αλλαγή των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων ως τον τουρισμό και την άναρχη δόμηση, τις χωματερές και την ανεπάρκεια υποδομών πυρόσβεσης, τη ξηρασία και την αλλαγή του κλίματος.

Εγνατία Οδός: Ένα Περιβαλλοντικά Συμβατό έργο;

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» με θέμα: «Φυσικό Περιβάλλον και Εγνατία Οδός». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου στη Νομαρχία Γρεβενών με τη θερμή συμμετοχή τόσο των υπεύθυνων φορέων, όσο και της τοπικής κοινωνίας η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου στο φυσικό τοπίο και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Στην ημερίδα την οποία χαιρέτησαν γραπτώς οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννης, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού κ. Γούλας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και απλοί πολίτες.

Φυσικό Περιβάλλον και Εγνατία Οδός

Ημερίδα με θέμα: «Φυσικό Περιβάλλον και Εγνατία Οδός, το πρόγραμμα παρακολούθησης των επιπτώσεων και ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων», οργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου 2008 και ώρα 09.00 πμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Νομαρχίας Γρεβενών. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του ΥΠΕΧΩΔΕ, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε., καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Σεμινάριο με τίτλο: Οι Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα

Οι Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα οι ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, έχουν μεγάλη σημασία για την προστασία και τη διατήρηση σημαντικών οικοτόπων και ειδών. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 92/43 συνάντα σημαντικές καθυστερήσεις και εμπόδια, ενώ οι περισσότεροι Φορείς Διαχείρισης υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας την απόλυτη έλλειψη σταθερών κρατικών κονδυλιών. Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για το χαρακτηρισμό των περιοχών καθυστερούν εδώ και πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η προστασία των σημαντικών αυτών περιοχών να παραμένει συνήθως μόνο στα χαρτιά.

Με επιτυχία ξεκίνησε από την "Καλλιστώ" η νέα περίοδος ραδιοσήμανσης των αρκούδων στην Κεντρική Πίνδο.

Μια ενήλικη αρσενική αρκούδα 200 κιλών, ο «Καπετάνιος», είναι η πρώτη από τον πληθυσμό της Κεντρικής Πίνδου που ραδιοσημάνθηκε για το 2008 από την επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ». Πολύ νωρίς χθες το πρωί και ύστερα από τη νυχτερινή του περιπλάνηση ο αρκούδος δείχνοντας την αδυναμία του στο μέλι πιάστηκε σε ένα από τα ειδικά συστήματα παγίδευσης της «Καλλιστώ».

Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα και Διατήρηση της Άγριας Πανίδας

Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2008 και ώρα 12:30 μ.μ., η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνει στο Ξενιτίδειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αριδαίας ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και μεγάλα σαρκοφάγα». Στους ομιλητές θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Μαμά και η «Αλέκα»!

Η «Αλέκα» είναι μια από τις 3 θηλυκές αρκούδες που έχουν ραδιοσημανθεί από τους επιστήμονες της «Καλλιστώ» τον Σεπτέμβριο του 2007. Είναι 5 ετών , αρκετά μεγαλόσωμη - ζυγίζει 92 κιλά και πήρε το όνομά της από μέλος της ομάδας πεδίου που της αγόρασε το ραδιοκολλάρο της. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 οπότε και μπήκε στη φωλιά της η Αλέκα δεν πλησίασε καθόλου την περιοχή όπου κατασκευάζεται το τμήμα της Εγνατίας «Παναγιά-Γρεβενά». Μάλιστα στα μέσα του φθινοπώρου πήγε μια «βόλτα» ακόμη πιο δυτικά μέχρι το Ζαγόρι στα πιο απρόσιτα δάση του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, ίσως σε αναζήτηση ενός ήσυχου μέρους για να φωλιάσει.

Δασικές Πυρκαγιές και Πολιτική Δασοπροστασίας

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι η μόνη απειλή για τα ορεινά δάση της χώρας μας: είναι όμως σίγουρα από τις πιο άμεσες. Μόνο πέρσι, κάηκαν 3,5 εκατομμύρια στρέμματα γης (1,5 από αυτά δασικής) ή με άλλα λόγια το 2,65% της έκτασης της χώρας!

