Προγράμματα Εθελοντισμού Καλοκαίρι ΄08

Στην Πίνδο, Ιούλιος- Σεπτέμβριος ‘08

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σε συνεργασία με το WWF Ελλάδος και την Πίνδο Περιβαλλοντική διοργάνωσαν το πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας για το καλοκαίρι του 2008. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, σε σημαντικές δασικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η οροσειρά της Πίνδου. Η επιλογή της Πίνδου ως περιοχή παρέμβασης έγινε μετά από τα χρόνια μελέτης και δράσης στην περιοχή. Οι πυρκαγιές του 2007 δεν άφησαν ανέγγιχτο το Γράμο και την Οροσειρά της Πίνδου. Η δασική πυρκαγιά του 2007 συγκεκριμένα στο Γράμο έκαψε τουλάχιστον (σύμφωνα με την απογραφή της «Καλλιστώ») 17.500 στρέμματα, εκ των οποίων 13.000 αμιγή δάση.

Το πρόγραμμα αφορούσε στη συγκρότηση ομάδων εθελοντών που ανέλαβαν να κάνουν περιπολίες σε δασικές περιοχές και να στελεχώσουν πυροφυλάκια που δεν καλύπτονταν μέχρι τότε. Η δημοσιοποιημένη παρουσία των ομάδων εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά σε ενδεχόμενα εγκληματικών ενεργειών (εμπρησμών), μειώνοντας τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών. Το πρόγραμμα συνέβαλε επίσης εμμέσως στην ευαισθητοποίηση και στην περιβαλλοντική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, των επισκεπτών και των ίδιων των εθελοντών, στην προβολή της περιοχής και στην προώθηση του εθελοντισμού και της συμμετοχής. Πιο αναλυτικά οι ομάδες των εθελοντών και εθελοντριών βρέθηκαν σε δύο σημαντικές ορεινές περιοχές της Βόρειας Πίνδου με έδρα τη Βωβούσα (για τη Βάλια Κάλντα) και τους Δήμους Ακριτών και Νεστορίου (για το Γράμο).

Έχοντας ως μήνυμα μας ότι η αποτελεσματικότερη προστασία είναι η πρόληψη, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες οι οποίες θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμες πολιτικές αναζωογόνησης της υπαίθρου. Η πρόληψη αφορά άμεσα στην καλύτερη δυνατή επίβλεψη των δασικών εκτάσεων με σκοπό την αποτροπή ή/και το έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση των μικρών εστιών προτού εξελιχθούν σε μεγάλα μέτωπα.

Στις δύο περιοχές παρέμβασης παρουσιάστηκαν 19 περιστατικά τα οποία οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ενώ σε πέντε από αυτά χρειάστηκε να συμμετέχουν ενεργά στην κατάσβεση των εστιών φωτιάς. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε σε ό,τι αφορά τις δράσεις της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» από χορηγίες του Ιδρύματος Λάτση και του ΟΤΕ και τους ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό.

Γίνε εθελοντής

Επικοινωνία:
Αν θέλεις να συμμετέχεις στα προγράμματα συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη

Εθελοντισμός Ροδόπη