Η «Καλλιστώ» ζητά την επανάληψη εφαρμογής γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων για τη διατήρηση της άγριας ζωής

Η «Καλλιστώ» ζήτησε με επιστολή της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) να βελτιωθεί ο σχεδιασμός και να επαναληφθεί η εφαρμογή Γεωργοπεριβαλλοντικών Μέτρων που αφορούν στην «Προστασία βιοτόπων των απειλούμενων και σπάνιων ειδών, όπως η Αρκούδα ( Ursus arctos ) και ο Λύκος (Canis lupus)».

Εδώ και καιρό οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές στο χώρο της Γεωργίας πρέπει να ενισχύουν φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές και, ακόμα περισσότερο, να συμβάλλουν στη διατήρηση και αποκατάσταση περιοχών πλούσιων σε άγρια ζωή. Τα τελευταία χρόνια, λόγω ευρύτερων διεθνών εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο συνοδευτικών μέτρων της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τα κράτη-μέλη μπορούν να επωφεληθούν από σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Στην Ελλάδα δράσεις με ανάλογο περιεχόμενο σχεδιάστηκαν και τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή τη διετία 2003-2004, στο πλαίσιο του Μέτρου 3.13 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ), με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ και χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ.

Συγκεκριμένα, επιχειρήθηκε η ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή των Δράσεων: Ι) Επεμβάσεις στις καλλιέργειες που στοχεύουν στη διατήρηση των ενδιαιτημάτων της Αρκούδας , ΙΙ) Περίφραξη Κηπευτικών και Μελισσοκομικών εκτάσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από αρκούδα και την προστασία του είδους και ΙΙΙ) Χορήγηση Ποιμενικού σκύλου για την προστασία του κτηνοτροφικού δυναμικού και των ειδών ενδιαφέροντος (αρκούδα-λύκος).

Δυστυχώς, η εφαρμογή του μέτρου δεν έγινε στην έκταση που έπρεπε, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των δικαιούχων ενίσχυσης, αλλά και σε αδυναμίες που παρουσίαζε ο σχεδιασμός του σχετικά με τους όρους ενίσχυσης και τις περιοχές εφαρμογής του.

Στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών της «Καλλιστώ» και, ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης « Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα ορεινά οικοσυστήματα και τα μεγάλα σαρκοφάγα στη διασυνοριακή περιοχή Ροδόπης», της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A / PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία, που υλοποιεί η οργάνωση, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2006 επίσκεψη αντιπροσωπίας της «Καλλιστώ» σε αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΑΑ. Ανταλλάχτηκαν απόψεις και πληροφορίες για την συζήτησαν την πορεία και τα προβλήματα εφαρμογής του μέτρου, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει επανάληψη της πρόσκλησης προς παραγωγούς για να επωφεληθούν από αυτό στο άμεσο μέλλον.

Δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν αδυναμία επανάληψης της εφαρμογής των σχετικών δράσεων.

Η «Καλλιστώ» κατέθεσε στο Υπουργείο έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση σχεδιασμού και για την επανάληψη εφαρμογής του Μέτρου. Οι σχετικές προτάσεις παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης

Στο παραπάνω έγγραφο υποστηρίζεται ότι είναι αναγκαία η άμεση επανάληψη της εφαρμογής του Μέτρου και ότι, εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό στο αμέσως προσεχές διάστημα, πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την ένταξή τους στην επόμενη προγραμματική περίοδο (Δ΄ ΚΠΣ). Η εφαρμογή ανάλογων παρεμβάσεων είναι πολύ χρήσιμη για τη διατήρηση της άγριας ζωής και της φύσης, αλλά και για την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου στη χώρα μας.

 

 

πεταλούδα