Δράσεις της Καλλιστώς με σκοπό την ομαλή συμβίωση ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων

Τρεις ηλεκτροφόρες περιφράξεις παραχώρησαν οι επιστήμονες της Καλλιστώς σε μελισσοκόμους των περιοχών Αγίου Αθανασίου και Κερασιάς του νομού Πέλλας, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποστεί ζημιές στα μελίσσια τους από αρκούδες. Η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών.

Πρώτη Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας

Η "Καλλιστώ" στηρίζει την πρώτη συνάντηση οικογενειακής πεζοπορίας η οποία διοργανώνεται στους Ελαιώνες Πυλαίας την Κυριακή 11 Μαίου στις 11.00 το πρωί.

Η «Καλλιστώ» στο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Η «Καλλιστώ» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διοργάνωσαν το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης.

3ος Κύκλος Σεμιναρίων – Μάιος 2008

Ο απολογισμός των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών: ποιες ήταν οι απώλειες για την άγρια ζωή και τη φύση, ποιοι παράγοντες μας οδήγησαν ως εκεί, ποια λάθη έγιναν. Η εκτίμηση των φετινών κινδύνων, τα μέτρα που μπορούμε και πρέπει να πάρουμε, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της κοινωνίας, τα εθελοντικά προγράμματα δασοπροστασίας.

Προγράμματα Εθελοντικής Δασοπροστασίας, Καλοκαίρι 2008

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι η μόνη απειλή για τα ορεινά δάση της χώρας μας: είναι όμως σίγουρα από τις πιο άμεσες. Μόνο πέρσι, κάηκαν 3,5 εκατομμύρια στρέμματα γης (1,5 από αυτά δασικής) ή με άλλα λόγια το 2,65% της έκτασης της χώρας! Οι αιτίες πολλές και βαθιές: από την ερήμωση της υπαίθρου και την αλλαγή των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων ως τον τουρισμό και την άναρχη δόμηση, τις χωματερές και την ανεπάρκεια υποδομών πυρόσβεσης, την ξηρασία και την αλλαγή του κλίματος.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας!!!

Η Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», οργανώνει υπό την αιγίδα του πρώτου Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της πόλης με σκοπό την ενεργοποίηση ενσυνείδητων κι ενημερωμένων πολιτών για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της εποχής. Οι εκδηλώσεις αυτές θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, από τις 17 έως και τις 19 Απριλίου. Τα μέλη της οργάνωσης θα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Αριστοτέλους, για να ενημερώσουν, να κινητοποιήσουν, να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους της πόλης και να τους συστήσουν την «Καλλιστώ» και το έργο της.

Γεννητούρια στην Πίνδο!!!

Το σήμα του δορυφορικού ραδιοπομπού που παρακολουθούσαν οι βιολόγοι της «Καλλιστώ» όλο το χειμώνα έδειχνε ότι η «Κατερίνα», η θηλυκή αρκούδα ηλικίας 5 ετών, δεν ησύχαζε καθόλου μέσα στην φωλιά της. Με τις πρώτες ανοιξιάτικες ζέστες λύθηκε το μυστήριο: η Κατερίνα ξεμύτισε για λίγο από την φωλιά της για να πιει νερό στο κοντινό ρέμα και εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι βιολόγοι παρατήρησαν με το τηλεσκόπιο ότι δεν ήταν μόνη της: πίσω της στην είσοδο της φωλιάς φτιαγμένη μέσα σε βράχο φάνηκαν δειλά-δειλά για πρώτη φορά τα δύο νεογέννητα αρκουδάκια της!

Διασυνοριακή Συνεργασία για την Οροσειρά Ροδόπης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Διεθνής Συνάντηση για τη Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή της οροσειράς Ροδόπης την οποία διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και η οποία εντάσσεται στην Κοινοτική Πρωτοβουλία Interreg IIIA Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13&14 Μαρτίου στο Παρανέστι της Δράμας με τη θερμή συμμετοχή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιων υπηρεσιών, Φορέων Διαχείρισης και άλλων φορέων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία οι οποίοι εμπλέκονται στις προσπάθειες για την προστασία και την ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχής .

Βαλκάνια σε δράση!!!

Δύο σημαντικές δράσεις θα υλοποιηθούν από την Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» με έμφαση στη συνεργασία των Βαλκανικών χωρών για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μία εποχή πολιτικής κρίσης για τις χώρες των Βαλκανίων, οι δράσεις που αναλαμβάνει η «Καλλιστώ», θέτουν μια κοινή πλατφόρμα συζήτησης μεταξύ των Βαλκανικών χωρών προκειμένου να δοθούν κοινές λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που μας απασχολούν.

Να αποσυρθεί η παρωδία Εθνικού Χωροταξικού

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς ζητούν την απόσυρση του σχεδίου Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού που παρουσίασε χθες ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή.

Λύκαινα με Ραδιοπομπό στην Περιοχή των Γρεβενών!

Οι ειδικοί επιστήμονες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» κατάφεραν πριν από λίγες ημέρες να τοποθετήσουν τον 3ο σε σειρά δορυφορικό ραδιοπομπό σε λύκο. Μια νεαρή λύκαινα ήταν αυτή τη φορά εκείνη που προσέφερε στους ειδικούς τη δυνατότητα να τοποθετήσουν στο λαιμό της ένα ραδιοκολλάρο τελευταίας τεχνολογίας.

Τιμή στον Γιώργο Ντούρο, τον ακέραιο δασάρχη που έφυγε νωρίς

Το δελτίο τύπου που συνέταξαν οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις

Διευκρίνιση της Καλλιστώ για το πρόγραμμα

Η μη κυβερνητική περιβαλλοντική Οργάνωση για τη Φύση και την Άγρια Ζωή «Καλλιστώ» διευκρινίζει ότι δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που φέρει το διακριτικό τίτλο «Πρόγραμμα Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων-«Καλλιστώ»», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Διεθνές Σεμινάριο για τη θεσμική κατοχύρωση και το νομικό καθεστώς των Προστατευόμενων Περιοχών, 10 – 17 Μαρτίου 2008, Παρανέστι

Η «Καλλιστώ», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση 2007-2013» οργανώνει ένα επταήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης νέων εθελοντών (και όχι μόνο) πάνω στις νομικές και θεσμικές πλευρές της προστασίας και της διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.

Διεθνής Συνάντηση για τη Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή της Οροσειράς Ροδόπης

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» οργανώνει Διεθνή Συνάντηση στην οροσειρά Ροδόπης, με τη συμμετοχή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και προτάσεων και την εκπόνηση κοινών σχεδίων για την ανάδειξη της περιοχής και την ενημέρωση των κατοίκων για τους όρους συμβίωσης με τα μεγάλα σαρκοφάγα.

Παρέμβαση της Καλλιστώ και του WWF σχετικά με την κατασκευή μικρού Υ/Η φράγματος στο Σμιξιώτικο ρέμα.

H Καλλιστώ και το WWF παρεμβαίνουν στην κατασκευή μικρού Υ/Η φράγματος στο Σμιξιώτικο ρέμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Βενέτικου. Η περιοχή του έργου περιλαμβάνεται στην «Περιφερειακή Ζώνη» του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου και άρα για την υλοποίηση του εν λόγω έργου απαιτείται η εκπόνηση ειδικής συνολικής μελέτης για όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου…..

Πρόγραμμα INTERREG για την οροσειρά της Ροδόπης

Η ¨ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ανέλαβε την υλοποίηση προγράμματος INTERREG Ελλάδας-Βουλγαρίας

Νεκρή Αρκούδα στον Όλυμπο!

Στο Β. Όλυμπο γράφτηκε η τελευταία πράξη για μια από τις λιγοστές αρκούδες (2-3 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία) που κατάφεραν να επαναποικίσουν το «βουνό των Θεών» τα τελευταία 5 χρόνια. Η επαναποίκηση του Ολύμπου από την αρκούδα μετά από 60 χρόνια απουσίας ήταν ένα γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα όχι μόνον τους ειδικούς και τις ΜΚΟ αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την προστασία και την διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου μιας από τις πιο γνωστές διεθνώς Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας. Είναι γνωστό ότι η επαναποίκιση περιοχών, από ένα μεγάλο θηλαστικό όπως η αρκούδα, θεωρείται ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά και μία διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά. Ωστόσο, η επαναποίκηση του Ολύμπου από την αρκούδα είχε την πλέον δυσάρεστη κατάληξη για μία αρκούδα η οποία βρέθηκε χθές νεκρή στις βόρειες παρυφές του ορεινού όγκου στα σύνορα με τα Πιέρια όρη.

