Φωτογραφίκο Υλικό

Αρκούδα Ρίκα

Η Ρίκα (από το πιτσιρίκα) είναι η πιο μικρή αρκουδίτσα που εντοπίσαμε. Είναι μόλις 2,5 χρονών και ζυγίζει 55 κιλά. Ήταν πολύ ήσυχη και γλυκιά, γι’ αυτό και η δόση αναισθητικού που χρησιμοποιήσαμε για να της τοποθετήσουμε το ραδιοκολάρο ήταν πολύ μικρή. Βρέθηκε την άνοιξη του 2007 στην περιοχή της Γόργιανης. Λόγω ηλικίας, είναι η πιο «ντροπαλή» στις μετακινήσεις της, καλύπτοντας μια περιοχή μόλις 5,2 τετ. χλμ.


Αρκούδα Πολύμυλος

Ο Πολύμυλος είναι η μικρότερη αρσενική αρκούδα που φόρεσε ραδιοκολάρο. Πρόκειται για έναν νεαρό αρκούδο, ο οποίος τον Αύγουστο του 2007 βρέθηκε ελαφρά τραυματισμένος από διερχόμενο όχημα στον κόμβο του Πολύμυλου επί της Εγνατίας οδού. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, του τοποθετήσαμε ραδιοκολάρο και τον αφήσαμε ελεύθερο. Είναι 1,5 ετών και ζυγίζει 50 κιλά.


Αρκούδα Κουταλιανός

Η προσπάθειά του να απελευθερώσει τα 247 κιλά του δαγκώνοντας το ειδικό συρματόσχοινο που τον κρατούσε από το πόδι μέχρι να γίνει η νάρκωση για την τοποθέτηση του ραδιοκολάρου, ήταν η αιτία για να πάρει το όνομα Κουταλιανός. Είναι η πιο μεγαλόσωμη από τις 30 αρκούδες που έχουν ραδιοσημανθεί ποτέ στην Ελλάδα από το 1997 μέχρι σήμερα. Στα 17 του χρόνια είναι πια μεγάλος (οι αρκούδες ζουν μέχρι τα 25) και η περιοχή περιπλάνησής του στα τέλη της άνοιξης για αναζήτηση συντρόφου ήταν 197 τετ. χλμ.


Αρκούδα Τετραδάκτυλος

Ο Τετραδάκτυλος εντοπίσθηκε σε χωράφι με σιτάρι κοντά στο δάσος της περιοχής Γόργιανης την άνοιξη του 2007. Το γεγονός ότι του λείπει ένα δάκτυλο στο μπροστινό του πόδι, απώλεια σε μάχες με άλλα αρσενικά, του χάρισε το όνομά του. Είναι περίπου 7- 8 ετών, ζυγίζει 183 κιλά και αποδείχθηκε πολύ υπναράς μετά από τη νάρκωση! Η περιοχή κίνησής του ήταν από τις μεγαλύτερες με 205 τετ. χλμ.


Αρκούδα Κασσιόπη

Η Κασσιόπη έχει μόλις αποκοιμηθεί μετά τη νάρκωση. Φόρεσε το ραδιοκολάρο της το φθινόπωρο του 2007. Την είχαμε εντοπίσει να κινείται κοντά σ’ ένα χωράφι με αμπέλια, στην κοιλάδα του ποταμού Βενέτικου ένα βράδυ που ο αστερισμός της Κασσιόπης κυριαρχούσε στον ουρανό. Υπολογίζεται ότι είναι 12- 14 ετών και ζυγίζει 148 κιλά. Είναι η μεγαλύτερη θηλυκή αρκούδα που έχει ραδιοσημανθεί μέχρι σήμερα.


Αρκούδα Στρατηγός

Ο Στρατηγός εντοπίσθηκε την άνοιξη του 2007 κοντά σε ένα χέρσο χωράφι στην περιοχή της Γόργιανης. Πήρε το όνομά του από τον Κώστα, κάτοικο Κηπουριού (που ακούει επίσης στο παρατσούκλι «στρατηγός»), γιατί το χωράφι όπου βρέθηκε ο αρκούδος είναι δικό του. Είναι 8 ετών, ζυγίζει 137 κιλά και ξύπνησε πολύ κακόκεφος από τη νάρκωση, γκρινιάζοντας δυνατά! Πιστός στα λημέρια του, δεν μετακινήθηκε πολύ, καλύπτοντας μόνο 49 τετ. χλμ.


