Ολοκλήρωση διάνοιξης επαρχιακού δρόμου στον ορεινό όγκο του Γράμμου
Τον Ιούνιο 2006, η «Καλλιστώ» έκανε παρέμβαση με γραπτό υπόμνημα προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) Καστοριάς, με αφορμή την προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διάνοιξης επαρχιακού δρόμου στον ορεινό όγκο του Γράμμου. Ο δρόμος αυτός προβλέπεται να συνδέσει τον Δήμο Νεστορίου με τα Δημοτικά Διαμερίσματα (ΔΔ) Πευκόφυτου και Χρυσής μέσω δασικής περιοχής (ΔΔ Πεύκου). Η παρέμβαση έγινε με βάση τα εξής δεδομένα:
-Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας 1990 χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση!
-Οι αρχικές διανοίξεις (για τις οποίες δαπανήθηκαν τότε 500.000.000 δρχ από κοινοτικές συγχρηματοδοτήσεις) ξεκίνησαν από την πλευρά του ερ. Οικισμού «Μυροβλήτης», και δευτερευόντως από τον οικισμό Πεύκου δημιουργώντας τεράστια ορύγματα που προκάλεσαν αισθητική αλλοίωση της θιγόμενης περιοχής, υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος.
-Η ολοκλήρωση του έργου εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια για περίπου μια οκταετία λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού και περιβαλλοντικών προβλημάτων ενώ στο μεσοδιάστημα αυτό κατασκευάστηκε και ασφαλτοστρώθηκε ο άξονας Νεστόριο - Ν. Κοτύλη - Χρυσή.
-Η ολοκλήρωση του έργου (υπολειπόμενη διάνοιξη 1.5 χλμ πλησίον της θέσης «Σκοτίδας») εντάχθηκε εκ νέου στον τρέχοντα οικονομικό προγραμματισμό της Ν.Α. Καστοριάς.. Η υπολειπόμενη διάνοιξη 1.5 χλμ διέρχεται όντως από αδιατάρακτο δασικό οικοσύστημα αλλά και σημαντικό βιότοπο για την αρκούδα. Η επιβάρυνση αυτή συγκρινόμενη με αυτή που θα δημιουργηθεί εάν ακολουθηθεί η εναλλακτική χάραξη με την διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης δασικής οδού Α κατηγορίας Πεύκου-Μυροβλήτη αξιολογήθηκε αρχικά ότι θα είναι μικρότερη.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Ν.Α. Καστοριάς δεσμεύτηκαν επίσης προφορικά ότι η προτεινόμενη χάραξη του έργου από το ΔΔ Πευκόφυτου προς ΔΔ Χρυσής που φαίνεται να ακολουθεί την παρόχθια ζώνη του Σαραντάπορου και να επιβαρύνει σημαντικά το παραποτάμιο οικοσύστημα θα μετατοπιστεί ακολουθώντας την υφιστάμενη επαρχιακή οδό.
Στο υπόμνημα της «Καλλιστώ» τονίστηκε επίσης ότι θα πρέπει από τις αρμόδιες αρχές να ληφθούν υπόψη τα εξής:
α. Έχει ήδη εκπονηθεί για την Περιοχή Γράμμου-ΒΔ Βοϊου, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ (Πρόγραμμα LIFE 96 NAT / GR /03222). Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης και διαχείρισης της περιοχής.
β. Έχει εκπονηθεί από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Α.Ε. παρόμοια μελέτη με τίτλο «Οικολογική Χωροταξική Μελέτη του ορεινού όγκου του Γράμμου».
γ. Στο πλαίσιο Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο «Εφαρμογή Διαχειριστικών Σχεδίων στις περιοχές Γράμμου και Ροδόπης» ( LIFE 99 NAT / GR /06498) έχουν εκπονηθεί ειδικά διαχειριστικά σχέδια σε ότι αφορά τη «Διαχείριση των Ορεινών Βοσκότοπων» και την αειφορική διαχείριση των δασών μαύρης πεύκης.
Ζητήθηκε να αξιολογηθούν τα παραπάνω και να ληφθεί επίσης υπόψη το γεγονός ότι η δημιουργία πολλών οδικών αξόνων στον ορεινό όγκο θα πρέπει να τεκμηριωθεί με μελέτη σκοπιμότητας και να συμβαδίζει με μια ολοκληρωμένη προοπτική ήπιας ανάπτυξης που θα πρέπει να δοθεί στην περιοχή με βάση το φυσικό κάλλος και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη προκύψει από την πλευρά των αρμόδιων αρχών μολονότι οι τοπικές κοινωνίες είναι ευαισθητοποιημένες αφενός και αφετέρου ότι υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό έτοιμα διαχειριστικά εργαλεία που θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν και να δώσουν μια οικονομική ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή μέσα από ήπιες δραστηριότητες και μορφές ανάδειξης (π.χ. εναλλακτικό τουρισμό). Η «Καλλιστώ» επιφυλάσσεται να λάβει γνώση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης του έργου.