ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 Το μονοπάτι της αρκούδας

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι ένα εθελοντικό προγράμματα στον ορεινό όγκο του Γράμμου στο νομό Καστοριάς. Σκοπός του εθελοντικού προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί τον μήνα Αύγουστο είναι η χάραξη, ο ήπιος καθαρισμός και η σήμανση ενός θεματικού μονοπατιού για την αρκούδα, αναδεικνύοντας τη σημασία και τις οικολογικές απαιτήσεις του είδους και δίνοντας έμφαση στους όρους συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο στην περιοχή του έργου.

Το φετινό καλοκαιρινό εθελοντικό πρόγραμμα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ecotourism Trails» - «Differentiation of tourist product: Eco-tourism trails in the cross-border area for the promotion of alternative tourism» στο οποίο μετέχει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με το Δήμο Νεστορίου και το Δήμο Κορυτσάς. Ο γενικός στόχος του έργου EcoTrails είναι η ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού και η προώθηση των πλούσιων φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής μέσω της ανάδειξης της άγριας πανίδας, ως μέσο για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων. 

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ απευθύνει κάλεσα σε εθελοντές και εθελόντριες από όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή των οποίων θα δημιουργήσει το μονοπάτι της καφέ αρκούδας, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη της περιοχής να αποκτήσει γνώσεις και βιώματα σε σχέση με την βιολογία και την οικολογία του μεγαλόσωμου θηλαστικού που συναντάται στην περιοχή. Επιπλέον οι συμμετέχοντες εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν για ένα διάστημα στην περιοχή παρέμβασης και σε διάλογο με την τοπική κοινωνία να διερευνήσουν τους τρόπους για τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο. Η δράση θα υλοποιηθεί τον Αύγουστο και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδες.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους συμμετέχοντες:

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 18 ετών, με όρεξη και επιθυμία συμμετοχής.

Που μένουμε; Μένουμε σε παραχωρημένο ξενώνα στην περιοχή παρέμβασης. 

Τι τρώμε; Μαγειρεύουμε στους χώρους όπου φιλοξενούμαστε ενώ κάποια από τα γεύματα μας γίνονται σε ταβέρνες της περιοχής.

Ποια η οικονομική συνεισφορά των εθελοντών και εθελοντριών; Οι εθελοντές και οι εθελόντριες συμμετέχουν με το ποσό των 40€, το ποσό αυτό καλύπτει μέρος των εξόδων διατροφής καθώς και την ετήσια συνδρομή στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ ώστε να γίνουν υποστηρικτές. 

Πως είναι μια μέρα στο πρόγραμμα; Ξυπνάμε το πρωί και παίρνουμε πρωινό όλοι μαζί, συντονιζόμαστε και γίνεται μια μικρή εκπαίδευση που αφορά στις εργασίες που θα αναλάβουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίζονται οι ομάδες και ξεκινάμε τις δραστηριότητες

Τι φοράμε; Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ρούχα τόσο καλοκαιρινά όσο και πιο ζεστά, μη ξεχνάμε ότι στο βουνό έχει δροσούλα ή και κρύο. Είναι αναγκαίο να έχουμε μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια (κατά προτίμηση μποτάκια - ορειβατικά), μακριμάνικα μπλουζάκια μαζί μας (ιδανικό είναι το μάλλινο πουκάμισο). 

Δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα στο: volunteers@callisto.gr

Γίνε εθελοντής

Επικοινωνία:
Αν θέλεις να συμμετέχεις στα προγράμματα συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα

Μελλοντικές Δραστηριότητες