Διεθνής συνάντηση εργασίας στις Πρέσπες για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη: τον Βαλκανικό λύγκα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Πρέσπα η διήμερη (2 & 3 Φεβρουαρίου 2016) διαβαλκανική συνάντηση εργασίας με θέμα το παρόν και το μέλλον του λύγκα στα Νότια Βαλκάνια. Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, PPNEA (Αλβανία) και MES (πΓΔΜ), και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, και των παρακάτω Φορέων Διαχείρισης: Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Στενών και Εκβολών Ποταμών Καλαμά-Αχέροντα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία τους με βασικό σκοπό την περαιτέρω έρευνα και με τελικό στρατηγικό στόχο τη συνολική ανάκαμψη του πληθυσμού του Βαλκανικού λύγκα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη δημιουργία θεματικών χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, για τις ανάγκες του προγράμματος LIFE07NAT/GR/000291 PINDOS/GREVENA, «Επίδειξη δράσεων διατήρησης του είδους Ursus arctos* (καφέ αρκούδας) και του τύπου οικοτόπου 9530* (μαύρη πεύκη) στο Ε.Π. Β. Πίνδου, στο Νομό Γρεβενών». Το Πρόγραμμα PINDOS/GREVENA συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπό ανάθεση έργο, του οποίου συνολικός προϋπολογισμός δε θα ξεπερνάει τα 9.100 € (εννιά χιλιάδες εκατό ευρώ)

Καλό ταξίδι Κωνσταντίνε

Όλη η οικογένεια της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ αισθάνεται βαθειά θλίψη για την απώλεια του Κωνσταντίνου Γώδη, συνιδρυτή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και αγαπημένου μας φίλου και συναδέλφου. Ο Κωνσταντίνος είχε εργαστεί για περισσότερα από 20 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Αγαπούσε τη ζωή σε όλες της τις μορφές. Για όλους μας, το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο και ο χώρος που ζούμε και δουλεύουμε δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους αγαπημένους του. Καλό ταξίδι Κωνσταντίνε, οι συνάδελφοι και οι φίλοι σου από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ

“Ερασιτεχνικές” πολιτικές για την αλιεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο σχέδιο νόμου “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” που έχει δώσει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, εισηγείται την πλήρη κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας. Η προτεινόμενη κατάργηση της άδειας θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και θα περιορίσει τις δυνατότητες της Πολιτείας να διαχειριστεί τους αλιευτικούς πόρους. Ενδεικτικά και μόνο η κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών πιθανόν να οδηγήσει: α. στην αύξηση της πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα στην πλειονότητά τους ιχθυαποθέματα, καθώς οι ερασιτέχνες δε θα χρειάζονται άδεια, ούτε και θα φοβούνται πιθανούς ελέγχους, β. στην επέκταση των περιστατικών παράνομης αλιείας, καθώς δε θα υπάρχει άδεια όπου θα αναγράφονται οι απαγορευμένες μέθοδοι αλιείας, γ. στην πλήρη αδυναμία συλλογής στοιχείων, έντασης, μεγεθών και επιπτώσεων της ερασιτεχνικής αλιείας και δ. στην αδυναμία της όποιας διαχείρισης της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας.

Η πρώτη νεκρή αρκούδα σε τροχαίο για το 2014

Η πρώτη αρκούδα θύμα τροχαίου ατυχήματος για το 2014 καταγράφηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου. Πρόκειται για αρσενική αρκούδα περίπου 4 ετών η οποία χτυπήθηκε στις 04:30-05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου από διερχόμενο όχημα στην Εγνατία Οδό (στο τμήμα «Σιάτιστα- Γρεβενά» ) μετά τη σήραγγα «Ταξιάρχη» στον κλάδο προς Γρεβενά. Είναι το τέταρτο θανατηφόρο ατύχημα που σημειώνεται στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από το 2008.

εφημερίδα

Παλαιότερα Νέα