Αρκούδα Ίων

6. Ο Ίων έτρωγε τα ξημερώματα καλαμπόκι σε ένα ξέφωτο κοντά στις όχθες του ποταμού Βενέτικου, αψηφώντας (λόγω πείνας) το θόρυβο ενός από τα πολλά εργοτάξια που λειτουργούν στην περιοχή για την κατασκευή της Εγνατίας οδού. Ζυγίζει 220 κιλά και είναι στο άνθος της ηλικίας του (7- 8 ετών).


Αρκούδα Κατερίνα

Η Κατερίνα εντοπίσθηκε κοντά σε έναν παραπόταμο του Βενέτικου: τον Σταυροπόταμο. Της δώσαμε το όνομα κτηνιάτρου και φίλης της οργάνωσης για την πολύτιμη βοήθειά της. Είναι 5 ετών και ζυγίζει 91 κιλά. Έχει διασχίσει ελάχιστες φορές την περιοχή όπου κατασκευάζεται η Εγνατία οδός και προτιμά τις πιο ήσυχες γωνιές του δάσους. Η κτηνίατρος της «Καλλιστώ» ελέγχει τους χτύπους της καρδιάς της λίγο πριν ξυπνήσει.


Αρκούδα Pacino

Ο Pacino, αν και δεν έχει καμία συγγένεια με τον Al, έχει ανάλογο σημάδι στη μουσούδα του, πιθανότατα μετά από δυνατή πάλη με άλλα μεγάλα αρσενικά για τη διεκδίκηση θηλυκού. Τον εντοπίσαμε και του φορέσαμε το ραδιοκολάρο του νωρίς την άνοιξη κοντά σ’ ένα χωράφι- ξέφωτο στην περιοχή της Γόργιανης. Αν και πολύ μεγαλόσωμη (210 κιλά) και έμπειρη αρκούδα (16 ετών) κινήθηκε σε σχετικά μικρή περιοχή (35,4 τετ. χλμ.).


Αρκούδα Τobias

Ο Τobias εντοπίσθηκε και αυτός το φθινόπωρο του 2007 στην περιοχή Σταυροποτάμου, κοντά σε ένα χωράφι με καλαμπόκια, τη φθινοπωρινή λιχουδιά για πολλές αρκούδες. Είναι 10 ετών και είναι μεγαλόσωμος (ζυγίζει 214 κιλά). Του δόθηκε το όνομα του μικρότερου γιου της κτηνιάτρου της «Καλλιστώ». Είναι πολύ ευαίσθητος στο θόρυβο και παίρνει τις προφυλάξεις του κάθε φορά που πρόκειται να μετακινηθεί.


Αρκούδα Αλέκα

Η Αλέκα εκτιμάται ότι είναι πέντε χρονών και της αρέσουν επίσης τα καρύδια. Εντοπίστηκε και εκείνη στην περιοχή του Μοναχιτίου σε δάσος με καρυδιές. Το όνομά της το πήρε από μέλος της ομάδας πεδίου που της αγόρασε το ραδιοκολάρο της. Είναι πιο μικρόσωμη, λόγω του νεαρότερου της ηλικίας της και ζυγίζει 92 κιλά. Σε μία φθινοπωρινή της περιπλάνηση αποφάσισε να φτάσει μέχρι το Κεντρικό Ζαγόρι, διανύοντας σε λίγες ώρες πάνω από 30 χλμ.!


Αρκούδα Μοναχή

Η Μοναχή είναι περίπου 8- 9 χρονών και εντοπίσθηκε στην περιοχή του Μοναχιτίου το φθινόπωρο του 2007, σε ένα σημείο του δάσους με πολλά καρύδια: μια εξαιρετική φθινοπωρινή λιχουδιά για την αρκούδα. Ίσως να είναι η μητέρα της «Αλέκας», της άλλης θηλυκής αρκούδας που εντοπίσαμε στην ίδια περιοχή. Με τα 119 κιλά της αποσύρθηκε πρώτη στο χειμερινό της γιατάκι!