Προγράμματα Εθελοντισμού Καλοκαίρι ΄07

 

Στην Οροσειρά Ροδόπης, 13 – 29 Ιουλίου ‘07

Στα βόρεια της Δράμας και της Ξάνθης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, εκτείνεται η Προστατευόμενη Περιοχή Οροσειράς Ροδόπης. Τα μοναδικά για την Ελλάδα δάση ερυθρελάτης και σημύδας, οι δρυς και οι οξιές, προσφέρουν ακόμα καταφύγιο σε σπάνια είδη, από την αρκούδα ως τον αγριόκουρκο.

Οι άλλοτε πλούσιες κοινότητες των ορεινών βοσκών έχουν αφήσει πίσω τους μονοπάτια και γεφύρια, μνημεία μιας άλλης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Σήμερα οι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής, αλλά και την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας, βρίσκονται στην αρχή τους και χρειάζεται στήριξη, αλλά και πίεση.

Στα βουνά της Καστοριάς, 2 – 14 Αυγούστου ‘07

Η φωτιά στο Γράμο ήταν μια δυσάρεστη είδηση για όλους και όλες μας, η καταστροφή στις περιοχές ήταν ανυπολόγιστη. Μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου δεν είχαν καταγραφεί επίσημα οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή και με τη συνεργασία τόσο του Δασαρχείου όσο και του Δήμου Νεστορίου εστιάσαμε τις δραστηριότητες στην καταγραφή των καμένων περιοχών. Οι άλλες δραστηριότητες που έγιναν παράλληλα ήταν η πυρανίχνευση, η ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Γράμου, κυρίως μέσα από τη συμμετοχή μας στο ετήσιο River Party, και ο καθαρισμός και η σήμανση δύο μονοπατιών, ένα στο Γράμο (Περήφανο) και ένα στα Όντρια (Μικρή Όντρια)..

Πυροπροστασία στη Βόρεια Πίνδο, Αύγουστος ‘07

Το περασμένο καλοκαίρι αποδείχτηκε πολύ δύσκολο για τα ελληνικά δάση και βουνά. Ο εκρηκτικός συνδυασμός κακής προετοιμασίας και αναποτελεσματικής πολιτικής δασοπροστασίας, ξηρασίας και εμπρησμών οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας καταστροφών.
Καθώς η πρόληψη των πυρκαγιών είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, η «Καλλιστώ», σε συνεργασία με το WWF Ελλάδας και την «Πίνδο Περιβαλλοντική», σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επόπτευσης και άμεσης καταστολής δασικών πυρκαγιών στη Βόρεια Πίνδο.

 

Γίνε εθελοντής

Επικοινωνία:
Αν θέλεις να συμμετέχεις στα προγράμματα συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη